Papp Diána - Jóságszalon

12:03:00 AM


A Bookline Könyvek jóvoltából 3 blogger végigkövette Lili történetét, aki a különleges Jóságszalonhoz fordul tanácsért, amikor a szerelmi életében összecsapnak a hullámok. Tarts velünk a turnén, és tudj meg többet Papp Diána a Jóságszalon című könyvről, ami egy nő útkereséséről szól, akiben van annyi bátorság, hogy a feje tetejére állítsa az életét és elinduljon a boldogsága felé. 

A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerheted a könyv 3 példányát, nem kérünk boszorkányságot, de értened kell egy kicsit a tarot kártyákhoz, mint a regény egyik szereplőjének.

Papp Diána - Jóságszalon

Bookline Könyvek, 2014            
224 oldal
Kötés: karton
ISBN: 9789633105412

Fülszöveg:

Lili még főiskolás évei alatt ismerte meg a nála jóval idősebb Pétert, aki tapasztalatával, kifinomult ízlésével és befolyásos barátaival rögtön lenyűgözte a lányt. A tanár-diák barátságból előbb szerelem, majd összeköltözés lett, így az álompár látszólag a tehetősek gondtalan és irigylésre méltó életét éli egy budai villában. Lili számára azonban az aranykalitka valóságos börtön, ahonnan alkalmi kalandokba bonyolódva próbál szabadulni. Szeretetéhsége egy sármos fitneszedző karjaiba űzi, de a félrelépésnek váratlanul híre megy, küszöbön a botrány, egy bosszúszomjas zsaroló is feltűnik, Lili pedig úgy dönt, elmenekül eddigi életéből, és tanácsért a Jóságszalonhoz fordul…
Papp Diána, a nagy sikerű Bodza bisztró, Téli fagyi, Kerek perec és Szerdán habcsók után egy olyan harmincas nő kapcsolati válságáról írt elgondolkodtató, mégis könnyed humorú regényt, akinek látszólag mindent megadott az élet, és aki ennek ellenére a rázósabb utat választja. Gazdagság helyett szerelmet, biztonság helyett kalandot, megalkuvás helyett önmegvalósítást.




A Szerdán habcsókot volt már szerencsém olvasni (arról itt írtam), és találkoztam magával az írónővel is egy könyves eseményen, ami tök nagy élmény volt. Régóta terveztem, hogy a többi Papp Diána könyvet is elolvasgatom, de nem jutott időm rá. Amikor lehetőségem volt a szerintem eléggé titokzatos Jóságszalon című regényt elolvassam, nem vártam sokáig, és nem is bántam meg.

Papp Diána könyve gyorsan olvasható, könnyed kis olvasmány, amiből azért ki lehet mazsolázni a tanulságokat is. Az írónő ért ahhoz, hogy olyan női karaktereket adjon az olvasóinak, amik amellett, hogy emlékezetesek, mind mások. Míg a Szerdán habcsók Eszterje egy házasság után próbál meg talpra állni, addig a Jóságszalon Lilije egy kapcsolat véget érése után próbál meg egyenesbe jönni, de nem is annyira egyszerű ez. Főleg Lilinek, aki a nyolcadik kerület szegényebb részéről jön. Apja seftelésekből tartja el a családot, igazi link alak, aki lehúzza lányát, amikor csak teheti és gyakran piál, és rosszéletű haverjai vannak. Lili anyja pánikbeteg, és egész nap otthon ül és bámul kifelé az ablakon, míg öccse Roli rosszéletű haverjaival nyomul, és sokra ő sem viszi. Lili, amikor egyetemre megy megismerkedik Péterrel, aki eleinte a tanára lesz, később kapcsolatot kezd a lánnyal és itt fordul nagyot a lány élete.


Péter a tipikus budai milliomos prototípusa. Gazdag, egy villában él, egy galériája van, mellette megbecsült munkája van, rengeteg barátja a legjobb körökből, gazdag családja és persze egzisztenciája, stílusa, és ha ez nem lenne elég a lánynak az apja lehetne. Láttunk már ilyet igaz? Elég csak körülnézni a celebvilágban, rengeteg 30 éves lány él együtt majdnem 60 éves férfiakkal. Érdekből? Szerelemből? A biztonság érzet miatt? A támogatásuk miatt? Mindre vannak példák biztosan...

Lili már 7 év együtt van párjával Péterrel a könyvben (az a bizonyos híres 7. év...), de nem házasok, csak élettársak. A lány a nélkülözés utána a luxusba csöppent, és bár mindene megvan mégis hiányzik neki valami. Ahogy az lenni szokott. A Péterrel való kapcsolat átment egy olyan fokozatba, amikor már nem a szerelemről szól, a lány egyszerűen el van a férfi mellett, dolgozik a galériájában, de nincs motivációja, se életkedve. Unja az életét és inkább kalandokat keres. Először az olasz tanárát csábítja el, majd jön a pultos srác a Budapest Parkból, majd a fitneszedző Geri. Ám Péter köztisztviseletben álló ember, így egy bulvárlap írónője, aki egyébként Lili barátnője megtud egy véletlennek köszönthetően a lány másik életéből elég sok mindent. Persze nem állhatja meg, hogy zsarolja Lilit, aki drasztikus döntésre szánja el magát.

A könyv eleje bevallom kicsit unalmas volt, mert Lili csak arról tudott mesélni, hogy mennyire unja magát, a kalandokat és magát Pétert is, meg a luxust is. Persze ebben vannak érthető dolgok is, hiszen belecsöppent ebbe, nem tett érte semmit se, de igazából nem is próbálja meg élvezni sem. Nem csinál semmit, nem jár sehová, nincsenek barátai és a családjával sem foglalkozik. Mióta Péterrel van a férfi irányítja, nincs a lánynak egyénisége, se semmije. Még vagyona sem, ami akkor okoz problémákat, amikor Pétertől eljön és ott találja magát pénz nélkül egy koszos albérletben és egy olyan életben, ahol semmije sincs.


Több véletlen is van a könyvben, ami Lilit a Jóságszalon nevű helyhez tereli, ahol egykori barátnője Annamari dolgozik. A lány műkörmösként tevékenykedik, közben pedig jósolgat, pont úgy mint Lilinek tizenéves korában tette. Érdekes volt ez a történetszál, Annamari színes egyéniség, szerettem az ő részeit, és hiába nem mond Lilinek semmit sem, azért terelgeti őt egy kicsit a helyes irányba, mert szegény lány nem mindig tudja, hogy mit csináljon. Néha eléggé felképeltem volna Lilit, mert idegesített, de legalább voltak érzelmeim vele kapcsolatban, és ez nem biztos, hogy baj. Nem szimpatizáltam vele a könyv harmadáig, de a végén megváltozott a véleményem vele kapcsolatban és tetteivel javított a helyzeten.


Értékelés: 5/3.5

Sajnos a főszereplőt nem tudtam megszeretni annyira, hogy kitörő örömmel gondoljak rá vissza. Sajnos Lili nekem sokszor a tipikus megtestesítője volt a butácska, kirakatbabáknak, akiket a gazdag pasik csak azért tartanak, hogy legyen aki mellettük van, másra nem jók. A lánynak hiába vannak céljai, vágyai és tervei ezeket Péter rendszerint elnyomja. A könyv konfliktusát az adja, hogy Lili ellenáll ennek, és megpattan a férfitől, és megpróbál a saját lábára állni, még ha ez nem is megy annyira könnyen.

Lili belemegy az egyik szeretőjével egy laza kapcsolatba, újra felveszi a kapcsolatot a régi barátnőjével, meglátogatja a családját és segít anyjának kijönni a pánikbetegségből, és tesójával is rendeződik a viszonya. Sok jó dolog történik a könyvben, nagy egymásra találások, így egy kicsit már-már néhol sziruposra is sikerült egy-két rész, de nem zavart túlzottan. Szórakoztatóak voltak az élet által elszórt jelek, amikből Lili sok mindenre rájön magával, és a világgal kapcsolatban is.

Jó volt nézni, hogy a karakter erős jellemformáláson megy keresztül, és a kezdeti antipatikus karakterből fel tudja hozni magát egy normális nővé, aki előtt még ott áll az élet, és kezében a lehetőség, hogy változtasson rajta, ha van mersze. Mert Lili nem annyira buta, mint amennyire látszik, és a sors neki is tartogat még jó dolgokat, mert megérdemli. Főleg azért, mert jó dolgokat tesz, és ezt a karma visszaadja, de addig el kell jutnia, és ez neki nem megy egykönnyen. 

A Jóságszalonban van egy kis spiritualitás is a kártyák miatt, és a jóslással kapcsolatban, de ez nem annyira mélyenszántó, hogy zavart volna. Papp Diána könnyed humorral hozza be a jóslást, meg a kártyákat a történetbe, és néha úgy tűnik, hogy "ilyen nem létezik" meg "jaj ez nem történik így az életben" mégis aranyos dolgok vannak benne. Például egyik nap eltűnik Roli (Lila tesójának macskája), aki több kilométerrel arrébb bukkan fel Annamarinál a Jóságszalonban. A macskák nem járkálnak Budapest városain kilométereket és nem szállnak fel a buszra sem, hogy bekopogjanak egy elhagyott és lepukkant városrészben található kis szalon ajtaján. Szóval értitek :) De ezek inkább aranyos dolgok voltak, és az amúgy néha szomorú történeseket kedvessé tette.

Mert azért ez a könyv nem annyira rózsaszín, ahogy elsőre tűnhet. Papp Diána jól meg tudja fogni azoknak a nőknek a sorsait, akikről ír, és itt is bőven van okosság a kapcsolatokról, a szerelemről, a szabadságvágyról, az elköteleződésről,  olvashatunk nem túlzottan vidám családi történeteket és szomorú sorsokat is. Mondhatnám úgy is, hogy életszagú a történetet olvastam egy számomra egy kicsit idegesítő karakterrel, és sok tanulsággal.

Ha nyárra terveztek egy könnyed, de mégis agyalgatós magyar helyszínekkel teli történetet (imádtam a séta leírásokat és a helyszíneket, ahová én is sokszor járok), akkor a Jóságszalon jó választás lesz. Rövidke olvasmány, de én nagyjából egy szuszra elolvastam, mert hiába volt megosztó Lili karaktere azért érdekelt, hogy hová fut ki a története.

https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
A Jóságszalon mindenkinek tartogat egy-két érdekes útmutatást az élethez, itt beszerezheted 15%-al olcsóbban.



Nyereményjáték


Nem kérünk boszorkányságot, de értened kell egy kicsit a tarot kártyákhoz, mint a regény egyik szereplőjének, Annamarinak. Ő vezeti a Jóságszalon nevű helyet, ahová Lili vetődik, amikor élete fordulóponthoz érkezik. Annamari ért a tarothoz, és kártyákból jósol. A te feladatod az lesz, hogy felismerd a blogokon látható kártyák MAGYAR megfelelőjét és megnevezését, és beírd a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. Ha szerencséd van, és helyesen megnevezed a kártyákat, akkor neked is van esélyed megnyerni a Bookline Könyvek által felajánlott könyv egyik példányát.

A keresett kártyalap:

Jelentése: Kész vagy az új kezdetre, sőt akár egy nagy ugrásra is avagy minőségi változásra? Engedj, merj ugrani akkor is, ha a félelem visszatart! Hallgass a szívedből jövő hangra!


a Rafflecopter giveaway




A turnéban résztvevő blogok: 
06.14. Zakkant olvas
06.16. Kelly és Lupi olvas
06.18. Szembetűnő

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe