Rainbow Rowell - Fangirl

12:53:00 AM


Idén ősszel is egy újabb Rainbow Rowell regényt, mégpedig a Fangirlt hozza el magyarul az olvasóknak a Scolar Kiadó. 2015.november 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről,
illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről,
de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Rainbow Rowell: Fangirl

Fülszöveg:

Cath imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk kilépett az életükből, és elhagyta a családot. Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek. Cath tesója nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.

Most, hogy felvették őket az egyetemre, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Ettől fogva Cathnek egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy fura szobatársa, akinek a fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy szuper helyes évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni… és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül. Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?

Rainbow Rowell előző könyve az Eleanor és Park annyira emberközeli volt és annyira tetszett, hogy nem volt kérdéses, hogy kezembe veszem az írónő új regényét. Rowell így két könyv után nálam az az író lett, akinél nem lehet mellényúlni. A főszereplői annyira élethűek és annyira valóságosak és én ezt nagyon fontosnak tartom. Mert lehet akárki, akármennyi menő, vagy tökéletes, vagy éppen elképzelhetetlenül lúzer, de ha nincsenek olyan megnyilvánulásai, amiktől tényleg emberi akkor az nem túlzottan köt le. A Fangirl főszereplője Cather, aki ikertestvérével Wrennel kezdi meg az egyetemi tanulmányait nagyon szerethető és nagyon valóságosnak tűnt.


Az ikreket egyedül neveli apukájuk, aki reklám és szövegíróként dolgozik, anyukájukról csak annyit tudunk, hogy elhagyta a lányokat és a férjét, mert nem tudott megbirkózni a helyzettel. Ez a csapás végig kíséri a lányok életét, de ez főként Cathen látszik meg. Ő sokkal érzékenyebb mint nővére Wren, aki társasági lény, imád bulizni járni, szexis és persze odavannak érte a pasik. Cather inkább befelé forduló, magának való, és amikor elkezdődik az egyetem még inkább magányosabbá válik. A lány az írásba menekül, és bár ezt Wrennel együtt kezdték még el anno, Cather most egyedül írja az internetekre a történeteit. Ezeknek a sztoriknak a főszereplői Simon és Baz, akik egy varázsvilágban élnek és rengeteg kalandon átmennek közösen. Cather szeretné megírni az ő fanfiction verzióját a két főszereplővel, mielőtt megjelenik a könyv az írónőtől, de ez nem megy egyszerűen a lánynak.

A kollégiumi élet és az egyetem nem könnyíti meg a dolgát a fanfiction írásban, és az sem, hogy ikertestvére furán kezd el viselkedni. Cathernek hiányzik Wren, és ahogy eltávolodnak a lány egyre közelebb kerül a képzelt fanfictiönnel teli világba. Reagen és Levi, a fiú, akiről Cath az hiszi, hogy a szobatársa fiúja egyre többször bukkan fel akkor amikor a lány éppen írni kezdené a Simon és Baz sztorikat. Cath egyre közelebb kerül Levihez, vagyis inkább Levi hozzá és kettejük kapcsolata egy nagyon cuki kis sztorivá növi ki magát. Egyszerűen jó volt olvasni azokat a kis párbeszédeket, és közös dolgokat, amiket tettek együtt. Cath vívódásai, és bizonytalanságai minden lány gondolatát tükrözték szerintem és sokan bólogatnak majd olvasás közben. Óh, igen ő is ilyen dolgokon agyal, ha a fiúkról és az ismerkedésről van szó.

Bár Cath 19 éves, mégis néha úgy éreztem, hogy érzelmi szinten kicsit fiatal még, de ez nem meglepő, hiszen a családi dolgok és a nővére harsánysága visszavette a lányt a szerelem témából. Egy pasija volt eddig, akiről azt hitte, hogy jó, de közben a srác csak a "régi bútordarab" volt számára. A Fangirl arról is szól, ahogy egy lány egy béna kapcsolatból kilépve felfedezi az új ismeretséggel járó izgalmat, és persze félelmeket is. És bár a téma a szerelem, Rowell ezt kellő komolysággal kezeli. Ahogy a tinik alkohol és drogproblémáját, vagy a mániákus megszállottsággal rendelkező apuka betegségét is, de említhetném az anyuka problémát is.

Míg az Eleanor és Park nyers volt és őszinte, a Fangirl nekem kedves és szerethető regény lett. Kedveltem az alaptörténetet, jó volt ez a mágikus szereplős fanfictiön vonal, mert bár én nem írtam ilyeneket, annak idején olvastam nem egyet. Aki még nem tudja, hogy mik ezek az írások és hogy mennyi munka van ezekben, az ha elolvassa a regényt gyorsan át fogja látni: fanfictiont írni nagyon nem egyszerű dolog. Cather kitartása, és elszántsága ebben a témában eléggé példa értékű volt, sajnos a pasizási tapasztalatairól ez nem mondható el. De a lány csetléseit és botlásait mégsem éreztem cikinek, ő egyszerűen egy későn érő típus.

Értékelés: 5/4.5 

Nagyon is szerethető és kellőképpen emberi karakterekkel megírt szerelmes történet a Fangirl, ami egy olyan lányról szól, aki megérdemli a boldogságot. A könyv témája nem annyira komoly, mint Rowell előző regényéjé, de pont eléggé fontos mondanivalókat tartalmaz, amikhez jó mindig visszatérni. Szó esik a könyvben a kapcsolatok alakulásáról, az expasikról, az excsajokról, a családi gondokról, a mentális betegségekről, a barátságról és a testvériességről is. Tanulságok, tanulságok mindenhol, de ezek legalább nincsenek a szánkba rágva, és nincs minden esetben happy end se. De nem is kell. Ettől inkább csak közel került az olvasnivaló, és jobban megkedveltem a cseppet sem tökéletes szereplőket.

Ha szeretnél egy olyan könyvet a kezedbe venni, ami beszippant egy különleges világba (fanfictionök), de mégis a földön marad akkor a Fangirl jó választás. Imádtam a fanfiction-ös részleteket, és bár Simon és Baz csak egy-egy kitalált írónak egy-egy kitalált karaktere de egészen hozzám nőttek a könyv végére. Nem is gondoltam volna, hogy izgulni fogok egy fanfiction végéért, és azért, hogy a két főszereplő végre egymásra találjon.

Kell a világba mindenkinek egy kis rajongás, és ha te is éppen rajongsz valamiért, akkor Rainbow Rowell könyve be fog találni majd.




https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be Rainbow Rowell második könyvét a Scolar Kiadótól!





Nyereményjáték


Mostani játékukban duplán is teszteljük, mekkora rajongók vagytok! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet. Először ki kell derítenetek, melyik fanfictennek is beillő regényből származik a csöppnyi részlet. Majd pedig - és itt jön az igazi csavar - írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába, hogy mi a címe, illetve ki a szerzője az ihletet adó műnek.

Például az “Öt gyereket felnevelni egy házban nindzsák nélkül! Ez hallatlan!” sor a Büszkeség és balítélet meg a zombik című kötetből származik, amelyet Jane Austen: Büszkeség és balítélet című klasszikusa ihletett. A megfejtés tehát: Jane Austen: Büszkeség és balítélet.

Az én feladványom:

Oly sokszor jártam meg miattad a poklot, hogy abba is beleőrülök, hacsak rágondolok, miken mentem keresztül.



(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway
 
A turnéban résztvevő bloggerek: 
11/17 CBooks
11/19 Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe