Maryrose Wood - Méregnaplók

10:21:00 PM


"Szép, tiszta idő van. A nap hívogató fénnyel ragyog. A fák szégyenlősen mutatják meg újonnan bontott leveleiket - olyan gyengék és zöldek. A fűzfa máris virágzik, teli van barkával. A rhododendron bimbók pattanásig duzzadtak, rózsaszín és lila fodrok bukkannak elő, ahol felfeslettek a bimkbók. A mezőn mindennap új virágok jelennek meg és kaleidoszkópszerűen színezik a füvet: harangvirág, ibolya és vajsárga nárcisz. Tavasz van, a világ felébredt téli álmából. Alig bírok a négy fal között maradni - ha tehetném, a szabad ég alatta aludnék - de Gyom továbbra sem éledt még fel, olyan ott a szenespince mélyén, mint egy mag a burokban. Muszáj őt is felébresztenem."



A világ veszélyes dolgokkal van tele. A halál minden egyes pillanatban ott leselkedik mindenki körül. A veszélyes dolgok megtalálhatók mindenhol. A gyönyörűen színes rét és a sejtelmes erdő is rejthet olyan szemkápráztató virágokat és hívogatóan piros bogyókat, amik érintése halálos veszélyt hozhat ránk.

Jól tudja ezt Jessamine (Jázmin) is, akinek apja Thomas Luxton, híres gyógyszerész a 18. századi Angliában. A lány és apja a világtól elzárva élnek a Hulne apátságban, Alnwick hercegi kastélya mellett. Az egykoron szerzetesek által lakott rezidencia mára kicsit megkopott, de ez cseppet sem zavarja Jessamine-t, aki élete fiatalkorát a falak között töltötte. Rejtélyes történetek hallott a szerzetesekről, akik a Kunyhó (Jázmin így hívja a Hulne apátságot) falai között gyógyítottak és leltek halált. A lány édesanyját korán elveszítette, így csak apjában bízhat a törékeny teremtés. Jessamine oda mehet, ahová akar a birtokon, ám egy dolog szigorúan tilos számára. Nem teheti be a lábát a Méregkertbe, ahol a világ legveszedelmesebb és egyben leghívogatóbb növényei nevelkednek. Egyetlen érintés, vagy egy rossz mozdulat és bárki holtan rogyhat össze a kertben. A halálos csapások mellett ezek a különleges növények gyógymódot is rejtenek, ha valaki jól használj fel őket.

Egyik este különleges vendég vágtázik a birtokra Luxton-hoz. Tobias Prett egy elmegyógyintézet vezetője egy furcsa rongyba csavart csomagot hoz a lován. Ő Gyom, aki az elmegyógyintézet lakója volt, miután a szerzetes, aki nevelte meghalt. Pratt szerint a fiú tud egysmást a gyógynövényekről és különleges képessége révén meggyógyította az elmeháborodottakat. Gyom valószínűleg nem csak jó dolgokra képes Prett beszámolója alapján. Terjednek mendemondák arról, hogy a hirtelen gyógyulások után, többen zavarodtak meg miután ittak a falu kútjából. Jómódú és megbecsült asszonyok kerültek az őrület olyan fokára, hogy ruhátlanul rohangászva tépték a hajukat az utcán. Több falubeli öngyilkos lett, miközben leugrott háztetőjükről. Ám Mr. Luxton-t ezek a történetek nem zavarják. Őt az hajtja, hogy mindent megtudjon Gyom különleges képességéről. Arról, hogy mi mindent tudhat a gyógyításról és a méregkeverésről egy elhagyott árva fiú, akit egy részeges szerzetes nevelt fel.

Gyom nehezen oldódik fel és nagyon bizalmatlan. Nem eszik és alig beszél, de Jessamine-t mágnesként vonzza a fiú smaragdzöld pillantása. Ez a zöldes tó, amibe ha belenéz a borzongás járja át. A fiatalok egy idő után barátságot kötnek és minden titkukat megosztják egymással. Titok márpedig akad bőven a regényben...

Milyen mérges és halált hozó ritka növényeket rejteget Thomas Luxton a Méregkertben? Mi célból gyűjtötte össze a világ legkülönlegesebb halálhozóit egy kertbe? Mi Gyom különleges képessége? Tényleg annyira erős a két fiatal között lévő kötelék, hogy örök életükre megbízhatnak egymásban?


ÉRTÉKELÉS: 5/5

Maryrose Wood regénye egy titokzatos világba kalauzolja az olvasókat. Úgy tudja vezetni a történetet, hogy beszippant a 18. századi Anglia világa és rájössz, hogy a növények, amik körülötted élnek, többet takarnak egyszerű virágoknál vagy fáknál. Mesebeli történések és megannyi feszültség hatja át a Méregnaplók regényt. Én beleszerettem teljesen :)

A jó hír pedig az, hogy a kötet első regénye hamarosan megjelenik a Lybrum kiadó gondozásában, én pedig nagyon fogom várni a további folytatásokat.

A könyvet köszönöm a Lybrum kiadónak és Bridge-nek a közreműködést!

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Kíváncsian várom, mert nagyon jónak tűnik és olyan szép a borítója! Gyarló vagyok tudom, de ez akkor is megfogott! :D

    ReplyDelete
  2. mindig elcsodálkozom, hogy mekkora fantáziája van egyeseknek. annyira színes és élvezetes ez a regény, nem is gondoltam volna. és ha ez marad a borítója, az csodás lesz.:))

    ReplyDelete

Subscribe