John Green és David Levithan - Will és Will

10:56:00 PM


Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will & Will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt.

A Will és Will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!

Eredeti cím: Will Grayson, Will Grayson
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 310
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632616223
Sorozat: -
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link 

Fülszöveg:

Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.


Nehéz ennyi jó vélemény után nekem is újat elmondani a könyvről. Ráadásul arról a könyvről, ami nagy várományosa a Könyvhétnek. John Green és David Levithan közös regénye két főszereplővel, a két író külön stílusával és történetvezetésével, az LMBT szállal valami újat hozott az ifjúsági irodalomba, de én nem dobtam hátast ettől. Nem ragadott annyira magával a történet, nem izgultam annyira a főszereplőkért, nem szenvedtem, amikor ők szenvedtek, és nem okozott akkora extázist a vége főcím se. De nem hiszem, hogy azért, mert nem különleges a könyv, (mert az!) hanem nálam egyszerűen nem ütött akkorát a Will és Will.


A könyv kétféle nézőpontból van megírva, de teljesen jól elkülönül a két Will Grayson egymástól. Igen, a két főszereplőt ugyanúgy hívják, csak az egyik meleg, a másik pedig hetero. Míg az egyik Will egy nagydarab meleg srác legjobb barátja (ő Pici Cooper, a könyv fő mozgatórugója), addig a másik Will MSN-en tartja a kapcsolatot távszerelmével Isaac-kel, akivel hamarosan találkozik. A randi napján a másik Will is ugyanoda tart. Picivel és Jane-nel egy koncertre igyekeznek, ahová végül őt nem engedik be, így hogy elüsse az időt a városban sétálgat. Így fut bele a vakrandira váró másik Willbe, akit nagyon átvágtak. Az átverés áldozata Will, és a szerencsétlen koncertről lemaradó Will összehaverkodik, és mindez egy szexshopban játszódik le. Tényleg ott! De azt nem árulom el, hogy miért is oda mennek, de mindkettőjüknek jó oka van erre. Aztán később megjelenik Pici Cooper, aki a bánatos és szomorú meleg Willre rögtön lecsap, míg a másik Will Jane-nel beszélget és végre őszinték lesznek egymással, ami nem kevés bonyodalmat okoz majd a jövőben. Ez így egy kicsit összevisszaság mi?



Néha én is kicsit össze-vissza éreztem magam, és bár jól elkülöníthető mind az írásmód (az egyik Will kisbetűket használ, a másik rendezett mondatszerkezeteket, az egyik srác full depresszív, a másik pedig vidámabb és ez a sorokból is lejön), de én néha nem tudtam, hogy mi történik. Lehetséges, hogy azért mert túlzottan untatott a könyv első fele, amikor még szó sincs arról, hogy a két srác ismerné egymást. Igazából, amikor megismerik egymást, akkor sincs sok közük egymáshoz. Mindkettőjüket Pici Cooper köti inkább össze, meg a közös nevük, de inkább Pici.

Pici viszont az egyik legharsányabb, legnagyszájúbb, legönteltebb, legérzékenyebb, és egyben legelkarikírozottabb meleg szereplő, akivel valaha is találkoztam olvasmányaim során. Pici mindent megtestesít, amit a melegekről alkotott sztereotípiákban benne van. Néha idegesítő, perceként szerelmes lesz, megállíthatatlan, mindenkire rádumálja magát, mindent énekelve csinál, mindenkit kipletykál, mindenkit össze akar hozni mindenkivel, imádja a zenét, önmagát, és persze imád a középpontban lenni. Nem zavarja, hogy melegségét a világ elé kell tárni, sőt büszke is rá. Ami egyáltalán nem baj, mert Pici Cooper egy nagyon szerethető figura lett a könyv végére számomra, de nem értettem, hogy ő miért kapott ennyire nagy szerepet. Miért lett ennyire hangsúlyosra formálva a karaktere, és miért nem Will és Will a két "főszereplő", ha már róluk szól a könyv?

A két Will esetében már nehezebb mondani sokféle jellemzést, mert számomra elhalványította őket Pici jelenléte. Ő egyébként az egyik Will legjobb barátja, a másik Willel pedig szerelmi kapcsolatban állnak majd, és hát ahol Pici megjelenik ott csak ő van, a másik pedig el van felejtve. Így van ez a legjobb barát Willel, és azzal a Willel is, akit Pici szeret. Nem egyszerű ez a képlet, én sokkal jobban szerettem volna, ha nem Pici uralja a könyvet, hanem a másik két srác, akik talán sokkal érdekesebbek, mint Pici, de ez a szubjektív véleményem.

Ettől függetlenül Pici hozza össze a könyv legviccesebb jeleneteit, és a regény végén beteljesedő musicalt is, aminek főszereplője az éneklő Pici lesz, és persze önmagáról írta a musical, aminek ő a főszereplője, a rendezője, az írója, a díszlettervezője és a középpontja is. Ez Pici meleg musicalja, ahol bevallja, hogy csak a szerelem számít, és az, hogy ő a fiúkat szereti azzal semmi gáz nincs. És tényleg! Mert ezzel tényleg semmi gond nincs, a szerelem az szerelem, két fiú között is, akárki akármit mond.



Egy szó mint száz, végre itt van ez a könyv, amiben szó van az elfogadásról, a melegek érzelmeiről, és a barátság fontosságáról is, úgyhogy örvendjünk. Több ilyen kéne a piacra! Ráadásul a Will és Willben mindezt olyan nyelven adja át a két író, ami a fiataloknak szól. Sok poénnal, szarkasztikus párbeszédekkel, néha vulgárisan, néha pedig érzékenyen, néha pedig kifejezetten depresszíven. Mindkét Will nagyon érdekes figura volt, mindketten sok kemény dolgot megéltek már az életükben, amitől olyanok lettek, amilyenek. Depresszió, széthullott csonka család, elhanyagoltság, magány, internetes átverés, visszautasítás, a homoszexualitás bevallása és elfogadása, iskolai kiközösítés. Ugye, hogy nem egyszerű egyik sem? De hát az élet hol egyszerű?

Értékelés: 5/3.5

John Green és David Levithan együtt olyat alkotott, amit az LMBT irodalom rajongóinak nagyon fog tetszeni. Sok jó gondolat van a regényben, és sok fontos mondanivalója van a könyvnek. Ráadásként nagyon érdekes volt belelátni egy meleg fiú fejébe, csak úgy mint egy hetero fiú érzelmeibe is, végre valami újdonság és végre valami más a könyvekben, mint a megszokott lányos vergődések.  Szuper volt, hogy sokféle érzelem megjelent a könyvben, néha komolyabban, néha viccesebben.

A könyv fő mozgatórugója, Pici Cooper karaktere nagyon erős, és bár nekem elnyomta a többieket, nem lehet nem elfelejteni azokat a Picis dolgokat, amiket tett. Sokszor nevettem, és sokszor csóváltam a fejemet, de összességében pozitívan csalódtam Piciben és mindenkiben. Én hangsúlyosabbra vettem volna a két srácot, mégis Pici tettei voltak maradandóak nekem. Ez nem tudom, hogy miért volt, de ettől még a két Willre sem tudok semmi rosszat mondani. Mindkettőjükben voltak érdekességek, és a kezdeti üresjárat után ahogy beindultak az események, úgy adott egyre többet és többet magából Will és másik Will is.

Nem emelkedett a kedvenc olvasmányaim közé a két szerzőpáros regénye, de nagyon is helye van a könyvpiacon ennek a regénynek. Remélem, hogy sok fiatal elolvassa majd, mert sok mind Green, mind Levithan jó témát boncolgat, amiről muszáj beszélni.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szeressétek ti is Willt és Willt és rendeljétek meg most akciósan a kiadótól!





Nyereményjáték

A Will és Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat.

Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!



Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné részvevői:
05/23. Kelly és Lupi olvas
05/24. CBooks
05/25. Angelika blogja
05/26. MFKata Gondolatai
05/27. Dreamworld
05/28. Tekla Könyvei
05/30. Media Addict
05/31. Zakkant olvas
06/01. Bibliotheca Fummie
06/02. Always Love a Wild Book
06/03. Deszy könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. [Apró észrevétel: az író neve Lev i than és Lev ia than. :) Csak mert a bejegyzésben végig így emlegeted, gondoltam, szólok... Szokás keverni. :) ]

    ReplyDelete
  2. @Valcsa Nekem valahogy mindig Leviathan marad, nem tudom miért, valahogy nem esik jó Levithant írni / mondani. De javítottam, köszi hogy szóltál :)

    ReplyDelete

Subscribe