Salla Simukka - Hófehér (Hófehér trilógia 2.)

10:20:00 PM


Salla Simukka írónő egy különleges lányt ismertetett velünk a Vérvörös című debütáló könyvében. Lumikki élete a tragikus bál után folytatódik, de most új helyszínen követhetjük nyomon a lány izgalmas kalandjait. Lumikki Prágában próbálja kipihenni magát a veszélyes drog és pénzmosási ügylet után, ám nem számít arra, hogy felbukkan Prága utcáin egy olyan személy, aki fura helyzetbe kényszeríti a lányt, akinek újra szembe kell néznie a legnagyobb félelmeivel és egy titokzatos csoporttal is.

Tarts velünk, kiránduljunk együtt Prágában és kövessük a nyomokat Lumikkivel. A turné végén az Athenaum Kiadótól a tiéd lehet 3 példány a Hófehér című izgalmas könyvből.





Salla Simukka: Hófehér (Hófehér trilógia 2.)
Fordította: Panka Zsóka
ISBN: 9789632932897
Oldalszám: 240 oldal           
Méret: 105 x 170                                           
Ára: 2490 Ft

Fülszöveg:

Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert.
Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet...
Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy ,,áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia...
Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét!

Szeretek esélyt adni a sorozatokban, és bár Salla Simukka első regénye nem volt teljesen tökéletes, de mégis olyan atmoszférát teremtett, amit újra szerettem volna átélni. Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy hamarosan érkezik a folytatást Hófehér címmel, amiben Lumikkit újabb kalandok várják.

Jó szokásomhoz híven nem olvastam el a fülszöveget, így hirtelen kellett túllépnem azon, hogy Lumikki Finnországból egyenest a tőlünk nem messze, Csehország fővárosában Prágában landolt. A lány itt próbálja kipihenni előző kalandját, amibe csak úgy belecsöppent. Mondhatnánk rosszkor volt, rossz helyen. A lány valahogy vonzza a bajt, és ez Prágában sincs másként. Lumikki hiába 17 éves teljesen független felnőttként utazgat, és ezt a szülei tudomásul veszik (ez egy kicsit fura volt). A lány közös szálláson alszik, járja Prága városát, és igyekszik elfelejteni a drog és pénzmosási balhét, meg az abból következő őrült kalandját, amiben Hófehérkéhez hasonlóan egy koporsóban kötött ki. Átvitt értelemben persze, ott egy jégszekrénybe zárták be a lányt.

Prágában éppen tombolt a forróság (június elején járunk), így a hideg skandináv télből a nyárba csöppenünk. Szinte érezni lehet, hogyan aszalódik Lumikki a napon miközben a prágai nevezetességeit csodálja. A lány előző rész óta mit sem változott, még mindig mindent észrevesz és megfigyel a környezetében, így feltűnik neki, hogy napok óta követi egy nála pár évvel idősebb lány. Kiderül róla, hogy Lenkának hívják. Lenka megszólítja Lumikkit és az "Azt hiszem, a testvéred vagyok" mondattal beindítja a cselekményt.

Hófehérkénk tehát kap hirtelen egy nővért, aki egy titokzatos szekta a Család tagja. Lenka pár évvel idősebb (tehát 20-21 éves lehet), így amikor Lumikki fejben összerakja édesapja egykori prágai utazásával, valamit megérez a lány. Fura álmokat lát Lenkával találkozás után, amiben nővérével szerepel, és ettől nagyon nyugtalan lesz. Lenka nem sokat árul el a Családról, de Lumikki sejti, hogy valami olyasmivel áll szembe, ami sokkal nagyobb annál, mintsem, hogy egy ártatlan kis közösség kezdett kibontakozni Prága szélén található romos épületben, akiknek fura szokásaik vannak.

Lumikki és Lenka ismerkedik egymással, de folyamatosan menekülniük kell, mert a nyomukban járnak. Valakik nem szeretnék, hogy ők ketten beszélgessenek, így elkezdődik a kalandos bujkálás, és az összefüggések kezdenek kibontakozni Hófehérke előtt.

De vajon a gyerekek megismerhetik-e egyáltalán a szüleiket? Úgy igazán, a legbelsőbb énjüket is? Hisz valójában csak egy kis darabkát, csak egy kis részletet látnak belőlük. Nem tudhatják, hogy milyenek voltak a szüleik gyerekként, hogy miről álmodoztak tinédzser korukban. Még akkor sem, ha a szüleik meséltek nekik erről, mert ezeket a történeteket mindig befolyásolja az a tény, hogy maguk a szülők mesélik el őket a gyerekeiknek.

Ezúttal a visszaemlékezés csak Lumikki részéről volt, így az ő nézőpontjait ismerhetjük meg. A fejezetek elején olvashattunk egy-egy vallási jellegű bekezdést, illetve néhány megdöbbentően jó gondolatot általános témákról mint a család fontossága, bűn, hősiesség, titkok súlya. Ezek a részek főleg a Család nevű szektára utaltak és összefüggtek velük. Az ellenség itt nem a maffia képében jelenik meg fegyverekkel, hanem hit mögé bújtatott mások életét veszélyeztető kapzsiság a hajtóereje a gonosznak. A Család vezetője Adam beteg tervet szeretne végrehajtani, aminek Lenka is része, így Lumikkinek meg kell menteni a lányt, aki lehet, hogy tényleg a nővére.

A szektáról egyébként csak Lumikki szerez tudományt. Prága legnagyobb médiavállalatának tettre kész, és profi oknyomozó újságírója/riportere Jiři is nyomoz, így amikor összeismerkedik Lumikkivel ketten együtt már sokkal többre mennek. Kevésbé véres olvasmány volt a Hófehér, mint a Vérvörös volt (azaz a sorozat nyitó darabja), de ez nem volt baj. Sőt! Itt sokkal több dolgot megtudtunk főhősnőnk érzéseiről, és olyan dolgokra derül fény, amik biztos, hogy kifejtésre kerülnek majd a befejező részben (legalábbis remélem!).

A Hófehérben megismerkedhetünk Lumikki szerelmével (Szikra), akiről a lány visszaemlékezésében, és álmaiban találkozhatunk. Eléggé nyomot hagytak bennem ezek a részek, mert egy olyan különlegesség derül ki ebből a pár a rövid részből, amiről még regényben sosem olvastam szerintem. Nyilván nem fogom elárulni mi ez, úgyhogy tessék kezetekbe venni a Hófehért :) Meglepő lesz ez a történet szál!

A sóvárgással nehéz együtt élni. Az ugyanis nem kér engedélyt. Nem nézi az időt és a helyet. Mert végtelen és követelőző, mohó és önző. Hol elhomályosítja a gondolatokat, hol túlságosan is élessé, fényessé teszi őket. A sóvárgás elárulja, hogy feltétel nélkül megadjuk magunkat.

A könyv egyébként, most fehér lapokkal (tudjátok az előző Vérvörös lapszélei vörös színnel voltak festve!) jelent meg, és tipikus kabát könyv. Annyira kis picike, hogy elfér egy nagyobb belső kabátzsebben, kis könnyű cukiság, amit élvezet volt olvasgatni és lapozgatni. Nagyon gyorsan haladtam vele, és jobban tetszett, mint az első rész.

Értékelés: 5/4.5 

Maximális pontszámot még Salla Simukka nem ért el nálam, de már nagyon közel jár. Sok meglepetést kaptam a Hófehérben, amik izgatják a fantáziámat azóta is, úgyhogy ez nagyon jó jel. Plusz pont Prágáért, bár még nem jártam ott, de a szuper leírásoktól kedvet kaptam hozzá. Mondjuk azt sajnálom, hogy nem Budapesten nyomozott Lumikki. Az lett volna az igazán nagy dobás :)

Az írónő stílusa valahogy nekem teljesen másként jött át, mint az első részben, ahol jó párszor megakadtam olvasás közben a nézőpontok és a jelen és a múlt idő váltakozásai miatt, itt viszont nem volt ilyen gondom. Lumikkiről volt végig szó, és a cselekmény a szekta, illetve a vallásosság, és persze a hirtelen felbukkant testvér köré épültek. Izgalmas volt olvasni a Családról, és a fura hitükről. A regény átvitt mesés (Hófehér ill. Hófehérke = Lumikki) misztikus és rejtélyes részei is tovább gyűrűztek. A könyv csúcspontját nálam a 2 királylányról és a sárkányról szóló mese és az a nagyon izgalmas üldözés jelentette.

Egy szó, mint száz nagyon kíváncsi vagyok, hogy zárul majd ez az érdekes trilógia. Több szálat is elvarratlanul hagyott Salla Simukka, így én nagyon várom már a folytatást!

Blogturné extra: oknyomozó újságírás

Igazi csemegeként éltem meg Jiři karakterét a Hófehérben, mert eléggé szimpatizálok a "szakmabeliekkel". A főiskolán én is újságírást tanultam a kommunikáció és médiatudomány szakon. A szakmai tantárgyaimban nagyon sok szó esett az újságírás minden fajtájáról, és bár én online-ra specializáltam magam, de nagyon érdekelt mindig is az oknyomozó újságírás. 

Jiři Prága legnagyobb médiavállalatánál dolgozik oknyomozó újságíróként, akik sokan vannak a szakmában, így a kiemelkedést egy bomba sztori jelentené számára. A férfi (huszas évei végén jár) már kicsit unja a cikkeit a sztrájkokról, a közvetítéseket a szakszervezetekről, így amikor kap egy névtelen fülest (így nevezik az újságírásban a kezdő nyomot, amin elindulva ki tud bontakozni egy ütős sztori) rögtön az ügy megszállottja lesz. Informátora összehoz egy találkát a Család egyik tagjával, akivel Jiři interjút szeretne készíteni, mert így megalapozott lehet az állítása, miszerint a szekta nem normális dolgokra kényszeríti a híveit. És itt kerül a képbe az oknyomozó újságírás...

(...) az oknyomozó újságíró általában falakba ütközik, mert oknyomozó riporternek azt nevezzük, aki utána megy az olyan információknak, amelyeket szándékosan eltitkolnak, mert jogilag vagy etikailag elítélhető dolgokra vonatkoznak. Egyes vélemények szerint az oknyomozó újságírás ott kezdődik, amikor a riporter elkezd gondolkodni, mert nem hiszi el a hivatalos álláspontot, és elkezd utánajárni a dolgoknak.(...) - meséli Varga Éva oknyomozó újságíró a szakmáról egy interjúban ITT.

Az oknyomozó újságírónak nagyon sok mindenre figyelnie kell. Meg kell bizonyosodnia arról, hogy interjújának alanya biztos, hogy megfelelő információkkal tudja ellátni majd az ügyről. Továbbá az is fontos, hogy ez az ember 100%-ig megbízható legyen, hiszen a konteózásból  sok kellemetlen élmény érheti az olyan "zöldfűlűeket", akik nem néznek utána a tényeknek és olyan összefüggéseket közölnek, amik kitalációk, vagy félrevezetik az olvasót. Fontos, hogy az újságírónak magának is be kell tartani a szabályokat, nem szeghet meg törvényeket munkája során még akkor sem, ha ennek célja az igazságkeresés. Ha nem tud dönteni ilyen ügyben, mindig a főnökéhez (vezetőszerkesztő, főszerkesztő) kell forduljon.

Emellett olyan etikai szabályokat is be kell tartania, mint hogy nem adhatja ki magát másnak, hiszen az igazság feltárása nem alapulhat becsapáson.

További érdekes tények és szakmai tanácsok olvasható az oknyomozói újságírásról ebben az INTERJÚBAN. Jó volt ezeket átolvasva és visszagondolva megállapítani, hogy a Hófehér regény mellékszereplője Jiři jól végezte munkáját.



Rendeld meg a Hófehért 20% kedvezménnyel innen!


Nyereményjáték

Lumikki a Hófehér című könyvben Prágában barangol. Ez a különleges város sok szép helyszínt rejt, amik a könyvben is fontos szerepet játszanak. Lumikki és a regény másik főszereplője különböző helyszíneken találkoznak és bizony néha menekülni is kényszerülnek. A te feladatod lesz azonosítani a képek és a kis leírások alapján a helyszíneket, majd ezek segítségével feltérképezni a várost és Lumikki útvonalát. Ha ügyes vagy és jól (fel)ismered Prágát megnyerheted az Athenaeum Kiadó által felajánlott 3 db Hófehér regényt.

Az én kitalálnivaló prágai nevezetességemről egy régi és egy új kép. A helyszínről annyit kell tudni, hogy egy dombon található és fontos stratégai szerepet töltött be egykoron.





a Rafflecopter giveaway  
 
 
A turnéban részt vevő blogok:
11.28. Kelly és  Lupi olvas
11.30. Deszy Könyvajánlója
12.02. Zakkant olvas
12.05. Dreamworld
12.07. Bibliotheca Fummie

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe