Kalapos Éva - D.A.C. 4 - Nem gyerekjáték

10:11:00 PM


Ismered már a DAC lenyűgöző világát? Ha igen, ha nem, ez a blogturné Neked szól! A sorozat több részébe betekintést nyerhetsz, megismerheted a karaktereket, a zűrzavaros ügyeiket és a barátság erejét! Kövess minket a turné során, és játssz velünk! A jutalmad egy példány lesz a könyvből.


Kalapos Éva - D.A.C. 4 - Nem gyerekjáték

Fülszöveg:

Rejtély rejtély hátán - bár a harmadik rész végén minden rendeződni látszott, a D.A.C. körül sosem áll meg az élet: Flóra és Geri apukája egy titokzatos nővel randizik, amivel az őrületbe kergeti a gyerekeit, de ők sem adják meg magukat egykönnyen - összefognak a csábító ellen. Eközben Ákos egyre furcsábban viselkedik, és a többiekben feltámad a gyanú, hogy valami veszélyes dologba keveredett. Mindennek a tetejébe pedig kiderül, hogy a tanároknak is vannak féltve őrzött titkaik... csatlakozz a D.A.C. csapatához, és kalandozz velük a negyedik kötetben is!



Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 256 oldal
Megjelenés: 2015. június 03.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634030645

Ahogy az előző D.A.C. könyvek, Kalapos Éva új regénye sem hagyott cserben. Ha egy jó ifjúsági regényt  szeretnétek olvasni, akkor érdemes Fellegi Flóra életébe betekintést nyerni. Flóra, családja (öccse és édesapja) és barátai élete mindig tartogat meglepetéseket és izgalmakat.

Az előző rész nyitott kérdésével foglalkozik ez a kötet, ami jelen esetben az, hogy Flóra apukája becsajozott. A férfi még éppen csak túl van a negyvenen és két kamasz gyerekkel (Flóra 17, Geri 14 éves) normális dolog, hogy vágyik egy kapcsolatra. Az előző rész hatalmas függővége az volt, hogy kiderült, hogy kivel van együtt az apuka, és ez Flórát nagyon rosszul érintette.


Egyrészt azért, mert ismeri az apuka barátnőjét, aki csak pár évvel idősebb a lánynál, a másik pedig az, hogy Flóra elhunyt anyukája helyét szeretné betölteni ez az újonnan érkezett betolakodó. Igen, a lány így érzi, hogy az új kapcsolat nem fog jót tenni a családnak, és ellenségesen viszonyul a kapcsolathoz. Ez teljesen rendben van, hiszen egy 17 éves lánynak nem esik jól, hogy "pótanyukát" kap, és kicsit önző módon nem azt nézi, hogy apukája boldog, hanem azt, hogy valaki belepofátlankodik hármójuk életébe, ezért Gerivel együtt gonosz tervet eszelnek ki, hogy elijesszék a lányt. Sajnos ez egy kicsit gyerekes volt a regényben, főleg úgy, hogy 3 részen keresztül arról olvastam, hogy Flóra nem éppen egy hülye lány. 17 éves nagyon sok dolgot jól lát az életben, helyén kezeli a párkapcsolatát Danival, a barátait (Ági, Ákos, Zsani, Gini) és kapcsolatát a tanáraival, főleg Johnny Bá-val, de még a házvezetőnőjükkel Karola nénivel is mindig megtalálta a hangot.

Kalapos Éva minden könyvében Flóra mellett egy-egy karakternek jut főbb szerep. Előző részben Danit ismerhettük meg, aki cigány származása miatt zaklatnak, majd később Flórával romantikus kapcsolatba kerülnek. Ez szerencsére kitart ebben a regényben is, így jó volt olvasni, hogy ebben a szituációban végre Flóra révben ért, míg másban azért terelgetésre szorul. Ez főként a tanulás, továbbtanulás témaköre, és az apukájával és annak barátnőjével való kapcsolata. Flóra mellett mindig ott állnak a barátok, de azért neki is istápolnia kell a haverokat, mert egyikük élete sem könnyű. Zsani a bulémiából épült fel, Ágiék szegénysége még mindig téma, Gini túlterhelt élete, amiben kistesóival vigyáz, főz, mos, takarít sem ért véget, de most a figyelem inkább Ákosra terelődik.

Ákos és Ági az előző regényben lett egy pár, szerelmük példaértékű mindig számíthatnak egymásra, és a barátok is elfogadták kettőjük párosát. Ákos most azonban érdekes helyzetbe kerül, mert új függőség alakul ki a fiúnál, ez pedig egy kihívásokat teljesítő honlappal kapcsolatos. A tizenéves fiatalok körében népszerű oldal lényege, hogy napról-napra feladatokat kell teljesíteni, amik az elején még elég enyhék, később folyamatosan durvulnak. A lényeg, hogy a tagokat ne eressze el az oldal, és egyre több és több rázós feladatot hajtsanak végre. Ákos rendesen rácsúszik erre, amit eleinte viccnek fognak fel a többiek is, de amikor eldurvul a helyzet, akkor megoldást kell találni, ez pedig nem egyszerű.... Van bőven nehezítő körülmény, és hiába vannak öten, hogy megoldják még így sem egyszerű ez a dolog.

Értékelés: 5/4 

Mint  minden D.A.C. történetben itt is van tanulság bőven. Azt hiszem ezért szeretem ezeket a regényeket, mert az élet minden területét érintő kérdésekben ad választ a fiataloknak (szülőként olvasva is hasznos!) és nem akar papolni. Nem evidens, hogy a fiatalok jól döntenek, hiszen nem lenne eredeti a regény, ha mindent helyesen csinálnának. Meg akkor miről szólna a regény?

A Nem gyerekjátékban a családon van a hangsúly, és a barátságon, de ezzel nincs is baj.  A szerelem most háttérbe szorul, Flóra kiegyensúlyozott kapcsolatában nincsenek repedések, most azon fáradozik, hogy újra egy család legyen a gyász után visszakapott apukájával és öccsével, és elfogadja a férfi új barátnőjét, aki elhunyt anyukája helyébe érkezik. És ez nem egyszerű dolog. Saját bőrömön tudom, én is majdnem ilyen korú voltam hasonló helyzetben, csak ott apukáról volt szó. Ezért is érintett furán, hogy Flóra eléggé gyerekesen állt ehhez a témához. A kicsinyes bosszú, és szétzrikálás valahogy nem az ő terepe, nem is ment annyira jól neki, hiába hajtotta a vágy, hogy apukáját elszakítsa az új párjától. A végén persze megoldódik ez is, ahogy annak lennie kell, de kicsit eltúlozva éreztem ezt. Nem a problémát, hiszen az igazán valóságos, hanem a lány reakciót és a tetteit.

A könyvben szuper volt, hogy Ákost végre jobban megismertem.A fiú nekem eddig kicsit mellékszereplő volt a többiek mellett, így jó volt, hogy most kicsit nagyobb szerep jutott neki. Érdekes mellékszál volt Johnny bá és családja története, ami szerintem még több érdekes titkot rejteget, pedig a D.A.C. csoportja már karcolgatja a tanár úr életének sötét foltjait.

A könyv megint egy érdekes függővéggel ér véget, és a következő kötet beharangozója szintén izgalmas részt sejtet, úgyhogy én alig várom, hogy újra jelentkezzen a kis csoport és történetei. Az egy pont levonás Flóra hisztijeiért jár, nem tudok napirendre térni, hogy egy ilyen okos, és előzőleg felnőttként viselkedő lány ezt a helyzetet, úgy oldotta meg, ahogy... Szerencsére komoly károsodás nem történt senkivel és már-már kicsit szirupos jeleneteket olvashattunk az utolsó oldalakon, de a Nem gyerekjáték című rész is rendben volt. Kalapos Éva masszívan fenntartja az érdeklődést, mindig újabb és újabb helyzetek elé állítja a főhőseit, amik érdekesek, tanulságosak és nagyon valódiak.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be a D.A.C. negyedik részét 20%-kal olcsóbban innen!






Nyereményjáték


A DAC harmadik részében kiemelt szerepet kapott a Balaton, hiszen ott nyaraltak főhőseink. Mivel Flóra továbbra is a filmek szerelmese, összekötöttük a kettőt. Olyan magyar filmeket / sorozatokat kell felismernetek kép alapján, amik a Balatonon játszódnak.


Nah melyik magyar filmről van szó? Írd be a Rafflecopter dobozba a helyes választ!

A rafflecopterben töltsétek ki a megfelelő sorokat, és ne feledjétek, a nyereményetek egy példány a DAC negyedik részéből. Sajnos a kiadó csak Magyarország területén postáz, és a sorsolást követően hetvenkét órája van válaszolni a győztesnek az e-mailre.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok

06. 15 – Kelly Lupi olvas
06. 18 – Deszy könyvajánlója
06. 21 – Meddia-Addict.hu
06. 24 – Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe