Rebecca Donovan - Mi lenne, ha...

11:54:00 PM


Milyen lehet, ha másodszor is először találkozol a lánnyal, aki tetszik? De vajon tényleg ő az?  A “Mi lenne, ha” kérdések pedig ott motoszkálnak a fejedben… November 14-e és 22-e között a Blogturné Klub tagjai is végigjárják ezt az utat Callel, rengeteg kérdéssel és rejtéllyel, meg egy sor emlékkel, ami csak még több kérdést szül. Tarts velünk Te is, nem semmi kaland lesz! És ha ügyesen játszol velünk, a What If - Mi lenne, ha c. könyv három példányának egyike is a Tiéd lehet!

Rebecca Donovan: Mi lenne, ha...

Fülszöveg:

Mi lenne, ha másodszorra is átélhetnéd az első találkozást? Cal Logan döbbenten veszi észre Nicole Bentleyt a vele szemben lévő kávézóban, több ezer kilométerre szülővárosuktól. 1 éve, az érettségijük óta senki sem látta őt, és senki sem hallott róla. Úgy tűnik, hogy ő nem is Nicole. A lány pontosan ugyanúgy néz ki, mint Cal gyerekkori szerelme, de az ő neve Nyelle Preston, és fogalma sincs arról, hogy Cal kicsoda. Nyelle ösztönző, fogékony és vakmerő, az élethez való szenvedélyes hozzáállása másokra is átragad. Ebben Nicole teljes ellentéte. Calt totálisan lenyűgözi a lány, és megállíthatatlanul beleesik. Nyelle azonban kivételesen titokzatos, és ahogyan Cal egyre közelebb jut a rejtélyek megoldásához, úgy egyre kevesebbet akar tudni. Amikor a múlt és a jelen titkai összecsapnak, egy dolog világossá válik: Semmi sem az, aminek látszik

Eredeti cím: What If
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 368
Fordító:  Beck Anita
ISBN: 9789632616865

Előzőleg már hallottam Rebecca Donovan nevét a Lélegzet könyvek kapcsán (Elakadó lélegzet, Boldogító lélegzet stb...), de nem ástam bele magam a történetei, mert nem annyira vonzott. Sejtettem, hogy valami szenvedős-szerelmes YA sztoriról szól, ahol valami súlyos múltbéli ügy kerül szóba. Néha szükségét érzem, hogy olyan könyvekről olvassak, amik ilyenek, így gondoltam, hogy a Mi lenne, ha... című könyv története érdekes lesz. És az érdekességet még hozta is az írónő, még akkor is ha, néha nem éreztem magaménak a történetet és a szereplők sem voltak túlzottan szimpatikusak.


A főszereplőnk Cal, és barátai (Nicole, Richelle, Rae), aki Redfieldben él, és így négyen egy baráti társaságot alkotnak. Nicole később csatlakozik hozzájuk, 6-7 évesen, amikor a környékre költöznek. Cal egyből beleszeret, amikor meglátja Richellel, aki egyből lecsap a környékükre költöző lányra és elhívja bandázni. A könyvből a gyerekkori emlékek szépen lassan derülnek ki, és a nézőpontok is változnak közben, de a legtöbbször Nicolle meséiből ismerhetjük meg Calt, és a másik kettő lányt.

A történet mai részében Cal a Crenshaw főiskolára jár, csak Rae-val tartja a kapcsolatot, Nicole-lal és Richelle-vel megszakadt a viszonya. Míg Richelle elköltözött, addig Nicole teljesen megváltozott, és már nem tartott igényt a fiú barátsága. A Nicole menő csaj lett, ő lett a suli legnépszerűbb csaja, egy idegesítő sportolóval járt és megközelíthetetlen bulikirálynő lett. Pedig régen sokat játszott Callal, és de ez már a múlt. Ám amikor a fiú a kampuszon összefut Nicole-lal, vagyis egy lánnyal, aki kísértetiesen hasonlít a múltból ismert lányra teljesen összezavarodik. A lányt Nyelle-nek hívják, nem Nicole-nak. Nicole a Harvardon tanul, messze a Cranshow Egyetemtől, így semmi esélye, hogy itt legyen. És egyébként is, Nicole nem ilyen, mint Nyelle. De akkor ki ez a lány, aki külsőleg Nicole-ra hasonlít, de belsőleg teljesen más, mint az egykor jól ismert gyerekkori barátnő?


Értékelés: 5/3

Tetszett a könyv alapötlete, hogy Calnak rá kell jönnie, hogy mit titkol Nyelle, de ez adta azt az idegesítő részeket is, amiket nem szerettem a regényben. Cal egyszerűen félt rákérdezni, hogy Nyelle pontosan ki is, és hiába volt a lány végtelenül titkolózó, ez ellen semmit sem tett. A fiú csak sodródott, ami nem baj, de közben szenvedett is, és nem csinált semmit sem, hogy jobb legyen neki. Cal egy olyan típusú fiú volt a Nyelle-vel találkozás előtt, hogy minden csajt röptében dugott meg, aztán nem akart tőlük semmit sem, semmi komoly dolgot. Mondhatjuk, hogy ő volt a suli nőcsábásza, aki minden lány szívét összetörte, és erre bizonyíték isi az, hogy a fiú nagyjából mindenkivel járt a regényben, akivel találkozik. Ez aztán ez megszakad, mikor megjelenik Nyelle. A lány aki részt is vesz a történetben és nem is. Mert Nyelle szokása, hogy rengetegszer rejtélyesen eltűnik, és Cal hiába keresi. A fiú persze reméli, hogy megfejti a lány titkait, de erre végtelenül sokat kell várni, és közben viszonylag eseménytelenül telik az idő és mintha nem lenne cselekménye a dolognak.

Vagyis néhány randit kivéve, amikor is Nyelle valami őrültséget tesz, aminek csak később kapjuk meg az igazi jelentését. A könyv végégig eléggé kusza minden, és ezt nem segítették elő nekem a történet folyamba beleékelődő visszatekintések, amik nem hoznak semmi különlegest a történetbe, csak elszórt morzsák voltak, amikből kicsit jobban megismert Nicolet,és a lányok és Calt és a kapcsolatukat.

Cal, mint szerelmes főhős nekem fura volt, nem az érzelmei, hanem az egész Nyelle viszony, ahogy kezelte. Vágyik a lányra, de nem mer tőle kérdezni, inkább tűri azt, hogy a lány eltűnik, és ő nem látja napokig. Amikor Nyelle felbukkan, akkor pedig rohan mindent hátra hagyva. Persze a szerelem ilyen, de nekem ez a kapcsolat, főleg a lány miatt nem volt normális. Nyelle egy creepy csaj, akiből sok jót nem néztem ki bevallom a könyv elején. Bár a végére már sokkal árnyaltabbá vált számomra, de még mindig úgy tudok visszagondolni rá, mint egy idegesítő lányra. Persze a lelki traumái súlyosak, és a könyv utolsó pár oldalán minden a helyére kerül ez ügyben, de ez nekem mégsem adott feloldozást.

Valahogy nem vált egy összetett egésszé a fejembe a Mi lenne, ha... című könyv Rebecca Donovantól, de ez nem azt jelenti, hogy nem élveztem volna az olvasást. Haladós a könyv, vannak benne cuki jelenetek (a fán való édességevés, vagy a jégen szánkózás, dombról legurulás) és persze nagy egymásra találás is, meg persze a végén válaszok a kérdésekre. Ki is igazából Nyelle? Hová tűnt Nicole? Mi történt a lányok között, és miért nem válaszol Richelle a hívásokra és a többi. A kérdésekre mind megkaptam a választ, de valami hiányzott és zavar kicsit, hogy majdnem 400 oldalban nem kaptam meg ezt a hiánypótló dolgot.

A könyv alaptézise viszont nagyon jó, és a Mi lenne, ha... cím is jól passzol szerintem a mondandóhoz. A Nyelle által sugárzott életöröm átjön a lapokon keresztül, tényleg így kéne élnie az embereknek, ahogy ő teszi. Kipróbálni mindent, néha őrültségeket csinálni, sokat nevetni, és változtatni a múltbéli dolgokon úgy, hogy a jövőnket úgy éljük, hogy bátrak vagyunk és nem illeszkedünk bele a tökéletes és robotmódjára élő emberek sztereotípiájába.




https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be a könyvet akciósan a Kiadótól! 









Rebecca Donovan a Mi lenne, ha könyv megjelenése kapcsán egy egész kampányt elindított, amihez most a turné résztvevői is csatlakoznak!
Az élet tele van Mi lenne, ha kérdésekkel, most mi is elárulunk egyet-egyet a sajátjainkból.

Az én Mi lenne, ha kérdésem: 


Mi lett volna, ha anno nem kezdek el Twitterezni?

Nyereményjáték: 

Nyelle a történetben imádja az édességet! Úgyhogy most édesszájúak előnyben - finomságok nevét keressük mi is!
Minden állomáson találtok valamilyen nyomot, ami alapján kitalálhatjátok az aznapi nasit - vagy egy képet, vagy az édesség betűit a szövegben elrejtve, esetleg mindkettőt.



A Rafflecopter doboz megfelelő soraiba írjátok be a megfejtést, és ha esetleg nem bírjátok ki a játék után: jó nassolást kívánunk! ;)
A helyes megfejtők között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz! A nyerteseket e-mailben is értesítjük, amennyiben valamelyik nyertes nem jelentkezik 72 órán belül, új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő blogok:

11. 14 - Angelika blogja
11. 18. CBooks
11. 19. Zakkant olvas
11. 20. Dreamworld
11. 22.  Kristina olvas
11. 23.  Könyvszeretet

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe