Marc Pastor - Barcelona árnyai (Moisès Corvo 1.)

6:19:00 PM


A Libri Kiadó jóvoltából 2015 nyarán jelent meg Marc Pastor regénye, a Barcelona árnyai, mely egy sorozat első kötete. A történet az 1910-es évek Barcelonájába kalauzol bennünket, ahol nem csak a napfényé és a csillogásé volt a főszerep, hanem a sötét és ijesztő éjszakáké, melyeken egy szörny is rettegésben tartotta a várost.

A Barcelona árnyai blogturné alkalmával a szörny nyomába eredünk, megtudhatjátok ki volt Enriqueta Martí, vagy éppen Moisès Corvo.


Marc Pastor:  Barcelone árnyai

Fülszöveg:
Barcelona utcáit egy rém tartja rettegésben.
Gyerekek tűnnek el nyomtalanul a koszos és sötét sikátorokban.
Talán maga az ördög bújik meg az árnyak között, ő csábítja magához az ártatlanokat.

A rendőrség tehetetlen és közömbös, Moises Corvo felügyelő azonban eltökéli, hogy véget vet a gaztetteknek, és megbünteti elkövetőjüket. Nyomozása nemcsak versenyfutás az idővel, de valóságos ördögűzés is: végig kell járnia a katalán főváros nyomornegyedeit, luxusbordélyait, a fényűző kaszinók és gyomorforgató kanálisok világát.

Amikor a valóság napvilágra kerül…, az mindennél elborzasztóbb.


Oldalak száma: 320
Kiadás éve: 2015
Fordító: Varju Kata
Eredeti cím: La mala dona


Szeretek az 1900-as évek Spanyolországáról olvasni, miután Zafón megkedveltette velem a várost, annak hangulatát és embereit. Mindig is érdekes embereknek tartottam a spanyolokat, akik sziesztát tartanak, néha fittyet hánynak a törvényre, és különleges épületek között élik mindennapjaikat. A városok történelme, kultúrája nagyon sok érdekességet rejt, így örömmel vetettem bele magam Pastor krimijébe.

Kíváncsi voltam, az író hozza-e a majd a képzeletemben és előző olvasmányaimban élő Barcelona képeit és bár ez nem teljesült 100%-ig, a könyv nem okozott csalódást. Sötét, és sok helyen eléggé véres, néhol kifejezetten gusztustalan, így volt az olvasás során bőven olyan dolog, ami fenntartotta a figyelmemet.

A Barcelona árnyai nem könnyed olvasmány, főként azért sem, mert a mesélő és a párbeszédek, és a történet vezetése megkövetel egyfajta figyelmet. Az elején kicsit össze is zavartak a szerepek, hogy akkor most ki mesél és milyen elbeszélésben, de gyorsan átkapcsolt az agyam, hogy itt hasonlóan A könyvtolvaj című könyvhöz a Kaszásról olvashatunk.

Ő mindenek felett áll, emberek életei fölött bíráskodik, meglátogatja őket, elszólítja magához, és mindenkiről tud mindent. Azt is, ha eljött az ideje, és azt is ha nem. A mesélő, azaz maga a Halál ismerteti meg velünk a főszereplő sorozatgyilkosunkat, aki után Moisés Corvo felügyelő nyomoz.

A férfi már idősödő, némi alkoholista és szedett-vedett életet élő férfi által jobban betekintés nyerhetünk a spanyol rendőrség munkájába. Nyomozótársaival megpróbál a gyerekeket elrabló Szörny nyomába eredni. Pletykák után megy, és egyre közelebb kerül a megoldáshoz. Mi az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy ki a tettekért felelős, de a nyomozónak csak a könyv utolsó felében nyílik ki a szeme. Ezért nem is romom meg, mert elég sok elterelést kapott a történet során, és nem volt könnyű dolga. A barcelónai világ nagyon sötét, és bár Corvo jól kiismeri magát, még neki sem könnyű eljutni oda, ahol a legszörnyűségesebb dolgok történnek. A gyerekprostitúció egy borzasztó szó, de a könyv foglalkozik ezzel a nem könnyű témával. Sajnos akkoriban voltak olyan helyek Barcelonában, ahol gyerekeket adtak és vedtek, így a sorozatgyilkosnak jó táptalajt adott ez az erkölcsilag amúgy is szennyes város.

A történetben elég sok visszaemlékezés van, ahol a kihallgatott szereplők próbálják visszaidézni emlékeiket, közben pedig maga a Kaszás narrál. Néhol nehéz volt követnem, hogy most ki mesél, így mindenképpen hátrány egy kicsit, hogy nem tekinthetőek át a mesélők kiléte.

A nyomozás, és a cselekmény, a gyerekek eltűnése, a spanyol hivatali szervek ügyintézése, az emberek babonái és félelmei viszont azért okoztak izgalmakat 320 oldalon keresztül. Nem életem krimije a Barcelona árnyai, de ahhoz, hogy jobban megismerjem a várost, az 1910-es éveket jó kiindulási alapot adott. Rengeteg helyszínt és városleírást kaptam és ezeket roppant mód élveztem.

Értékelés: 5/3.5

Néhol zavart, hogy nem tudtam szétválasztani, hogy most melyik szereplő a mesélő, és így néha összekuszálódott a sztori és vissza kellett lapozzak. Ez kicsit megakasztott olvasás közben, így lassabban haladtam.

A könyv alaphangulata azonban elég sötét, és elég baljós volt ahhoz, hogy ezek kiküszöböljék a fenti hibát. A főszereplő nyomozó humorát nagyon szerettem. Corvo jól tudja, hogy milyen idők járnak Barcelonára, és egy pillanatig sem tétovázik, ha tenni kell valamit, amivel előrelendítheti az ügyét. A tilosban járástól sem riad vissza, eléggé tökös karakter ahhoz, hogy bordélyházba menjen terepet felderíteni, vagy a cigányoknál érdeklődjön a Rémről, aki a gyerekeket elviszi magához. Két lábbal áll a földön, és bár néha kibírhatatlan, és házsártos, azért tudja, hogy hol a határ. Mivel idősebb karakterről van szó, akinek házassága borzasztó, többször nyúl pohárhoz, mint a vízhez így ez az életvitel nem példaértékű, de ez nem volt baj. Ebben a könyvben senki sem szent, és semmi sem számítható ki biztosra.

A mellékszereplők (Feketeszáj, a gyilkos pedofil segédje, és svájci doktor, aki vámpírvadász mellékállásban, és Corvo nyomozótársai) nem hagytak annyira mély nyomot bennem. Talán csak Feketeszáj, de ő is inkább azért, mert annyira sok gusztustalanságról olvashattam, ami a fiú fejéből pattant ki. Nem volt épelméjű, ahogy a gyilkosunk se.

Kíváncsi vagyok, hogy Marc Pastor merre viszi tovább a történetet, de az biztos, hogy Spanyolország, a sötét és erős hangulat, a sok történelmi (helyszín) leírás miatt én kitartok, és várom a folytatást.


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be olcsóbban a Barcelona árnyait a Kiadó weboldaláról!




Nyereményjáték:

A Barcelona árnyai középpontjában Enriqueta Martí áll, egy sorozatgyilkos, ráadásul még nő is! Ezen blogturné alkalmával pedig – illeszkedve a könyv hangulatához – sorozatgyilkosokat vonultatunk fel nektek, s a blogokon elhelyezett képek, információk alapján kell kitalálnotok, kiről is van éppen szó. A Rafflecopter megfelelő mezőibe pedig ezeknek a személyeknek a neveit kell beírnotok.



Az 1903-ban született bukaresti hölgyemény 35 embert mérgezett meg arzénnal, köztük férjeit, szeretőit és még fiát is. A holtesteket a borospincéjében rejtegette. Állítólag a szépségéve csalogatta magához a férfiakat, aztán véget vetett az életüknek.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, illetve amennyiben a kiértesítéstől számított 72 órán belül nem válaszol a nyertes az e-mailre, újra kell sorsolnunk! Sok sikert, jó játékot kívánunk!


a Rafflecopter giveaway

 
A turnéban résztvevő blogok:
08.10. Tekla Könyvei
08/12 Zakkant Olvas
08/14 Szembetűnő
08/16 Kelly és Lupi Olvas
08/18 Könyvszeretet

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe