Salla Simukka - Ébenfekete

11:41:00 PM



Hol volt, hol nem volt egy lány, aki fiatal kora ellenére rengeteg titkot megtudott már a világról és a magáról is. Ez a lány nem volt hercegkisasszony, de sok mesés és izgalmas dologban volt már része az életében. Ha nyomon követtétek Salla Simukka krimisorozatát, akkor a trilógia befejező kötetével is tarts a Blogturné Klub 5 bloggerével, mert végre minden titokra fény derül és megtudhatod, hogy mi lesz Lumikkivel.

A turné végén, ahogy az lenni szokott meg is nyerhetitek a magatoknak a Hófehér trilógia befejező részét, ehhez nincs más dolgotok, mint Lumikki utolsó kalandjának elszórt morzsáit követni.

Salla Simukka -Ébenfekete (Hófehér trilógia 3.) Az utolsó kaland mindig hátborzongatóbb a többinél. Egy krimisorozat utolsó részében viszont mindig fény derül a sokáig rejtegetett nagy titokra is.
Hiába oldja meg két köteten át a legkomplikáltabb bűnügyeket alkalom szülte ifjú nyomozónk, Lumikki, a fő rejtély, a legvéresebb rémálom végig ott lappang a mélyben, nyugtalanítva a vadóc gimnazista lányt, na meg természetesen az olvasót…
Ezúttal végre kiderül a súlyos családi titok. Nem is akárhogy: Lumikkit üldözőbe veszi egy nyomasztó Árnyék, egy rejtélyes zaklató, aki a lány múltjának legapróbb részleteit is ismeri. Nyugodt párkapcsolatát ugyancsak megzavarja valami: betoppan régi szerelme, a nemének megváltoztatására váró Szikra. Amikor pedig az iskolai színpadon el kell játszania „saját magát", azaz Hófehérkét egy alternatív meseátdolgozásban, kezd egészen belegabalyodni a rátörő víziókba.
Nem hétköznapi figurák, nem hétköznapi kalandok. Felforgatják Lumikki életét. De talán éppen erre van szüksége ahhoz, hogy megszabaduljon nyomasztó emlékképeitől, és kitisztuljon előtte a múlt és ezzel talán a jövő is. Hogy megbékélhessen végre önmagával. Az olvasó is felszusszanhat: minden csomó kibogozva, minden sejtelmes kaland lezárva.

208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932828 · Fordította: Panka Zsóka


Mindig izgalmas egy trilógia befejező kötetének nekiállni, mert ezzel zárul a sorozat, megtudjuk a végső titkokat és lezárul egy fejezet. Salla Simukka első könyvét a Vérvöröst nagyon szerettem, a Hófehér sem maradt el sokkal mögötte, így amikor belekezdtem az Ébenfeketébe már vártam, hogy ez majd mindent visz. Az írónő azonban a zárókötetre nem varázsolt annyit, mint előzőleg tette, de összességével megkaptam azt a lezárást, amivel megelégszem. 


Az első kötetben főhősnőnk Lumikki egy maffiaügybe keveredik, amit éppen csak túlél, a második kötet Prágában játszódik és sok izgalmat tartogatott, hiszen ott is meg kellett oldania egy bűntényt. A harmadik könyvben a bűntény feltárása elmarad, bár izgalom itt sem volt hiány. Főhősnőnket üldözőbe veszi egy magát Árnyéknak hívó egyén, aki úgy tűnik, hogy olyan titkokat tud a lányról, amiket soha senkinek sem árult el. Lumikki történetének utolsó kötet a prágai kaland utáni szemeszterben játszódik, a lány iskolába jár, úgy tűnik túltette már magát Szikrán (a lányon, aki nemátváltoztató műtéte miatt hagyta el a lányt), és éli a gondtalan fiatalok életét. Iskolástársaival egy színdarabra készülnek, ahol Lumikki játssza Hófehérkét. A mese egy kicsit kifordított változata a mindenki által ismert boldog Disney mesének, de ez nem újdonság. Az első részben megismert Hófehérke vonal itt is folytatódik, amikor Lumikki lesz a színpadon Hófehérke. A lány eléggé beleéli magát a szerepbe, és amikor elkezdődik a zaklatás (amikor először ír neki Árnyék) utána egyre depresszívebbé válik.



Az előző részben megismert testvér vonal is felerősödik, és Árnyék is megerősíti Lumikkiben azt, hogy van illetve volt egy nővére, de ő valamiért teljesen elásta agyában ezt a tényt. De vajon miért? Mi történhetett, ha tényleg történt, és miért nem emlékszik rá a lány? És vajon Árnyék honnan tud erről? Az Árnyék, azaz a zaklató megjelenése izgalmassá tette a sztorit, és én bevallom nem jöttem rá rögtön, hogy kiről van szó. Árnyék levekkel, és később sms-ben kommunikál Lumikkivel, és próbálja rávezetni arra, hogy nyomozzon a családjánál a nővéréről és mivel ez érdekli a lányt így nem is tétlenkedik. Árnyékból egyébként kapunk egy-egy monológot, és megtudjuk a gondolataiból, hogy szerelmes Lumikkiba és hogy régóta nyomon követi őt, pedig a lány a rejtőzködés nagymestere, de ez mégsem akadályozza meg a zaklatót, hogy a nyomába szegődjön.

Lumikki életében két fontos szereplő van ebben a könyvben: jelenlegi pasija Sampsa és egykori barátnője Szikra, aki időközben fiúként él. Ez a két kapcsolat teljesen eltérő és teljesen másként éli meg Lumikki ezeket. Míg Szikrát ismeri, hiszen régen együtt voltak, ám túl vannak egy fájdalmas szakításon, így fél tőle, hogy újra megsebzi őt a lány. Sampsa egy kellemes menekül volt Szikra után, a fiú megbízható, kiismerhető, és nagyon rendes, kedves, és már-már túl jó fiú. Jó hozzábújni, megbízható és megnyugtató, de nem Lumikki élete szerelme. Amikor felbukkan Szikra akkora lány érdekes szerelmi háromszögbe keveredik, és Árnyék még rá is tesz egy lapáttal, mert ő is magának akarja a lányt. Nem egyszerű ez a kötet sem, már ami a kapcsolatokat illeti. 

Értékelés: 5/4

Kicsit hiányoltam ebből a részből a nyomozást, és azt a küzdést, ami Lumikki eddig minden részben megtett. Ebben a kötetben elé rakott az Árnyék nevű szereplő mindent, és így nem volt meg az, ami az előző részekben azt az izgalmat adta volna, hogy vele együtt nyomozok és drukkolok, hogy rájöjjön az egészre, hogy összetegye a dolgokat a fejében. Az Ébenfeketében az egész nyomozós szál arra ment ki, hogy Lumikki végre rájöjjön a családi titokra, ami bár tényleg elég sötét folt a múltban, de ez ki is merül ennyiben. Ez a része a könyvnek inkább lélektanilag hat a lányra, de az elég durván.

Nem szeretnék spoilereket írni, ezért nem teszem, legyen elég annyira, hogy ez a kötet a legsötétebb mind közül, mert ebben van a legtöbb jelentősége a múltnak, és a lány gyerekkorának, ami tényleg olyan súlyos dolgot rejt, amit én speciel sosem gondoltam volna, és ezzel most jól meglepett Salla Simukka. 

A szerelmi szálak érdekesek voltak, és tetszett a végső lezárása is a könyvnek, mert szépen megadta az egésznek a keretét. Hideg volt, sötét volt és mégis volt valami felemelő benne, ami visszahozta a kezdő kötet fagyos és mesés, misztikus hangulatát. Igaz az Ébenfekete nem volt tökéletes olvasmány, de a három kötet így együtt megadta azt, amiért anno megszerettem Salla Simukkát. 

Ha vágytok egy korrekt, ifjúsági történetre, ami a fagyos Finnországban játszódik, és szeretnétek egy olyan karakter fejlődését végigkövetni, aki a szemetek láttára nő fel, és ismeri meg magát, a múltjának súlyos titkait, akkor ajánlom a Hófehér trilógiát. Sok mesés elem is van a könyvben, ez az utolsó kötetben jól ki is ütközik a Hófehérke színdarabbal, a versrészletekkel és ezeket egytől-egyig imádtam.


Blogturné extra: idézetek a könyvből

Minden történet megismétlődik, csak közben esetleg egy kissé átalakul. Ráadásul senki sem élhet csak boldogan, amíg meg nem hal. Vagy boldogtalanul. Mert mindenki átél boldog és boldogtalanabb pillanatokat is életben, élete különböző szakaszaiban, sőt, néha mind a kettőt egyszerre.

Végső soron ezen a világon mindenki egyedül van, és senki sincs egészen egyedül.

Az éveken át tartó csendet nem lehet csak úgy, pár hét alatt megtörni.

Szeretlek. Csak egyetlen szó, melyet könnyű kimondani, de nehéz egészen átérezni. Én mégis teljesen átérzem. Magamba szívom minden betűjét, és a részemmé válik. Elmondom neked is, és így a te részeddé is válik. És te még szebben, erősebben és szikrázóbban fogsz ragyogni tőle. Ragyogóbb leszel, mint az éjszakai égbolt legfényesebb csillaga. Teljesen az enyém leszel. Ahogy mindig is el volt rendelve. Mert ez a te sorsod. És az én sorsom.

– Sokszor hallom az az érvet, hogy a bátorság a félelem legyőzése. Az én véleményem szerint a félelem az, amely olyan tettekre hajt minket, melyeket félelem nélkül nem tudnánk megtenni. És ilyenkor a félelem bátorságként nyilvánul meg.



Nyereményjáték

A regény fő helyszínét Tampere adja, ez a csodálatos finn város az ország déli részén. Számos látványosság található itt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a kép alapján kitalálni, hogy hívják ezeket az épületeket, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Ha szerencsések vagytok, tietek lehet a könyv egy-egy példánya.



Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy az általunk kiküldött e-mailre válaszoljon, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Rafflecopter: a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő blogok
12.18. Bibliotheca Fummie
12.20. Zakkant olvas
12.22. Deszy Könyvajánlója
12.24. Tekla könyvei
12.27. Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe