Robert Paul Weston - Szörnyen titkos részleg

12:23:00 AM


A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Robert Paul Weston Szörnyen Titkos Részleg című mesekönyve. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere meghív benneteket, hogy egy blogturné keretein belül, együtt fedezzük fel, mit is rejt az ódon ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó. A körúthoz nem lesz másra szükségetek, csupán egy jó nagy adag képzeletre és gyermeki lelkesedésre!

2014. december 12-től, naponta egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Robert Paul Weston: Szörnyen titkos részleg
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9786155450266
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:

Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban!

Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort…

A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó. Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!

Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

Gyerekkönyvet felnőtt olvasni is bizony elég izgalmas dolog, főleg ha egy olyan könyvről van szó, ami tényleg szórakoztató. Robert Paul Weston pedig egy olyan zseniális és vicces mesét hozott össze, amiről nem tudok nem szuperlatívuszokban beszélni. Imádtam. Minden szereplőjét, minden lényét, minden találmányát, és minden kis nüanszát. Mert ebben a regényben sok fincsiség szerepel.


Adva van egy különleges vállalat, egy zseni feltalálóval, akinek van egy külön részlege, ahol csak neki dolgoznak a fura lények. Oké, lényeket már rengeteg könyvben, mesében, és filmen is láttunk már, de ilyeneket még nem. Olyan furcsa, de egyben vicces tulajdonságokkal és beszélő nevekkel vannak ellátva ezek az alakot, hogy biztos, hogy minden gyerek megjegyezi őket. Repülő franciául raccsoló vámpírdenevér Remy, vagy a hatalmas Reginald T. Poczak tenger admirális, aki egy az Antarktiszon élő bombasztadon, aki amellett, hogy különlegesen nagy, és lomha (emberszerű) állat, amellett igazi bátor hős. És még csak 2 figuráról beszélünk, de a Szörnyen titkos részleg tele van különleges és izgalmas szereplőkkel.

A két 12 éves főhős, Elliot  (aki étteremkritikákat író szüleivel él) és Leslie (a gót kiscsaj, aki egy fura zenekarért lelkesedik és egy kínai büfé felett lakik, amit nagybátyja irányít). Elliot mindig csak zöld horgász kabátban mutatkozik, míg Leslie folyton költözik, mert anyukája sosem érzi sehol jól magát. A két gyerek bár egy iskolába jár, sosem beszélt még eddig egymással, de egyik nap meghívást kapnak Archie bácsi DENKI-3000 nevű gyárába. Elliot még csak érthető, hiszen az ő nagybácsikájáé a gyár, bár a kis srác még sosem járt ott, Leslie azonban érthetetlen, hogy hogy kerül a képbe. Az első gyárlátogatás során kiderül, hogy a két 12 éves pont azért kap betekintést a Szörnyen titkos részlegbe, mert szükségük van a gyermeki zsenialitásukra, mert a gyár nagy bajban van. A részvényesek el szeretnék adni a Kvázikom nagyiparosnak az egész gyárat, így Archie bácsi részlege is megszűnik.

A férfi a gyerekektől várja a megmentést, ami nem is annyira egyszerű, hiszen valami olyasmit kell kitalálniuk, amivel pár nap múlva előrukkolnak a részvényesek ülésén és lenyűgözik azokat, akik így visszavonják az eladási szándékukat. Ez bizony nem egyszerű feladat, de Archie bácsi mindent megtesz, hogy megmentse a részlegét, ami különleges lények irányítanak. Itt van például Jean-Remy Chevalier - aki vámpír/tündér keveréke és folyton franciául karattyol. Nos ő valójában egy igazi tudós, ő vezeti a Bíbelólógia alrészleget, ahol jól sejted, el lehet bíbelődni a dolgokkal. Csontropogtató Gügör a babráldavezető, Hümmögi Mogorvics a jobbkéz fej,vagy Patti Sárfalvy, aki a tervezési csapat vezetője. Szóval minden egyes lény különleges, és egyedi és megismételhetetlen :)

Imádtam őket egytől az egyig és a regényben bár fekete-fehérek a lapok, de ők szinte megelevenedtek olvasás közben, és pont ez volt a legjobb az egészben. A gyerekek okosak, és nagyon tettrekészek voltak, és ez kellett is ahhoz, hogy a segítségükkel megpróbálják a lehetetlen és újabb találmányokat hozzanak létre. De ez nem is annyira egyszerű, hiába van egy jó ötlet. Az Absztraktóriumban össze kell válogatni azokat az érzéseket, amiktől működnek majd ezek a használati tárgyak. A Prheston fivérek - 3 fejű sárkányra hasonlító polip lény(ek) bár segít nekik az érzéseket összegyűjteni, mégis csak Leslie és Elliot ötletei döntenek. Vajon ez elég lesz ahhoz, hogy a találmányokkal megmentsék majd a vállalatot a Kvázikomtól aki még attól sem riad vissza, hogy kémeket küldjön a gyerekekre és a Szörnyen titkos részleg lényeire?

Értékelés. 5/5 

Imádtam, és imádtam, és nagyon remélem, hogy érkezik még több rész a Szörnyen titkos részleg újabb munkáiról és kalandjairól, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy a lények, hogy folytatják az életet a befejezés után. (Amit nem lövök le, de az utolsó oldalig lehet izgulni mindenki miatt).

Robert Paul Weston nagyon humorosan fejezi ki magát, a viccek gyerekként olvasva, és persze felnőttként is ütöttek, úgyhogy kuncogtam olvasás közben elég sokat. Minden szereplő egyedi és nagyon érdekes, így simán olvastam volna még a gyár mindennapjairól, a találmányokról, a Babráldáról, az Absztraktóriumról és úgy mindenről, aminek köze van a DENKI-3000-hez.

A lényeken kívüli emberi szereplők (Elliot szülei és azok ételkritikái, Leslie szakács nagybátyjának Feledhetetlen Freddy-nek a húsospitéje) kevesebb szerepet kapnak, de ahhoz pont eleget, hogy érdekesek maradjanak. Hiába emberek, mégis annyira bolondok és egyediek voltak, hogy emelték az amúgy is végletekig jó értelemben a valóságtól elrugaszkodott könyv világát.

Egy szó mint száz, marhára nem bántam meg azt, hogy belekezdtem a könyvbe, mert 2. oldal után már tudtam, hogy jól fogok szórakozni olvasás közben. Sokat nevettem, miközben sok érdekes lényről olvastam, akik egy csomó találmányról "rántották" le a leplet a Szörnyen titkos részlegben.

Amellett, hogy a könyv világít a sötétben (tényleg, kipróbáltam! zseniális találmány!) minden fejezetcím egy találmány logóját rejti, és a rajzok és grafikák is csodálatosak. Az extrámban az illusztrátorról írtam egy kicsit bővebben, mert megérdemli az említést a könyv írója, Robert Paul Weston mellett.

Karácsonyra tökéletes választás lehet ez a könyv a kishúgodnak, kisöcsédnek, vagy bárkinek aki tud olvasni, és nyitott a különleges világokra, ahol még annál is különlegesebb lények élnek. A Szörnyen titkos részleg szórakoztató, izgalmas és amellett sok szó esik benne a barátságról, a kreativitásról, a hősiességről, bajtársiasságról és a kitartásról is. 



15%-os kedvezménnyel a tiéd lehet a Szörnyen titkos részleg!


Blogturné extra: az illusztrátorról (Zack Lydon)

A regény lényeinek kidolgozása Zack Lydon munkáját dicséri, aki az ideje nagy részét rajzolással tölti. Amikor nem rajzol, akkor a kádban ázik, miközben rajzol :) Zack napi rutinjának a része az, hogy fura hangokat hallgat, illatokat szagol, és minden egyes dolgot megvizsgál a környezetében, hogy inspirálódjon a következő projektjeire. Zack Lydon a Framestore NY cég munkatársa, ahol sok sok tehetséges emberrel dolgozik együtt.

Zack diplomát szerzett animációs rajzolásból, itt találkozott Sang Lee-vel, akivel létrehoztak egy különleges kisfilmet Still i breahte címmel, amit nagyon jól fogadtak az animációs fesztiválokon. Zack és Lee ezzel a 2191 rajzot tartalmazó kisfilmmel törtek be a szakmába. Zack legutóbbi munkája a Szörnyen titkos részleg volt, erről beszélt a könyv egyik szereplőjével Gügörral egy interjúban, amit alább te is megnézhetsz.

A Szörnyen titkos részleg néhány oldalát, azaz Zack Lydon munkáját a Buzzfeeden is megnézheted! 




Nyereményjáték:
Nyereményjátékunk során nem csak Leslie és Elliot kap meghívást a Szörnyen Titkos Részlegbe, hanem Te is, kedves olvasó! Gyere, nyisd ki az ajtót, és találd ki, melyik híres szörnyeteg rejtőzik mögötte.

http://five.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=4458996&k=13303899

Feladat:
1) Minden állomáson találtok egy ajtót. Kattintsatok rá, és rakjátok ki a puzzle-t, hogy megtudjátok, melyik mesebeli szörnyeteg bujkál mögötte.
2) Írjátok be a szörnyeteg, vagy szörnyetegek nevét/neveit a rafflecopter megfelelő mezőjébe.
3) Ahhoz, hogy  részt vegyetek a sorsoláson, mind az ötüket meg kell fejtenetek! (Pszt! A www.blogturneklub.com összefoglaló bejegyzésében is rejtőzködik egy!)
4) Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, 72 órán belül válaszoljanak az értesítő e-mailre, különben automatikusan új nyertest sorsolunk!


a Rafflecopter giveaway
 
A turnéban résztvevő bloggerek:
12.12. Deszy Könyvajánlója
12.13. Zakkant olvas
12.14. Always Love a Wild Book
12.15. Dreamworld
 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe