Denise Jaden - Never Enough - Soha nem elég

10:47:00 AM


A Könyvmolyképző Kiadó most is egy különleges könnyet hozott el nekünk, mi pedig be szeretnénk mutatni nektek egy blogturné keretében augusztus 8-15-ig. Megindító és nyersen őszinte könyvet ismerhettek meg benne egy testvérpárról, amit egy titok szakít szét.

Tartsatok velünk, ezúttal a szórakoztató extrák mellett komoly témákról is lesz szó, érdemes követni a turnét.

Azért hogy ne maradjatok vidámság nélkül a szokásos módon nyereményjáték kíséri a turnét, ahol ismét a könyv három példányát nyerhetitek meg.



Denise Jaden - Never Enough - Soha nem elég
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789633737828
Elit start: 2014.07.23
Premier Péntek: 2014.08.15

Fülszöveg:
Loann mindig is olyan népszerű és csinos akart lenni, mint a nővére, Claire. Amikor Claire volt barátja flörtölni kezd vele, Loann bármire hajlandó lenne, hogy végre ő is különleges lehessen… még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia a nővérét.
Azonban minél inkább a részesévé válik Loann a nővére életének, annál inkább tudatára ébred annak, hogy nem minden az, aminek látszik. A tökéletességért folytatott harc, amelyet a nővére vív, felemészti Claire-t, és súlyos árat kell fizetnie érte. Miközben Claire egyre inkább visszahúzódik a családjától és a barátaitól, Loann igyekszik megérteni őt és jóvátenni az elkövetett hibákat. Képes lesz-e vajon Loann rendbe hozni a kapcsolatukat – és a nővérét –, mielőtt túl késő?


Őszintén bevallom teljesen mást vártam ettől a könyvtől. Az Álom két keréken után, aztán hittem gyerekjáték lesz majd a Soha nem elég elolvasása. A borító alapján (látjátok ott azt a tengerparton sétáló párt  a szívecskékkel igaz?) egy könnyű kis nyári szerelmi történetet vártam, egy kis féltékenységgel, egy kis vitával, majd happy enddel. A könyv elején még úgy tűnt minden úgy lesz, ahogy vártam, ám teljesen más irányt vett a történet.

Loann szemszögéből követhetjük a regény cselekményét, aki harmadikos a gimiben, míg nővére Claire végzős. Claire minden ami Loann nem. Szép, tehetséges, bátor, népszerű, oda vannak érte a pasik, rengeteg barátja van. Míg a kisebbik testvér nővére árnyékában él, addig Claire folyamatosan a középpontban van. Rengeteg ember veszi körül, van egy helyes pasija Josh, akibe Loann már egy ideje titkon szerelmes. A lányok egy gimibe járnak, ahol a végzős nővérről szól nagyjából minden. Clarie a balett darabban főszerepel, készül a végzős bálba barátaival, míg Loann próbálja túlélni a napokat a gimiben duci kirekesztettként.

Hiába van 2 barátnője Lo-nak, a könyv elején a lány születésnapjakor összeveszik velük. Deirdre, és Shayleen nélkül még elveszettebb a kicsit túlsúlyos, nagy cicikkel "megáldott" kamasz. Amikor az új srác (Marcus) a lány mellett kap szekrényt, a fiatalok összebarátkoznak. Bár a fiú nehezen nyílik meg a lánynak, és olyan mintha valamit titkolna, azért valami alakul köztük. Míg Loann az érzelmeivel viaskodik (nem tudja eldönteni, hogy Marcus vagy Josh tetszik neki jobban, és mit is akarnak tőlük a fiúk), addig Claire-vel gondok adódnak.




Sajnos borzasztóan idegesített a regényben a lányok szüleinek hozzáállása és ezen nem tudok továbblépni. A szülők sokat dolgoztak, mert adósságba hajszolták magukat, amikor felújították a lakásukat és ezért rengeteget túlóráznak. Néha csak vacsorakor találkoznak a lányaikkal, ám legtöbbször apjuk akkor sincs még otthon. Claire és Loann anyja sem foglalkozik a lányokkal (vagy csak Claire-vel felszínesen) nem hallgatja meg őket, még akkor se, amikor már komolyak a gondok. Édesapjuk, amikor kiderül Claire súlyos táplálkozási zavara inkább elmenekül otthonról, Claire anyja hiába tud lánya betegségéről, mintha nem is akarná észrevenni. Persze elviszi orvoshoz, de ezenkívül simán átverhető annyira naiv és annyira nem lát semmit sem. Sajnáltam a lányokat, hogy ilyen szülőkre voltak hagyva. Egy felnőtt sem volt a közelükben, akik segítettek volna nekik megoldani a dolgokat, senki aki beszélgetett volna velük. És az a baj, hogy ők sem beszélgettek egymással, vagy csak nagyon ritkán. 

Claire és Loann kapcsolata a könyv elején még békés és bár úgy tűnik a kisebbik lány féltékeny a nővérre, később már ezek az érzelmek átcsapnak haragba, és tehetetlen félelembe, amikor kipattan az étkezési zavar. Be kell vallanom nekem Lo egy kicsit butácskának tűnt 17 éves lány létére semmi fogalma sem volt a fiúkról, a párkapcsolatokról, pedig nővérével mindent meg tudott volna beszélni, ha mert volna kérdezni. Loann zárkózottsága, Claire titkolózásai és a szülők oda nem figyelése nyomasztóvá tetszik a könyvet, de nagyon fontos témát boncol és ez a fiatalok táplálkozási zavarai.


Valahol a könyv felénél durvult el a helyzet, a regény eleji tingli-tanglinak érzet "jaj, én vagyok a béna lány, a nővérem meg szép, a fiúk nem foglalkoznak velem, de én szerelmes vagyok Joshba, de nem lenne szabad" vívódást felváltja a Claire-ért való aggódás és Loann saját életének egyengetése, ami nem igazán könnyű. A lány felfedezi magában a tehetséget a fotózás kapcsán, és egyre több időt tölt Marcussal, de azért még mindig ott van Josh, aki szakít Claire-vel és érdeklődni kezd iránta. Loann döntései nem voltak mindig normálisak, de hát melyik mai fiatal cselekszik normálisan? Talán pont ezért is fontos ez a könyv, mert felnyitja a tinik szemét a táplálkozási zavar témáról és a fiatalon elkövetett butaságokról is.

Az anorexia/bulimia téma nagyon sok lányt (és fiút is!) érinti és még mindig kevés helyen beszélnek/írnak róla. Nagyon sokan küzdenek a világon ezekkel és egyéb táplálkozási betegségekkel és a média, a sztárok, és a trend még jobban rá is kényszeríti a kamaszokat, hogy még tökéletesebben nézzenek ki. Nálam szerencsére sosem volt ilyen probléma tiniként, így fel sem tudom fogni, hogy Claire mint mehetett át. Nekem az önképemmel nincs baj, tisztában vagyok az adottságaimmal, de a könyv kicsit segített abban, hogy jobban meglássam, mit érezhetett Claire akkor, amikor tükörbe nézett. Rengetegen nem ismerik fel a betegség jeleit, pedig a családjukban, az orruk előtt történik. Ebben is segít a könyv. Loann észreveszi, hogy baj van és hiába van köztük egyre mélyebb szakadék nővérével, mégis segíteni próbál. Bár sajnos nem minden döntése helyes, de ő legalább megpróbálja megmenteni nővérét. Nem úgy mint a szülei.

Értékelés: 5/4

Nyomasztó könyv a Soha nem elég, de igenis ezt olvasniuk kell a kamaszoknak! Fontos témákat boncolgat Denise Jaden, amik segítenek abban, hogy jobban átérezzük azoknak az életét, akik depressziósak, magányosak, akiket érint a családon belüli erőszak, akik táplálkozási zavarral küzdenek, azokat akiket elhanyagolnak a szülei, vagy azokat, akiket kirekesztenek az iskolában. A sok szarság rossz történés mellett azért rengeteg olyan apró pillanat van a könyvben, amitől miután kifacsarodott a szívem, azért tudtam mosolyogni. Ilyenek Loann fotózással kapcsolatos ambíciói, Marcus és a lány kávézási rítusai, vagy a végső lezárás. Nah az elég kemény volt! Megértette Loann tettét, átéreztem, és vele együtt szenvedtem.

A pontlevonás azért jár, meg néha úgy éreztem, hogy vonatott a könyv, és már túl sok volt a bénázás, a tehetetlenség, a tökölés, az elrontott helyzetek és az oda nem figyelés a szülők részéről. Persze emberekről van szó, de annyi mindent lehetett volna másként tenni, másként alakítani a történetet. Így azonban megmaradtak a tanulságok, és az, hogy az élet, ahogy a könyvek sem happy enddel zárulnak feltétlenül.

Úgy éreztem lehetett volna gördülékenyebb az írói stílus, néha megakadtam olvasás közben, és zavart a főszereplő gondolkozása, vagy a szájából elhangzott mondatok. Ez a könyv nagyon magába fordítja az embert, főleg a vége. Persze ez nem baj, de azoknak, akiknek érzékenyebb a lelkük azoknak biztos, hogy még keményebb lesz ezt majd végig olvasni. A tehetetlenség rossz érzés, bennem végig ott volt. De még mindig a könyv hatása alatt állok, és ez pozitívum. Vannak olyan részek, amiket biztos, hogy nem fogok elfelejteni egy könnyen.

Remélem, hogy sok fiatal fogja majd olvasni a Soha nem elég-et, és lesz köztük olyan is, akin majd segít Denise Jaden regénye, mert ez is az egyik célja. Felnyitja az emberek szemét, elmondja, hogy az élet nem mindig boldogság és elmeséli, hogy van, amiből soha nem elég.



Légy a Könyvmolyképző Kiadó Elit klubtagja és rendeld meg a könyvet 18%-al olcsóbban a linkre kattintva!
 


Blogturné extra: Az írónőről

Denise Jaden egy igazán sokoldalú tehetség. Profi polinéz táncos, fitness versenyző, gomba tenyésző és egyházi titkár is egy személyben. Szabadidejét otthon tölti férjével és fiával Vancouverben (Kanada) külső részén.

Jaden otthon írja regényeit számítógépen. Az első regényét szintén tizenévesek számára írta 2007 őszén. A Losing Faith című könyvével megnyerte a NaNoWriMo versenyét. Ez hozta meg számára a sikert. Azóta több könyve is megjelent már, az egyikben arról mesél, hogy mitől lesz valaki író.

Következő regénye Foreign Exchange néven jelenik meg 2014 októberében.



Denise aktívan használja a Twittert, van Facebook rajongói oldala és szívesen találkozik az olvasóival.

http://twitter.com/denisejaden
http://www.denisejaden.com/
https://www.facebook.com/denisejadenauthor


Nyereményjáték:

a kép kattintásra megnő
Loann, a főhősnőnk új szenvedélye a fotózás. Részleteket örökít meg a nagy képekből és albummá rendezi őket.

Most mi is fotós játékra hívunk titeket. Minden blogon találhattok egy kitűzött fotót, ami egy közeli valami ismert dologról. Nektek kell rájönnötök, hogy mit ábrázol a kép, és beírni a Rafflecopter megfelelő mezőjébe.

Nem kell félni, nem lesz nehéz, de annál szemet gyönyörködtetőbb a feladat.


A nyeremény mint mindig, most is a könyv egy-egy példánya, amit három szerencsés nyertes kap meg.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTELEZŐ)
4.) Oszd meg a turnét twitteren! (NEM KÖTELEZŐ)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway
 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe