Róbert Katalin - Szívből, színből igazán

8:29:00 PM


„Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről” – hirdeti a Szívből, színből, igazán fülszövege. És milyen jól teszi! A Blogturné klub tagjai megmutatják neked, hogy mennyire csodálatos is Róbert Katalin könyve. Tarts velünk!

Róbert Katalin: Szívből, színből igazán

Oldalszám: 320
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789633992593

Fülszöveg:
Szeress akkor is, ha fáj!
Egy különös szerelmi háromszög különösen szép története.
 

Alex úgy szeret valakit, mint az életét, számára nélküle nincsenek holnapok. De vajon bevallhatja ezt az érzést? Vagy minden tönkremegy? Mi ez az erős kapcsolat köztük? Szeretet, vagy valami más, valami több? Patrik keresi az útját az életben. Anyja halála és apja hideg távolságtartása mélyen megsebezte. Fél a szeretettől, és fél a szerelemtől, számára minden hatalmi játszma. De mi lesz vele, ha elveszíti azt, aki a legfontosabb? Ki a legfontosabb?Lilla bármit megtenne Patrik vonzalmáért. Harcol a fiúért, és úgy érzi, őt illeti. Ám Lilla Alex húga, aki mélyen szereti a bátyját is, és nem akarja elveszíteni.

Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről.

Engedd be a szerelmet, és légy az, aki vagy!


Róbert Katalin neve már ismerősnek csenghet azoknak, akik olvassák a blogomat, ugyanis nemrég írtam a Nalávia titka című mesekönyvéről. Katalin előző könyv azonban merően más volt, mint a mostani téma, amit tőle olvastam. Míg Nalávia titka a gyermekeknek szól, addig a Szívből, színből igazán útkereső kamaszoknak, ráadásul LMBT témában, amiből itthon eléggé hiány van a könyv piacon.

Pont ezért is kezdtem bele Róbert Katalin könyvébe, mert nagyon érdekel a másság témája, érdekes dolog olyan emberekről olvasni, akik homoszexuálisok, leszbikus, biszexuálisok esetleg transzszexuálisok. Nem is a tabu miatt, hanem azért, mert ők ugyanolyan érzelmes (sőt, még érzelmesebb) emberek, mint mi, és az ő kapcsolatok is ugyanolyan bonyolultak tudnak lenni mint a miénk. A Szívből, színből igazán 3 fiatal története, akik között fura kapcsolat van.

Alex a történet elején végzős, legjobb barátja Patrik szintén. Alex visszahúzódó fiú, Patrik irtó helyes srác, és persze nagy csajozógép, aki bárkit szeretne a csajok közül azt megkaphatja. A két fiú viszonya gyerekkoruk óta baráti, ám ahogy kamaszodnak egyre kuszábbak lesznek az érzéseik. Ezt először Alex veszi észre magán, és döbben rá, hogy ő a fiúkhoz vonzódik, hiszen Patrikot szereti már mióta az eszét tudja. Patrik, mivel mindig is a lányok felé kacsingatott, ő inkább se veled, se nélküled kapcsolatot ápol Alexszel. És persze ott van Lilla, Alex húga, aki csak 2 évvel fiatalabb bátyjánál, de Patrikba szerelmes régóta.

Adva van tehát Alex, a meleg srác, Patrik, aki a csajokhoz vonzódik, de néha Alex-szel is flörtöl és Lilla, aki tudja, hogy bátyja oda van Patrikért, de neki is Patrik kell, mert csak. Ugye nem egyszerű a történet? Senki sem mondta, hogy az érzelmek egyszerűek. Róbert Katalin azonban olyan könnyedén oldja meg ezeknek a közlését a váltott nézőpontokkal, hogy gördülékennyé és szórakoztatóvá tette számomra az olvasást. Lilla, Alex és Patrik szemszögén mindent megismerhettünk, és mindegyik szereplő gondolataiba beleláthattunk. Szeretem az ilyen könyveket, ahol mindenki elég szerepet kap, még ha maradéktalanul nem is szimpatizáltam az összes karakterrel.

Legfőképpen Patrikot nem értettem, hiszen a kis hatalmas játszmáival, amivel Alexszet tartotta sakkban sokszor nagyon fájtak, még nekem is, pedig én csak olvastam róluk. A fiú érzelmileg zsarolta szegény Alexet, amit én speciel kevésbé toleráltam néha. Sokszor voltam dühös Patrikra, mert Alex orra előtt csajozott, hogy féltékennyé tegye a fiút, vagy éppen Lillát fűzte, amivel tudta, hogy fájdalmat okoz a fiúnak. Alex az elején nem igazán tudott tenni ezek ellen, aztán, ahogy Patrik elhagyta az országot, hogy Írországban tanuljon ő is megacélozta magát.

Lilla karaktere volt a legidegesítőbb, sajnos őt többször tartottam naiv szarkeverő kis libának, mintsem érett felnőtt nőnek, pedig a regény végén (ami több évet ölel fel), már ő is felnőtt (legalább testileg). Lilla féltékeny saját testvérére, és olyan dolgokba ártja bele magát, amihez köze sincs, illetve nem tudja tartani a száját, és ezzel okoz egy törést Alexben/Alexnek. Az ő miértjeire is megvan a válasz a könyvben, csak halkan jegyeztem meg, hogy én nem igazán kedveltem meg. Ellenben Alexet, nah ő biztos, hogy sok meleg fiú "példaképe" lesz miután elolvassák a könyvet. Alex testesíti meg a könyvben azoknak a másságukat zavartan felismerő fiúkat, akikben még az elején kevés a bátorság, hogy kiálljanak és színt valljanak. Alex titkolja szülei előtt érzelmeit, csak húga tudja meg, hogy ő Patrikhoz vonzódik, és hogy soha nem is érdekelték a lányok. Persze megpróbálkozik egy lányzóval, akit az egyetemen ismer meg (Noémi), de ezt inkább az önmaga becsapása és szülei megnyugtatása céljából teszi. Noémival inkább barátok, mintsem szerelmes szeretők. Alexnek ez Patrik, akivel néhány erotikus jelenet azért jut a regényben. Ezek nem gusztustalanok, nem vulgárisak, semmi probléma nincs velük, az írónő mind a női-férfi, mind a férfi-férfi testiséget jól le tudta írni.

Róbert Katalin nagyon jól érzékelteti még a fiúk és Lilla félelmeit, érzéseit, gondolatait és nagyon könnyed hangnemet használ. Gördülékeny párbeszédek, fiatalos stílus jellemzi és elképzelni sem tudom, hogyan tud így belelátni a homoszexuális és/vagy a biszexuális beállítottságú emberek fejébe. Alex volt számomra a regény legjobban kidolgozottabb figurája, utána pedig Patrik, majd Lilla.

Sajnos a szülők az ellenszenves és elítélő emberek tanpéldái a könyvben. Patrik apja fiát le se szarja, csak pénzeli és őt okolja édesanyja haláláért. A fiú még gyerekkorában a szüleivel együtt utazott haza a horvátországi nyaralásról, amikor anyukájával helyet cserélve baleset szenvednek, így a nő hal meg, Patrik pedig életben marad. Apja ezt nem tudja megbocsájtani a fiúnak, és folyamatosan azt érzékelteti vele, hogy miatta történt minden pedig ő egyáltalán nem tehet erről. Később, amikor a fiú a saját lábára akar állni, akkor a pénzzel zsarolja. Csak akkor hajlandó finanszírozni a tanulmányait, ha azt ott teszi és olyan szakon, amit ő mond.

Alex és Lilla szülei nem fogadják el olyan könnyen Alex másságát. Édesanyjuk szerint a fiuk majd kinövi a fura vonzódását, apjuk szerint, akkor lesz férfi, ha egy nőt választ magának. Míg Lillát szeme fényüknek tartják, és elhalmozzák pénzzel, addig Alexszel nem foglalkoznak. Sajnos pozitív szülői példát nem mutatott be a könyv, pedig tudom, hogy rengeteg ilyen is van, de róluk most nem esett szó. Pedig milyen is jó lett volna ellenpéldának egy elfogadó és gyermekeiért kiálló szülő.

A fiatalokkal életét több évnyi távlatból követhetjük nyomon a regényben, és esküszöm még kevésnek is éreztem, hiába teltek el az évek. Én még olvastam volna, hogy mi lesz velük, hogyan birkóznak meg a felnőtt korukban ezzel az egésszel. A történet lezárása jó példával szolgál, hogy milyen irányban azt nem árulom el.


Értékelés: 5/4.5

Szerethető karaktert ismerhetünk meg (Alex), és tényleg szívből jövő gondolatokat olvashatunk Róbert Katalin regényében. Alex és Patrik sztorijában biztosra veszem, hogy sok minden benne van az útjukat és identitásukat kereső fiatalok problémái, érzései, és félelmei közül, ráadásul ez nem direkt szájbarágósan és nem kioktató stílusban, hanem könnyedén és szerethetően.

A szülői ellenségesség, Lilla buta tettei, és Patrik számomra néha érthetetlen önzése és Alex ellen (még ha szeretetből is) elkövetett durva dolgai kicsit levontak a regény értékéből, de összességében tetszett a Szívből, színből igazán és miután elolvastam a történetet, már az elején kissé butácskának tűnő borító is értelmet nyert.

Róbert Katalin stílusa bejött, jó és fontos gondolatokat adott a karakterek szájába, ezekből össze is gyűjtöttem párat az extrámban idézetek formájában. Aki szeretné jobban megismerni a másságukat titkoló, vagy éppen felvállaló fiatalok életét/érzelmeit és problémáit, az mindenképpen vegye meg a Szívből, színből igazánt. Tanulságos történet olyan emberekkel, akik akár lehetnek a testvéreink, szomszédaink, vagy osztálytársaink is.



Rendeld meg a könyvet 16% kedvezménnyel itt!


Blogturné extra: idézetek

Mert ez az élet rendje. A barátságok fontosak, de a szerelmek nyújtják a legmélyebb kapcsolatot. 
Egy egészen hosszúra nyúló másodpercig egymás szemébe néztek, és aztán megáll az idő. Ez a csók más volt, mint minden korábbi. Gyengéden indult, mint egy puszi, ami véletlenül az ajkak szélére telepszik, de már abban a leheletnyi érintésbe is több volt az érzékiség, mint a korábbi csókjaikban. Ez nem a féltékenységről, a figyelemfelkeltésről vagy a sértettségről szólt. Patrik most nem vágyott másra, csak a lányra, valóban magához akarta ölelni, és minden hátsó szándék nélkül kezdte csókolni. Ez a csók édesebb és kábítóbb volt, mint bármelyik, amiben Lillának valaha is része lehetett. Ez volt az igazi. 
Könnyű volt azt mondani, hogy "sohasem", de semmit sem tudtam tenni a szerelem ellen, mert mire felfogtam, hogy mit érzek, már réges-régen késő volt. 
Meg kellett értenem, hogy én csak a szerelembe voltam szerelmes. Élveztem a rajongást, az álmodozást, a tervezgetést, mint a tízévesek - de nem tudtam élvezni azt, amikor az egész világ előtt valóra váltak az álmaim. 
-Vera azt mondja, ő az igazi, de akkor miért veszekednek? Alex, szerinted nem úgy kellene lennie, hogy akit szeretsz, azzal mindig jól kijössz? 
- Nem hiszem.
- Éveken keresztül azt hittem, tudom, mi a szerelem. - Lilla önkéntelenül pillantott a folyosó felé, ahol a másik szoba és Patrik volt. - Csak most kezdek olyanokon gondolkozni, amin mások tizenévesen szoktak. 
Azt, hogy az embernek szeretnie kell a szüleit, valamiféle kimondhatatlan elvárás, ami alól csak verés, erőszak és hasonló indok alapján lehet mentesülni. 

Néha félek attól, hogy nem fog menni. És nem olyan könnyű ilyenkor megnyugodni. De egyelőre elhiszem, hogy majd boldog leszek. Csak meg kell tanulnom kezelni ezt az egészet. Megtalálni azt, hogy hová tartozom, és kik elég fontosak ahhoz, hogy küzdjek értük. Először magamban kell rendezni a dolgokat, nekem kellene elhinnem, hogy normális vagyok. És azután jönnek majd a többiek.

Nyereményjáték:

Kicsit több, mint másfél évvel ezelőtt jelent meg az utolsó LMBT romantikus történet, az Ethan és Carter a Szivárvány-körben, éppen ezért is vártuk annyira a Szívből, színből, igazánt. A várakozás hónapjai alatt azonban szerencsére megismerhettünk jó pár LMBT karaktert is a Könyvmolyképző kiadó könyveiben, akik hamar a szívünkbe lopták magukat.

A feladatod a következő: a leírások alapján találd ki, hogy ki az általunk említett karakter, melyik könyvben szerepel, és írd be a regény címét megfelelő bloghoz tartozó sorba a Rafflecopter dobozban. Három szerencsés nyertes egy-egy példánnyal gazdagodhat a regényből.


Az én kitalálnivaló karakterem:

A gimnáziumban összetörték a szívét, az egyetemre kerülvén pedig újdonsült barátjával, Callie-vel listát készít, hogy mik azok a dolgok, amiket igenis meg kell tennie az életben. Amikor megismerkedik Greysonnal, rádöbben, hogy talán felé is nyitnia kellene. Hiszen nem minden srác olyan kegyetlen, mint az a gimis fiú…


Figyelem: A sorsolást követően kiküldünk egy e-mailt, arra várjuk 72 órán belül a választ. Ha nem érkezik, új győztest kell sorsolnunk. Köszönjük a megértéseteket.



a Rafflecopter giveaway


A turnéban részt vevő bloggerek:

11.29. Media Addict 
12.01. Zakkant olvas
12.03. Deszy Könyvajánlója
12.05. Kelly és Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe