Maria V. Snyder - Poison Study – Méregtan

10:10:00 PM


Szeptember 9-től egy újabb blogturnén vehettek részt, ahol megismerkedhettek Yelenával, aki a mérgek szakértője és a turné során a tudásotokra is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon ti felismeritek-e a mérgeket... Természetesen itt a tét nem az életetek, csak 3 példány a könyvből
Ezenkívül izgalmas extrákkal és véleményekkel várunk benneteket!

Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz! ;)



Maria V. Snyder - Poison Study - Méregtan
Kiadó: Könyvmolyképző
Elit start: 2014.09.30
Várható megjelenés: 2014.10.31
Oldalszám: ?
ISBN: 9789633737750
Fordította: Robin Edina

Fülszöveg:
Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok.
Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget.
Merénylet, mágia, megpróbáltatások…

Utoljára jó régen volt, hogy mérgekről szóló olvasmányt vettem a kezembe. Akarva akaratlanul a Méregnaplók regény ugrott be (már csak a cím hasonlósága miatt), miközben olvastam a Poison Study-t, továbbiakban Méregtant, mert mégis csak jobb a magyar cím.

Hálás téma a mérgek, mert e köré jól fel lehet építeni egy érdekes világot, és éppen elég izgalmat tartogat. Hiszen ki nem hallott már olyanról, hogy mérgezésben hunyt el valaki, vagy valakiről azt pletykálták, hogy mérget  kevert ellensége/szeretője/családtagja italába, ételébe. A történelem során ráadásul rengeteg sztorit olvashattunk már méregkeverő nőkről / férfiakról, mérgezésben elhunyt uralkodókról stb..stb.. Naná, hogy ez a téma engem is érdekelt már a történelem könyvekből, így amikor megláttam Maria V. Snyder regényét gondoltam jó szórakozás lesz újra a mérgekről olvasni.

És valóban így is lett! A Méregtan egy izgalmas regény volt, ahol a főszereplő lány, a 17 éves Yelena szemszögéből követhetjük nyomon a történéseket. A Méregtan egy elképzelt világban játszódik, ami nagyjából hasonló a középkorhoz. Az emberek várakban élnek, tömlöcben senyvednek a bűnösök, és az Ixia nevű képzeletbeli országot a Parancsnok vezeti, akit tanácsosok vesznek körül. A mágikus képességek tiltottak, az ilyen képességek birtoklásáért halálbüntetés jár. Yelena bár gyilkosság miatt került börtönbe, a regény folyamán megismerhetjük ennek okait, így a hirtelen több évnyi kínzás után dühből elkövetett tette kicsit fel is oldozza őt ez alól. A lány úgy ússza meg az ítéletét, hogy a Parancsnoknak  sürgősen szüksége van egy új ételkóstolóra, így Valek (a Parancsnok testőrségének vezetője és személyes biztosáért felelős férfi) kiválasztja Yelenát, aki ételkóstolói állása miatt megússza a kivégzést.

Valek feladata a lányt betanítani, hogy rendesen végezze feladatát, ám ez nem annyira egyszerű dolog. Az öntörvényű lányt a férfi megpróbálja felkészíteni a mérgek és a palotában uralkodó intrikák ellen, de a lány kiképzése nem zajlik zökkenőmentesen. Rengeteg ármánykodás, és intrika hálózza be a Palota falait, ahol a lány amellett, hogy megpróbál napról-napra túlélni, még az is kiderül, hogy a mágusokhoz is van köze. Természetes az izgalmas YA fantasy-ban minden szereplőnek van valami titka, és minden sarokban leselkedik egy veszély, amivel a 17 éves lánynak szembe kell néznie. Legtöbbször csak magára számíthat, ám ahogy haladtunk előre a történetben úgy válnak Yelena életében egyre fontosabbá mások.

Yelena egyébként egy igen fasza kemény csaj volt, szerettem eltökéltségét, és azt hogy sosem adta fel. Ha elesett harc során, felállt és folytatta. Kétségei az új munkájával, a mágikus mivoltával kapcsolatban emberiek voltak, míg érzései is normálisnak mondhatóak. Bátorság, leleményesség és állhatatosság jellemezte őt, így nagyon szimpatikussá vált számomra. Hiába volt ilyen fiatal, az akkori kornak megfelelően ez az évszám már felnőtt és "dolgozó" nőt jellemzett, így nem rökönyödtem meg, amikor Yelena szerelembe esett Valek iránt.

Spoiler, jelöld ki a következő sorokat, ha elolvasnád. 

Valek és Yelena kapcsolata nagyon finoman bontakozik ki, nem ez uralta elsősorban a regényt, de tartogatott drukkolnivalót. Bár a kettejük beteljesülését kicsit röhejesnek tartottam. Számomra kicsit elképzelhetetlen, nincs az a vágy és szerelem, amiért egy koszos börtönben, patkányok között akarnék szerelmeskedni a kivégzésem előtt percekkel. Yelena mégis így tett, és ezen kicsit felrántottam a szemöldökömet.

Értékelés: 5/4 

Maria V. Snyder által megteremtett Ixia világa és mágikus dolgai tartogatnak potenciált a jövőben, de úgy éreztem néha nem volt minden kellőképpen megmagyarázva a Méregtanban. Természetes a regény befejezése garantálja a folytatást, amiben én a Méregtanban olvasott mágiafaktornál többet várok majd. Itt néha kevésnek éreztem és nem volt minden tiszta 100%-ban.

Yelena karakterét nagyon bírtam, Valek szimpatikus és okos szereplője volt a regénynek (bár én a korát sehogy sem tudtam eldönteni magamban, fura is volt), Janko és Ari (Yelena testőrei, és segítői) vidámságot hoztak a sztoriba. Yelena regénybeli visszaemlékezései segítettek megérteni a lány sötét múltjának magyarázatát, és választ adtak viselkedésére is.

Izgalomban nem volt hiány olvasás közben, így aki egy akciódús és pörgős regényt szeretne az jól választ. Yelena különböző megmérettetései tartogatnak meglepetéseket, ha már a napi ételkóstolók unalmassá válnának. A mérgekről és jelentőségükről is esik szó a regényben (a Pillangó por, és a Kedves nevű mérgek sokat szerepeltek), ám ezek mellett sokat megtudhatunk sok Ixia kormányzásáról és az ország helyzetéről, és tilalmairól, lakóiról és a különböző tisztségekről.

A Méregtan egy különleges hangulatú és kalandos fantasy, amit élvezni fognak azok, akik szeretik az intrikákat, az összeesküvéseket és a fogékonyak a mágia iránt. A könyv elemei ismertek lehetnek más regényekből, de ez senki kedvét ne vegye el. Maria V. Snyder korrekt kis első részt hozott össze. Yelena4elnök!


Rendeld elő a Méregtant 21%-os kedvezménnyel a KMK webshopjából!
Most Elit Team feliratos táskát kapsz a könyv mellé. 


 


Blogturné extra: a folytatásokról

És ha már első rész, bizony Yelena történetének csak kis részét ismerhetjük meg a Méregtanból, hiszen a regénynek vannak folytatásai. Angolul már olvasható a Magic Study ( -Varázslástan) és a Fire Study (- Tűztan) is.


A Magic Studyban Yelenának Szítiában kell bizonyítani rátermettségét, és végre szembe kell néznie különleges erejével, ami nem is annyira egyszerű, mint ahogy az ő gondolja. Ráadásul a lány egy olyan helyzetbe keveredik, ahol ez a képessége megölheti, vagy megmentheti őt.



A 3. részben Yelena új képességéről tudunk meg új dolgokat. A lány azonban váratlan híreket kap, hogy hazájában egy gyilkos varázsló újult erőre kap. Míg a Tanács Yelena további sorsáról dönt képessége miatt, addig a lány megpróbál szembeszállni végzetével. Útja szövetségesek, ellenségek, szeretők és leendő bérgyilkosok között vezet. Miközben a lány az utolsó csatára indul megkérdőjeleződik hűsége, és emellett azt is be kell bizonyítania, hogy méltó kedvese szerelmére is.

Nyereményjáték

A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.

Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.


Resident Evil

1/2 lime leve
2 mentaág levelei
1 cl cukorszirup
1,5 cl grapefruitlé
1,5 cl Falernum
4,5 cl Fehér Rum
4,5 cl Cachaca Light
2 cl dinnyelikőr
0,5 cs őrölt bürök levél
1 öntet Angostura Bitter
6 csepp Herbsaint




a Rafflecopter giveaway



A turnéban részt vevő blogok:
09.09 MFKata gondolatai
09/11 Nem harap a...
09/13 Insane life
09/15 Kelly és Lupi olvas
09/17 Deszy könyvajánlója
09/19 Roni olvas
09/21 Függővég
09/23 Zakkant olvas
09/25 Dreamworld
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict


Ezeket is olvasd el

1 komment

Subscribe