Jennifer E. Smith - Létezik térkép a szerelemhez?

7:49:00 PM



Már megtapasztaltuk, hogy ha első látásra nem is, első olvasásra szerelembe eshetünk Jennifer E. Smith könyveivel, és közben megtapasztalhatjuk néhány órácskára, milyen is a boldogság. Most pedig térképpel a kezünkben keressük az utat a szerelemhez.  De a turnénkhoz nem lesz szükség GPS-re, elég, ha egymás után végigjárjátok a tizenkét állomást a tizenkét blogon május 19. és június 10. között.  Az értékelésen kívül olvashattok a nagy New York-i áramszünetről, a nulladik pontról Párizsban és még sok másról.

Közben pedig a játékunk keretében bejárhatjátok Ti is az utat főszereplőinkkel, Owennel és Lucyval a világ körül. És ha ügyesen olvassátok a térképet, három példányt nyerhettek is a könyvből!

Szóval dőljetek csak hátra. Jó utat kívánunk!



Kiadó: Maxim
Oldalszám:
ISBN: 9789632614809
Fordító: Komáromy Zsófia
Rendeld elő itt 30%-al olcsóbban! 

Fülszöveg:

Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást?
Jennifer E. Smith éleslátással teli és csodálatosan romantikus új regénye bizonyítja, hogy a világ közepe nem feltétlenül egy hely. Néha lehet akár egy személy is.

Már sok helyen belefutottam Jennifer E. Smith nevébe a Milyen is a boldogság? és a Vajon létezik szerelem első látásra könyvek kapcsán, így felkerült az "erre a szerzőre figyelnem kell listámra". Mivel mindenhol jó vélemények olvastam, így alig vártam, hogy belekezdjek a Létezik térkép a szerelemhez? című könyv olvasásába. Szerencsére a nagy elvárásaim be is jöttek! Azt kaptam amit reméltem: egy szerelmes, szimpatikus történetet, ami végigkalauzolt a világban, miközben elgondolkodtatott a kapcsolatokról, a szerelemről és magáról az életről.

A könyv főszereplője Lucy, aki New Yorkban él, és Owen, aki szintén. A fiú nemrég költözött a városba, de még nem tudott megbarátkozni a nyüzsgő nagyvárossal. Lucy már 16 éve itt él és imádja a Nagy Almát, minden hátrányával és szépségével együtt. A két fiatal ugyanabban a házban lakik, Lucy fentebb, míg Owen a karbantartóként dolgozó apjával az alagsorban. A két fiatal nyár végén találkozik egymással egy véletlen folytán, amikor egy nagy áramszünet miatt a liftben ragadnak és egymásra vannak utalva.

Jennifer E. Smith meglepően könnyen megteremtette nálam a hangulatot. Egyből a liftben találtam magam azon a fülledt nyári estén szeptember első napján, és szinte magam előtt láttam Lucyt és Owent, ahogy megismerkednek és egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Bevallom én nagyon hiszek az ilyen sorsszerű találkozásokban, bár nem mondom, hogy nekem sok ilyenben volt részem, de végtelenül és szentimentális szerelmesként éreztem már hasonlóként, mint a főszereplők. És bár nekem csak 1 képeslapot küldtek a világ egy távoli pontjáról, de így is teljesen átéreztem a két fiatal kommunikációját és helyzetét.

Ugyanis Lucy és Owen között a kapcsolatot azok a  képeslapok jelentik, amiket egymásnak küldözgetnek. Megismerkedésük után ugyanis Lucy édesapja munkája miatt először Londonba, majd aztán Skóciába költöznek, míg Owenéknek is költözni kell. A fiú édesapját kirúgják a munkahelyéről, így máshol kezdenek új életet. Mindkét fiatal magányos, szeretetre éhes és félénk. A kettőjük között kibontakozó bimbózó kapcsolatot viszont nagyon igazi, mély, olyan amit nem lehet csak úgy feledni egyik napról a másikra.

Jennifer E. Smith nagyon finoman fejezi ki a lány és a fiú vágyódását a másik iránt, nagyon szívmelengető volt olvasni a gondolataikat, amik folyton egymásról szólnak. Miközben több ezer kilométer választja el őket egymástól, ők egy madárrajtól elszakadt madárkában is ugyanazt látják. Egymást.

És hogy miért is térkép a szerelemhez? Mert az egész könyv egy nagy utazás a két főszereplőnek, és a megismerkedésük után eltelt hónapok alatt annyi helyet bejárnak, hogy ahhoz tényleg egy világtérkép kell, hogy nyomon követhessük. Owen édesapjával utazik, hogy megtalálják azt a helyet, ahol a férfi munkát kap és letelepedhetnek, míg Lucy édesapja munkája miatt kényszerül pár hónap után újra berendezkedni a suliban, és újra barátokat találni. Miközben élik a saját életüket, barátkoznak és társat is találnak időről-időre egymáson gondolkoznak és néha érkezik egy-egy képeslap is. Edinburgh, Párizs, Róma, Prága, Seattle, London, San Francisco - csak néhány hely ahová Owen vagy Lucy eljut a regényben. Imádtam, ahogy az írónő bemutatta a városokat a fiatalok szeme által. Izgalmas leírásokat kaphatunk az itt élő emberekről, a tájról és még arról is, hogy mennyi csillag látható az égen. Szinte magam előtt láttam az adott városokat, a fényeket, a hangulatot amik pont olyan képet festettek, mint amiket a képeslapokra nyomtatattak.

Persze a festői városok mögött ott lapul az ideiglenesség, a végtelen magány, a jövőtől való félelem. Owennek és édesapjának le kell zárnia múltjukat édesanyjuk halála után, Lucynak pedig meg kell tanulnia szüleivel való kapcsolatát rendbe hozni. Mindkét tini sokat változik a regény alatt. Lucy közelebb kerül családjához, Owen rendbe hozza apjával közös életüket és közben egyikük sem felejt el megbocsájtani és szeretni.

Értékelés: 5/5 

Nem is kaphatna mást ez a könyv. Egyszerűen imádtam! Jennifer E. Smith úgy tudott mesélni, hogy egyszerre mosolyogtatott meg és gondolkoztatott el a nagyszerű és rengeteg életigazságot tartalmazó gondolataival. Mivel volt részem távkapcsolatban így mondhatom, hogy tökéletesen visszaadta Owen és Lucy története az ilyen helyzetekben élő párok érzéseit, félelmeit és gondolatait. Ráadásul mindezt olyan kedvesen és könnyedén tette! Semmi erőlködés, semmi izzadtságszag, és semmi olyasmi, ami nem oda illene. Ez a fiú és ez a lány lehetne akár bárki a Földön, ők is hasonlóan éreznének és ezért jó annyira a könyv! Mert leírja azt, amit mindenki érez. Szerettem olvasni a Létezik-e térkép a szerelemhez? című könyvet, mert valódi volt és az ilyen könyvek ritkák. 

Szerelemről, családi kötelékekről, barátságról, kapcsolatokról, önmegvalósításról, felfedezésekről, döntésekről és félelmekről és szerelemről szól a regény. És ezek a témák mindenki életében előfordulnak és mindenki talál majd olvasás közben olyan dolgokat, amiket magukra vehetünk, elgondolkozhatunk vagy éppen elnosztalgiázhatunk rajtuk.


Mikor befejeztem a könyvet, rögtön kerestem, hogy milyen regényeket szerezhetek még be az írónőtől, annyira megtetszett a stílusa. Szóval ez nálam csillagos ötös :)

Blogturné extra: Idézetek a könyvből

- Ez van, nincs mit tenni... - motyogta egyre halkabban.
- Utálom ezt a kifejezést - jelentette ki Lucy, kicsit hevesebben, mint akarta.  - Mindig van mit tenni. Mindig van változás. Mindig lehet javításokat eszközölni.
- Az otthonunk önmagunk tükörképe - mondogatta dallomos hangon.
- Pontosan - vágott vissza ilyenkor Owen. - Én meg rendetlen vagyok-
- Nem is igaz- felelte az anyja nevetve. - Tökéletes vagy.
- Tökéletesen rendetlen - mondta erre mindig Apa.
- A magányosság és az egyedüllét nem ugyanaz.
Mert ez történik, ha két ember így egymásra talál: a világ pont a megfelelő méretűre zsugorodik. Átalakul, hogy csak ők ketten férjenek bele, semmi más.
Ő meg Owen olyanok voltak, akár két összeütközött aszteroida: egy pillanatra felszikráztak, majd lepattantak egymásról, kissé megütődtek, talán kissé megsérültek, de még sok-sok kilométert kell külön-külön megtenniük. Mégis milyen sokáig tarthat egyetlen éjszaka? Milyen hosszan lehet elnyújtani ilyen kevés percet? Owen csak egy fiú volt a tetőn. Lucy csak egy lány volt a liftben. Talán ennyi volt az egész.

Úgy tűnt, egyszerűen ez történik, ha az ember eltávolodik valakitől. A másik eltűnik a háta mögött, akár a sodorvíz egy csónak nyomában.

Talán soha nem is járt nekik más, csak az az egyetlen este. Végül is nem minden tarthat sokáig. Nem mindennek kell, hogy jelentősége legye.

Addig nem tudhatod a választ, amíg fel nem teszed a kérdést.

De igazából nincs olyan, hogy teljesen tiszta lap. Minden új valami régi nyomában következik, és minden kezdetnek egy vég az ára.

Gombócot érzett a torkában, miközben mellénye gombjait birizgáló bácsit figyelte, és rádöbbent, hogy ez a legigazabb kedvesség, a legalapvetőbb szeretet: aggódni azért, aki aggódik értünk.

Ha két ember között nincs más, csak tér, akkor minden lépés ugrásnak érződik.


Nyereményjáték

A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével.
Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!

Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab Létezik térkép a szerelemhez? kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.

Az én képeslapom melyik várost rejti? Írd be a Rafflecopter dobozba!



a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok:

05/19. - Deszy könyvajánlója
05/21. - Angelika blogja
05/23. - Always Love a Wild Book
05/25. - Book Heaven
05/27. - MFKata gondolatai
05/29. - Roni olvas
05/31. - Dreamworld
06/02. - Kelly és Lupi olvas
06/04 - Nem harap a...
06/06. - Bibliotheca Fummie
06/08 - CBooks
06/10. - Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe