Sarah Dessen: Along for a Ride - Álom két keréken

9:50:00 PM


Újabb Sarah Dessen könyvvel örvendezteti meg az olvasókat a Könyvmolyképző Kiadó. Az Along for the Ride - Álom két keréken igazi nyári olvasmány, valódi  tengerparti környezetben játszódik. Ismerkedj meg Auden történetével, aki úgy dönt, az egyetem előtti utolsó nyarat apja új családjával tölti. Komoly, egyben szórakoztató kikapcsolódást ígérünk! Ha velünk tartasz, szokás szerint meg is nyerheted a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!



Sarah Dessen - Along for the ride - Álom két keréken 

Elit megjelenés: 2014. aug.12.
Fordította: Benedek Dorottya
ISBN: 9789633736579

Fülszöveg:
Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…


Évekkel ezelőtt már megismerkedtem Sarah Dessen-nel, ám akkor nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatunk. Abbahagytam a Figyelj rám!-ot, de aztán feltettem várólistára, és nem okozott csalódást. Amióta elolvastam ezt a regényét az írónőnek, azóta figyelem, hogy mikor jön ki új könyve, és elkezdtem összegyűjtögetni a többi regényét. Nem volt kérdés, hogy amikor megtudtam, hogy érkezik az Álom két keréken (nekem az angol cím nem tetszik, úgyhogy a magyart fogom használni a postban) tudtam, hogy el kell olvassam.

És azt is előre tudtam, hogy nem fog csalódást okozni majd a regényt. És tényleg így lett! De ne szaladjunk ennyire előre. Amit elárul a fülszöveg, az kevés erre a könyvre és csak kis töredéke annak a sok mindennek, ami ebben a regényben benne van. Sarah Dessen egyik írói ismérve, hogy jól ábrázolja a karaktereket, szerethetővé teszi őket, és történetei mögött rengeteg komoly téma bújik meg. Auden és Eli regénybeli kapcsolata lehetett volna egy egyszerű nyári szerelmes sztori, de ez ennél szerencsére jóval több volt.

A történet elején Audent ismerhetjük meg, ő a főszereplő, az ő szemén át követhetjük a történetet. Auden egy sikeres irodalomtörténész anyuka és egy író apuka második gyermeke. Bátya Hollis felelőtlen, világutazó és általában sosincs otthon, hiszen kalandok után kutat a világban. A fiúnak nincsenek tartós kapcsolatai, nincs állandó lakcíme, munkája, csak élményei. Auden ezzel szemben hiába 18 éves, nincsenek társas kapcsolatai, a lánynak már kiskora óta a tanulás volt az élete értelme. Olyan iskolákba járatta anyukája, akihez a válás után került, ami úgy gondolta, hogy a legjobb a lánynak. Elit gimnáziumok, kitűnő tanárok, rengeteg különóra. Auden csak a könyveknek, a tanulásnak élt, és nem is hiányzott neki semmi más. A végzős bál utáni nyáron már egyetemre készül, ám előtte egy nyarat édesapjánál tölt el Colby-ban, egy tengerparti kis városban.

Auden apjának új kapcsolata lett, felesége Heidi egy tündi-bündi rózsaszín divatos fiatal nő, akitől nemrég született Audennek féltesója. Thysbé. A pár hetes kislány most találkozik először féltesójával, mikor Auden beköltözik a tengerparti házba, hogy egy kicsit több időt töltsön apjával, aki új könyvén dolgozik. Heidi teljesen le van fáradva az újszülött miatt, Auden apja állandóan a munkába temetkezik, a lány pedig egyedül érzi magát. Éjjelente nem tud aludni, így a városkát járja.



A regény elején megismerkedhetünk Auden alvás problémáival. A lány insomniás, azaz alvás gondjai vannak. Ez tizenéves korában kezdődött nála, amikor a szülei éjszakai veszekedései miatt nem tudott aludni. Azóta pedig hiába lett kamasz és felnőtt, ezt nem sikerült leküzdenie. Senkinek sem beszél róla, ám egyik éjszaka megismerkedik Eli-vel, aki szintén nem alszik. A srác Colbyn él, és Audennel egyidős, és egy súlyos tragédia miatt álmatlan.

A két fiatal összebarátkozik és egyre több időt töltenek együtt éjjel és hajnalban, amikor is járják a várost, és teljesítik a küldetéseket. Eli megpróbálja Audennel bepótolni a kamaszkora kihagyott kalandjait. Elviszi különböző helyekre, mindenféle sportot kipróbálnak, és miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A fiú egyre több mindent árul el magáról, ám Auden új életében újra előjönnek a régi sérelmek. Édesapja és Heidi kapcsolata megromlik, és Auden édesanyjával is lesznek gondok.

Nem szeretnék elárulni spoilereket, hogy kivel és mi történik, mert mindegyik kapcsolat és helyzet rengeteg tanulságot tartogat a könyv során. Auden megtanul sok dolgot Eli által, és önmagával is képbe kerül. Szimpatikus szereplőként végig drukkoltam neki, hogy megtalálja a boldogságát, és jól záruljon a történet.

Külön tetszett, hogy Auden és Eli kapcsolata finoman bontakozott ki, éjszakáról éjszakára kerültek közelebb egymáshoz, és bár Audennek volt egy csúnya ballépése a regény elején (amiért haragudtam is rá) de ezt jól kompenzálta a végén. Egy erős, magabiztos, és változásra kész majdnem felnőtt lányként nagyot nőtt a szememben. Persze ehhez kellettek a barátnők is, akikre a tengerparti kisvárosban akadt rá, és az is, hogy Eli sok mindenre megtanította.



Értékelés: 5/5 

Imádtam Dessen finom leírásait a városról, a tengerpartról, az ott élő emberekről, boltok kínálatáról. Számomra ez nagyot dob egy regény értékén. Imádom, amikor egy író képes arra, hogy leírásaival magam élé tudjam képzelni a regény kultikus helyeit. Jelen esetben itt az Utolsó Esély nevű éttermet, a bringaboltot, Heidi divat és bizsu üzletét, a mosodát és a többi helyszínt. Sok tanulságot is tartalmaz Sarah Dessen könyve leginkább a családi kapcsolatokról, önismeretről, szerelemről, barátságról és az összetartásról.

Megfelelő mennyiségű komolyság és tanulság van az Álom két kerékben című regényben, ami mindenkinek ad(hat) valamit elolvasás után. Elég elgondolkoznivalót, elég agyalnivalót és emellett rendesen megmelengeti az ember szívét. Kiderül a regényből ugyanis, hogy létezik második esély, és az emberek változhatnak, szerencsére jó értelemben. Nagyon életszagú az Álom két kerékben, és pont ezért nagyon szeretnivaló is. Én szerettem. Szeressétek ti is!



Légy a Könyvmolyképző Kiadó Elit klubtagja és rendeld meg a könyvet 21%-al olcsóbban a linkre kattintva!



Blogturné extra: Idézetek

Az emberek nem változnak, mondta Anyu, és természetesen igaza volt. Apu még mindig önző és tapintatlan volt, én pedig még mindig nem akartam elhinni, még akkor sem, amikor a saját szememmel győződhettem meg róla. Talán mindannyian arra vagyunk kárhoztatva, hogy ugyanazokat az idiótaságokat kövessük el újra és újra, soha nem tanulva belőlük semmit.


A dolgok, amik fényes nappal különösnek látszódtak volna, egy bizonyos óra után, már nem voltak azok. Mintha a sötét valahogy mindent leegyszerűsített volna.

Tudtam, hogy végtelenféleképpen lehet eltölteni egy napot, egyik sem jó vagy rossz. De ha adott az esély az újrakezdésre, hogy a dolgokat más irányba tereljük, ki mondana rá nemet?

- Egy jó tanács: ne legyél fekete özvegy! Különben gondoskodunk róla, hogy sose felejtsd el.
- És soha ne változz meg egy fiú kedvéért! - tette hozzá Leah. - Ha méltóak hozzád, úgy fognak szeretni, ahogy vagy.

- Attól, még, hogy valami sérült, még nem jelenti azt, hogy tiszteletlenül kell vele bánni.
- Ad - szólt rá Wallace - ez egy dohányzóasztal, nem egy árva.
Hirtelen elhatározás volt, olyasfajta, amit az emberek a legveszélyesebb vagy legkomolyabb helyzetekben tesznek.

- Nem vagyok jó a megadásban.
- Senki sem az - felelte. - De néha mindenki veszít. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy beismered.

A kapcsolatoknak nem mindig van értelme. Főleg egy külső szemlélőnek.

- Az ember sokszor hibázik élete folyamán - mondta, megcélozva egy házat, mielőtt befordult volna a sarkon. - A bukás is hozzátartozik az emberi léthez.

Talán az lehetett a titok nyitja, hogy a könnyű dolgok nem lehetnek ilyen csodálatosak. Mert akkor minden az lenne. Csak azoknak a dolgoknak van igazi értékük, amikért megküzdesz, mielőtt megszereznéd őket. Ha valami ilyen nehezen elérhető, akkor meg kell tenned azért, hogy még annál is nehezebben - vagy inkább lehetetlen- legyen elveszítened.

(...) attól egyáltalán nem leszel nemesebb, ha kilépsz valamiből, ami nem működik, még ha úgy gondolod is, hogy az miattad nem üzemel. Főleg akkor. Ez olyan, mintha feladnád. Mert, ha mindez a te hibád, akkor valószínűleg te vagy az, aki meg tudja oldani a problémát. Csak próbálkozni kell.

Könnyű volt megtagadni, amit nem ismertél fel, és elhatárolni magad az idegen, zavarba ejtő dolgoktól. Az egyetlen ember, akit irányíthatsz, te magad vagy. Ami nagy bizonyosság, mégsem elegendő.

Elmosódva még mindig hallottam, ahogy a megértést, a kötelességét, a feladatot és az erőfeszítést emlegeti, azokat a hangzatos szavakat és fogalmakat, amiket értettem, és oly jól ismertem. Nem úgy, mint azt, amire most készültem. Mégis ezen a nyáron elsősorban azt tanultam meg, hogy nem számít, merre mész, hanem hogy milyen utat választasz odáig.

Nem te választod meg, hogy kinek mikor van rád szüksége, vagy mikor szeret. Ez nem egy kapcsoló volt, amit könnyen lehetett állítgatni. Ha belementél, benne voltál. Ha kiszálltál, kint maradtál. Nekem ez egyáltaln nem tűnt komplikáltnak. Valójában ez volt a világ legegyszerűbb dolga.


Nyereményjáték
Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomáson megfejtik a különböző kerékpár fajtákat a kiemelt betűk segítségével. Pl: BMX
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz!  Sok szerencsét!



Rafflecopter: a Rafflecopter giveaway


További állomások:
08/05 Kelly Lupi Olvas
08/07 MFKata Gondolatai
08/09 Always Love a Wild Book
08/11 Zakkant Olvas
08/13 Roni Olvas
08/15 Deszy Könyvajánlója
08/17 Media Addict
08/19 Dreamworld


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe