Stephen Chambers - Jane és a Hollókirály

7:00:00 PM

"Mi van, tévedek - gondolta Jane. Mi van, ha a Név nincs itt, és a semmiért rángattam ide mindannyiunkat? 
- Ugye le tudom győzni a Hollókirályt? - kérdezte Jane. - Ha megtalálom a Világ Nevét, ugye meg tudom csinálni? 
- Meg kell tenned minden tőled telhetőt - felelte Rachel. - Néha akkor is küzdenünk kell, amikor nem nyerhetsz. Érted?" 


Gyereknek lenni jó, bár néha nem éppen könnyű. Így érzi ezt Jane is, akik osztálytársai zrikálnak, mert különbözik tőlük. A fiatal lány sokat olvas, érdekli az élővilág és a biológia és teljesen különbözik öccsétől Michael-től, aki igazi jó fiú. A gyerekek szülei élik az elfoglalt dolgozó apák és anyák életét, sokat telefonálnak és fontos számukra a munka és csak felületesen látják a világot.

Jane élete egy nap teljesen megváltozik. Anyukája őt és öccsét elviszi az iskolába, ám ott semmi jó dolog nem történik a lánnyal. A menő csajok kigúnyolják a folyosón, ráadásul büntetést is kap és a szünetet bent kell eltöltenie a teremben. Ekkora látja meg az első furcsaságot. Egy mókus bőrönddel a kezében elmenekül a fáról, ahol eddig lakott. Suli után Jane és Michael összefutnak egy vak  németjuhász kutyát vezető bolond öregemberrel egy bolt előtt, aki összefüggéstelen dolgokat mond a gyerekeknek. Otthon Jane kaméleonja Iz is furcsán viselkedik, a terrárium üvegét kaparja, majd megjelenik a homokban egy baljós szó: KÖZELEG

Az állatvilág érzi, hogy valami rossz szabadult el a Földön.  A Gonosz, akit régen Csillagfény Diana állított meg, visszatér és újra fenyegeti a világot.

A történet szerint a Hollókirályt régen már megállították egyszer, ám most újra a világ ellen támad. A felnőtteket a technika eszközeivel manipulálja (rádió, televízió, internet, mobiltelefonok, számítógépes játékok), így nem lesznek egyebek, mint tudattalan testek a bolygó elleni végső leszámolásában. Jane szüleit is megbabonázza a gonosz, így a gyerekeknek nincs maradásuk a családi fészekben. Utolsó mentsváruk Diana nagyi, aki egy követ ajándékoz a lánynak "amit csak akkor törhetsz el ha szükséges",  mielőtt vele is végez a Hollókirály Jane szeme láttára a saját konyhájukban, amikor a gyerekre (is) támad.

Ami ezután következik, az egy tökéletes megírt roppant izgalmas (néhol egész félelmetes) mese. Stephen Chambers hihetetlen érzékkel ért ahhoz, hogy olyan történetet írjon, ami beszippant. Kinyitottam a könyvet és egy olyan világban találtam magam, amiben beszélő állatok szerepelnek, bobbinok (félig macska-félig emberek), ahol veszélyes bátorságpróbák, sejtelmes mocsarak, óriások, suttogó almafák és rejtvények várják a szereplőket és ahol semmi sem az aminek látszik.

Az író nagyon jól vezeti a történet szálait és fokozza az izgalmakat. A gyerekek és a felnőttek világa élesen elválik egymástól, ahogy a Fenti világ és a Lenti világ is. Chambers egy igazi fantasy-t alkotott, ahová belépve elveszel és sodródsz az eseményekkel fejezetről fejezetre. Egy feladata van Jane-nek: megállítani a Hollókirályt, mielőtt elpusztítja a világot.

"Csak a Világ Neve árthat a Sötét Királynak, de a Név csak egy eszköz, mint egy fegyver. Golyók nélkül a fegyver használhatatlan. Áldozat nélkül a Név haszontalan."

Jane-nek kevés ideje van, és nem is hiszi, hogy sikerrel jár, de megpróbál minden tőle telhetőt, hogy meglelje a Világ Nevét. A megpróbáltatások és a vándorlás közben igazi barátokra lel és sok veszélyes kalandot átél. Éles eszével és jó meglátásával mindig sikerül egyre messzebb és messzebb jutni, míg végül szemtől-szembe találja magát a Hollókirállyal és eljön a végső leszámolás ideje. Vajon Jane az az a kiválasztott személy, aki le tudja győzni a gonoszt?



Értékelés: 5/4,5

Imádtam az elejétől a végéig, bár nem adnám feltétlenül 9 éves gyerekek kezébe (ennyitől ajánlják a könyv hátulján), inkább 12-14-től. Egy dolog zavart a regényben, hogy nagyon rövidke és néhány résznél én sokkal több leírást és sztorit hallgattam volna meg erről a különleges világról és lakóiról. A történettel kapcsolatban nincs hiányérzetem, amikor becsuktam a regényt, helyén volt minden, csak kevés ideig tartott az élmény.

Ettől  függetlenül szívesen olvasnék hosszabb folytatást Stephen Chamberstől - mondjuk felnőtteknek íródott regényekben, mert ért a dolgához!

A könyvért köszönöm a közreműködést Bridge-nek (aki nem mellesleg a regény csodás fordítója is volt) és a Főnix Könyvműhelynek! 

Oldalszám: 198. oldal
Kiadó: Főnix Könyvműhely

 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe