Julie Anne Peters - Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

11:40:00 PM



A Móra Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja a lelkileg sérült, komplexusokkal teli Daelyn történetét, akinek talán csak 23 napja maradt hátra, mielőtt örökre véget vetne életének.

2015. augusztus 14-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

Fülszöveg:
Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Egy sikertelen öngyilkossági kísérlet miatt nem tud beszélni, a némaság magánya veszi körül. Szeretne elmenekülni az iskolától, a szüleitől, az életétől… Korábbi öngyilkossági kísérletei kudarcot vallottak, de miután rátalál egy honlapra, amely öngyilkosságot tervezők számára készült, már tudja: ezúttal sikerrel jár majd. 23 napja marad, hogy esetleg változtasson a döntésén. És rögtön az első napon találkozik valakivel: egy különös fiúval, aki barátkozni szeretne vele, aki segíteni akar rajta. Megkezdődik a visszaszámlálás.


Kiadó: Móra Kiadó
ISBN: 9789631199871
Oldalszám: 248 oldal
Fordította: M. Szabó Csilla
Megjelenés dátuma: 2015-08-19
MEGRENDELÉS 20%-al olcsóbban ITT!


A fiatalok kegyetlenek, és ezt mindenki tudja, ne adj isten megtapasztalja. Csúfolják egymást, szívatják a másikat, legyen az kövér, sovány, alacsony, eminens, vagy éppen koravén, esetleg szegény, netán gazdag. A szakközépiskola, és sajnos már az általános iskola is célpont azoknak, akik kilógnak a sorból és nem illeszkednek a menő gyerekek által elvált sztereotípiákba. A kipécézett gyerekek másként élik meg a kamaszkort, főleg ha non stop zaklatásnak vannak kitéve. Hány és hány olyan esetről hallottunk már, ahol utólag kiderült, hogy egy-egy fiatal azért lett öngyilkos, mert a többiek szétzrikálták. Ezek a fiatalkori sebek néha nem gyógyulnak be.

Így él Daelyn is, aki már túl van egy öngyilkossági kísérleten, amiben hipót ivott és az szétmarta a nyelőcsövét. A lány életben van, de szigorú szabályok szerint él, mert szülei félnek az újabb ezúttal sikeres öngyilkosságtól. A lány ettől függetlenül iskolába jár, terápiára, de magányos. Senki sem barátkozik a duci Daelynnel, aki nyak merevítőt hord, nem beszél (nem is tudna, mert a hangszál helyreállító műtét után még ez rögtön nem lehetséges), akit mindenhová szülei visznek és furább, mint a többiek.

Daelyn pedig ugyanolyan, mint mindenki más. Értelmes fiatal felnőtt, akinek vannak érzelmei és vágyai. Amikor elkezdődik a könyv 23 nappal járunk a végétől számítva, ekkor fogalmazódik meg a lányban, hogy újra megpróbál eltűnni, ezúttal végleg erről a világról. Talán egy weboldalt, "Át a fényen" címmel, ahol más öngyilkosok adnak tanácsot erről a témáról. Vannak fórumok, és regisztrációkon mindenkinek van egy dátuma, amikor is véget vet életének. Nincsenek nevek csak kódok, de a számláló ketyeg a lánynak. Kicsit több, mint 3 hete van, hogy kivitelezze azt, amire a legjobban vágyik az életében, és ez az, hogy eldobja magától az életét.



Mi játszódhat le egy ilyen fiatalban? Mi veszi rá, hogy ennyire ennyire gyáva vagy inkább bátor (mindenki döntse el maga, nekem nem keresztem ezt megtenni) tettet végrehajtson? Az Át a fényen mindennap feltesz egy kérdés, ami nagyon fontos a későbbiekben. Ezek főként arra vonatkoznak, hogy ki segít a lánynak megtenni a tettét, mit gondol, mi vár rá a halál után, kinek fog hiányozni, ha elmegy. Nagyon elgondolkodtató kérdések voltak ezek, bár sajnos Daelyn válaszai nagyon szomorúak voltak, de ezek a momentumok biztos, hogy minden olvasót elgondolkodtattak a könyv során.

A lány, hogy ne legyen egyszerű dolga, amikor eldönti, hogy öngyilkos lesz és ezt beírja a weboldalba, a következő napon megismerkedik egy fiúval az iskola előtti padon. Santana, 19 éves, és nagyon fura. Folyamatosan beszél a lányhoz, van egy patkánya Dante, és szeretné megismerni Daelyn-t. És ezt nem adja fel. Kedves vele, segít neki bármiben, még akkor is ha Daelyn nem kéri. A lány csak azt szeretné, ha ez a fiú békén hagyná, és elfelejtené, hiszen pár nap múlva úgyis végrehajtja tettét.

A kettőjük kapcsolata nagyon aranyos, és nagyon emberi. Az összes karakter valahogy olyan, mint bárki más. A szorongó szuicid hajlamú lány, a halálos betegséggel küzdő fiatal fiú, és az aggódó szülők. A diákok, akik kegyetlenkednek, és bántásokat mondanak Daelyn-nek, Emily, aki szintén szerencsétlen és megpróbál barátkozni Daelyn-nel, de ő elutasítja, mert tudja, hogy hamarosan megteszi tettét. Mind, mind olyanok, hogy a szomszédaink lehetnének, nincs köztük végletekig gonosz szereplő, se végletekig jó. Hibáznak, megbántják a másikat, aggódnak és élnek, de nem veszik észre, hogy Daely-n csendben szenved.

Értékelés: 5/4.5 

A könyv, és a témája olyan, amit minden fiatalnak és a szüleiknek is simán el kell olvasnia, mert nagyon fontos az első oldaltól az utolsóig. Nem szeretnék spoilerezni, hogy mi történik a könyv végén, amikor letelik Daelyn ideje, de nem is ez a lényeg. Az írónő úgy adja át a lány érzéseit, hogy könnyen megérthetjük belőle egy bántalmazott lány érzéseit és ezzel akár segíteni is tudunk, vagy legalább tanácsot adni. Külön jó pont, hogy a végén az utószóban szó esik Daelyn döntéséről, és azokról a dolgokról, amik hozzásegítették ahhoz, hogy erről gondolkozzon. Sőt! Rengeteg segítő telefonszám, segélyvonal és tanács is van ahhoz, hogy ha felismered magadon a jeleket, akkor legyen ki segítsen.

A könyv elején sok nem derül ki, hogy mitől van ilyen állapotban a lány, és ez kíváncsi tett mint olvasót. Ahogy haladunk előre, egyre többet megtudunk a visszaemlékezéseiből a régi iskolai sérelmeiről, és arról a gusztustalan esetről, ami miatt úgy érzi magát, hogy nincs más kiút számára, csak a halál.

Az Amikor ezt olvasod, én már nem leszek nyilvánvalóan nem egy vidám könyv, bár vannak benne vidám pillanatok. Santana úgy jelenik meg a történetben, mint egy fényes csillag a lány egén, és akármennyire is tagadja Daelyn, hogy őt nem érdekli a fiú, azért néha elmosolyodik egy-egy beszólásán, vagy tettén és még a patkánya is okoz meglepetéseket. Tényleg vicces a srác, és elszánt és ezáltal nagyon megszerettem a történet folyamán.

Fontos könyv az Amikor ezt olvasod, én már nem leszek, de nem könnyed olvasmány a témáját tekintve. Az Át a fényen weboldalon böngészve nagyon sok mindent megtudunk az öngyilkosságról, a módszereiről, és a fórumokon böngésző Daelyn miatt mások életéről, másokkal való kegyetlenkedésről is, ami engem személy szerint eléggé elkeserített, és elszomorított. Sajnáltam mind a főszereplőt, mind a többi áldozatot, de tudom, kár, hogy nem lehet mindenkit megmenteni és sajnos az élet ilyen kegyetlen.

Szülőknek, tanároknak, és fiataloknak lehetne ez a könyv egyfajta Biblia, mert biztos, hogy Daelyn által rengeteget lehet tanulni az életről, a halálról, az elhatározásról és arról is, hogy mennyit ér a szeretet. Daelyn élményei az Át a fényen weboldalon felnyitják az olvasó szemét, és még ha megdöbbentő élményeket is kapunk mindenképpen tanulságosak ezek a percek. Nem lesz vidám, előre szólok, de jobb tudni ezekről, mint homokba dugni a fejünket.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be olcsóbban a könyvet erről a linkről! 







Nyereményjáték:

Mostani játékunk középpontjában nem is állhatna más, mint az öngyilkosság igen komoly témája, mely számtalan írót megihletett már.
Minden blogon találtok egy rövid leírást, melynek segítségével ki kell találnotok, melyik könyves karakterre gondoltunk, s ha ez megvan, akkor beírni a nevét (egyetlen kivétellel kereszt- és vezetéknév is kell!) a rafflecopter megfelelő sorába.


Az én keresett karakterem leírása:

Hogyan töltenéd a születésnapodat, ha tudnád, hogy az utolsó? A tizennyolc éves srác pontosan megtervezte az övét: búcsúzkodni fog. De nem az anyjától vagy a családjától. Csak négy barátjától.

Továbbá láthattok egy keresztrejtvényt is, melyet gondosan töltögetve egy fontos üzenetet kaptok a pirossal jelölt fősorban, amit a turné befejeztével szintén be kell írnotok a rafflecopter doboz erre kijelölt sorába.
Tehát hat darab karakternek a nevét, valamint a rejtvény főmegfejtését várjuk tőletek. Jutalmatok pedig ezúttal sem marad el, ugyanis a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a regény három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
08/17 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe