TabuTémázzunk - A felvilágosítókönyvektől a mamipornóig

8:00:00 AM


A mostani témázós témát a tabukönyvek nyerték. Minden hónapban szavazgatunk a kis csapatkával, már legutóbb is erre nyomtam a szavazatomat, mert ez a téma érdekelt leginkább, hiszen kit nem érdekel a szex manapság? Valljuk be (titkon) nagyjából mindenkit. Kár tagadni, tudom, hogy téged is érdekel. Mindenkit érdekel.

Dübörög az erotikus könyvek piaca, ám a silány minőségtől nehéz elkülöníteni a jó olvasmányokat. Hol húzódik a határ? Mitől lesz jó egy erotikus könyv, és mitől fogjuk a sarokba hajítani az éppen olvasott regényt, hogy ez szar? Ezen merengtem én is most egy kicsit.





A bibétől a tojó tyúkig 


Nem tudom, hogy anno hogyan működött, de az én gyerekkoromban (olyan cirka 6-7 évesen, tehát 1992-ban) előszeretettel forgattam a Hogyan születik a kisbaba című könyvet. Először csak a képeket, később amikor megtanultam olvasni már olvasgattam is anyuval közösen. Persze száz kérdésem volt, amire anyu türelmesen válaszolgatott, nem köntörfalazott, elmondta emlékeim szerint teljesen normálisan, szóval nem igazán tartottam magamat alulinformáltnak. 1996 felé a Válaszok lányoknak című könyvet lapozgattam, amit a Magyar Könyvklubból rendeltünk. Ebben külön fejezetet kapott a szex is. Nyilván ezt a részt olvastam el legtöbbször, mert hát ez érdekelt leginkább. Kár is tagadni a kamaszodó lányokat is foglalkoztatja, hogy mi van a fiúk gatyájukban, és bár a Bravo - Százszorszép - Bravo Girl - Popcorn - IM magazin tengelyén mozogva sok mindent megtudtam a szexről, a fogalmazásgátlásról, sőt még arról is, hogy milyen egy fiú és lány meztelenül sok meglepetés nem ért, amikor tényleg szexre került a sor az első komoly kapcsolatomban.

A Válaszok lányoknak könyv mellett volt még otthon egy Káma Szutra is, amit bár nem lett volna szabad olvasnom, én azért néha belelapozgattam és az ábrák lenyűgöztek. Akkoriban még nem tudtam, hogy ezek magát a szexet ábrázolják, de azóta már rájöttem. Szerencsére a Válaszok lányoknak könyvben volt egy rész, ahol külön kitértek a női nemiszerv (nevezzük nevén: punci) és a férfi nemiszerv aka pénisz különböző becézési formáira. Így megtudtam, hogy az egyszemű bohóc, a könnyező kobra, a mézescsupor, a pöcök mind-mind a női és férfi nemi szervek becézése. És a könyvben volt még egy csomó felsorolva, amit ha elolvastam mindig rám tört a röhögés, de egyben végtelenül is hasznos volt, hogy megtudhattam, hogy a szeretkezést 200 másik igével is kifejezhetjük. Nem tudom mi most a trend a felvilágosító könyvek piacán, mert még nincs gyerekem, így nem aktuális a téma nálam, de szeretném, hogy 10-15 év múlva amikor a sajátom oda kerül majd, akkor is lennének olyan hasznos könyvek, amikekkel ránevelhetem, hogy a szex nem ördögtől való tevékenység és minden hasznosságot megtudhat majd ezekből a saját testéről, és másik nemről is. Tabuk nélkül. Mert mi célja egy ilyennek, ha nem tudja elmondani ezt tárgyilagosan, hanem finomkodik, mind a kifejezésekkel, mind a részletes leírásokkal?

Illusztráció a Minden egy kérdéssel kezdődik diplomamunkából

A legutóbbi ilyen könyv, ami felkeltette a figyelmem az egy diploma projektként jött létre, de sajnos végül könyv alakban nem adják ki. Végtelenül kár, mert én eléggé drukkoltam ezért. Sok potenciál van ebben a témában, amit ha friss szemszöggel (és nem tojó tyúkokkal, mint a Hogyan születik a kisbaba? című könyvben teszik) visznek a kamaszok elé sokat segíthet. 

A felvilágosító könyvek és a saját magam felvilágosodása után nem nagyon érdekeltek az erotikus olvasmányok és valahogy ezek nem is voltak túlnyomó többségben az életemben. Az első igazán erotikus olvasmányom azt hiszem Paulo Coelho 11 perc című könyve volt, amiben azt hiszem voltak szado mazo elemek is. Meg volt benne eléggé érzékletes szexleírás is. Nem mondom, hogy meglepett olvasás közben egy-egy ilyen rész, de tetszett. Nem kerestem az eleve szextémájú könyveket, de valahogy néha-néha egy-egy becsúszott a kosaramba, de ezek főként tabunak számítottak. A Pedofíling, a Fucking Berlin, A nimfomániás naplója mind-mind olyan olvasmány volt, ami bár nem volt igazán jó, de olyan témákat dolgozott fel, mint a pedofília vagy a prostitúció, amiről már akkoriban is érdekesen vette ki magát, ha valaki olvasott. Pedig szerintem ezek ugyanúgy hozzátartoznak az emberi életünk részeihez, mert tudnunk kell róla, mint azok a szerelmi kapcsolatok, amiket a mamipornó (az az a Szürke árnyalata) után berobbanó alárendelt kapcsolatokról szóló szado-mazo könyvek feszegettek.

Csipkés kesztyűben fogja meg a faszt


Nyilván nem mindenki kíváncsi a fent említett dolgokra, de szerintem semmi gond nincs velük, ha valaki leírja az érzéseit, vagy a vágyait, főleg ha ezt oly módon teszi, amit jó olvasni. Mert szerintem a szexről fontos, hogy úgy írjanak, hogy azt jó legyen olvasni. Ne legyen csak 2 kifejezés végig a puncira, és a farokra, és ne legyen csak egy vég nélküli dugás az egész jelenet, és annak leírása. Nyilván ilyen is kell egy könyvbe, de ez senkit sem foglalkoztat sokáig. A vég nélküli kefélés, és a nők tárgyiasítása és az állati ösztönök taglalása végtelenül unalmas tud lenni. Nyilván lehet ilyen rész is egy erotikus könyvben, de legyen megfelelő egyensúlyban a többi normális résszel. Kezdve azzal, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon az előjáték, legyen a szexelő partnerek között párbeszéd, ne csak az, hogy akkor jön a csávó és rögtön durr bele szegény ártatlan csajba. Pontosan úgy, mint egy rossz pornófilmben. Amikor csenget a pizzásfiú vagy mosógépszerelő az ajtónyitástól számított 5 másodpercben meg már megy a kamatyolás. A könyvekben is kell, hogy legyen átmenet, és kell hogy legyen felvezetés, mert ha az érzékletes és megfelelően választékos akkor azt jó olvasni, máskülönben szart sem ér. Olyan ne akarjon könyvet írni, aki nem tud a szexről normálisan beszélni. Aki finomkodik, az se írjon erotikus regényt. Ide nem kell a finomkodás, ha ilyet akarok olvasni, akkor sima romantikus könyveknél keresgélek. Ha annak van helye, hogy a csávó letépje a csajról a ruhát, majd magáévá tegye, akkor annak. A romantikus kis finomkodást hagyjuk meg a romantikus regényíróknak.

Sok olyan könyvbe olvastam már bele, amiben hiába volt szexjelenet, az annyira bénán volt megírva, hogy nem érdekelt. Fontos, hogy ne csak 2 mondattal legyen elintézve az egész. Tőlem lehet egy-egy erotikus jelenet több oldalban is kifejtve, ha annak van létjogosultsága és nincs folyamatosan ismételgetve ugyanaz. Nem tudom, hogy melyik írónő vagy melyik író tud jó erotikus jeleneteket írni, de a hátamon feláll a szőr,  ha azzal akarják elintézni az egészet, hogy érkezik egy jó nagy farkú férfi, aki úgy megdöngeti a csajt, hogy az sikongatva elélvez egymás után 12x. Jah és mindig tökéletes az adott férfi pénisze, és a nő íze olyan, mint a mennyei manna. Hahahaha! Ilyen a pornófilmekben van, és tündérmesékben (nah jó, azokban nem :D), de a való életben nem hiszem.

Tőlem olvashatok olyanról, hogy egész éjszaka a lepedőt gyűrték a főszereplők, aztán reggel még a zuhanyban is egymásnak este, de ez nem hihető. Emberi történetek kellenek, amiken látszik, hogy nem tökéletesek, de mégis elképzelhető, hogy két vágytól fűtött tettre kész férfi és nő meg tudja csinálni, ha nagyon akarja.

Tőlem ezért állnak távol az ilyen "légy a rabszolgám" mamipornó részek, mert egyszerűen nem tűnnek valóságosnak. Persze biztos vannak, akiknek ilyen vágyaik vannak, de nem gondolnám, hogy ennyire tömegével, mint ahogy az ilyen "Megbűvölve", "Hozzád láncolva" "Rabszolgasors" "Kiszolgáltatottan." és társai hétről-hétre megjelennek. Az ilyen könyvek engem már végtelenül taszítanak, de azoktól a könyvektől is kicsit a hideg ráz, amiken kockahasú férfi istenek feszítenek. Miért kell minden borítóra ilyen pasi? Anélkül már nem jó egy erotikus könyv? Dehogynem! Sőt! Nem szabadna, hogy a borító adja el a történetet, mert az rosszul is elsülhet, lásd A Felföld ködén túl című könyvet. (Pedig Moning tud igenis jókat írni!)




A szex nem az ördögtől való


Én speciel szívesen olvasom fura szexuális szokásokról, de tudom, hogy ez még mindig tabunak számít. Mert miért érdekel engem a pedofília? Vonzódom az erőszaktevőkhöz? Nem erről szó sincs, csak jó megismerni az ilyen emberek gondolatait, és belelátni ebbe a nem könnyű helyzetbe, hogy legyen fogalmam róla. Nem vagyok válogatós, jó megismerni a világot és egy kicsit borzongani azon, hogy mások mennyire mások, mint én. Válogatás nélkül olvastam régebben tabunak számító könyveket, igazból most is néha a kezembe veszek ilyesmit, de jobban esik egy jól megírt szerelmes történet, amiben szerepet kap az erotika is, mint csak a szexuálisról szóló olvasmányok. Nem vágyom, hogy minden könyvben legyen szexjelenet, mert nem lényeges. Egy szerelmes történetben nem attól lesz tökéletes a könyv, hogy szerepet kap benne a szex. Az csak kiegészítés, ha jó az író, akkor pusztán az érzelmekkel és a jó történettel el tudja adni a könyvet. A romantika, mint műfaj már bőven elég nekem, hogy boldoggá tegyen olvasás során, a szex és a szexjelenetek csak ráadások. Ettől ha jól van megírva csak több egy könyv, de nélküle is meg kell, hogy állja a helyét. Mert ha nem, akkor semmit sem ért az az adott könyv.


A szex nem ördögtől való, és erről nem szégyen olvasni, legyen az bármilyen témájú könyv is. Mindenki megtalálhatja már a könyvpiacon a kedvencét, és ez engem nem zavar. A nyilvánvaló trendmeglovaglással sincs effektív bajom, ha nem arra megy ki a játék, hogy az egyféle zsánerre  beálló olvasókat (értsd erotikus könyveket szerető otthon unatkozó háziasszonyok) lehúzza még egyszer és még egyszer. Ha egy könyv értékes, akkor az nem azért lesz, mert százegyedjére is ugyanazt a felállást elolvassuk és semmi újdonságot nem kapunk a könyvtől. A jó erotikus irodalom ismérvei a változatosság, az izgalmas történet, és a megfelelő adagolás a szexjelenetekből. Nem szeretnék 2 oldalként olvasni egy jó numeráról, mert unni fogom. Ha az író megtalálja az aranyközéputat akkor mindenki boldog.

Nem ciki erotikus regényeket olvasni, mert vannak igenis jók, csak jól kell választani, és nem a borító alapján ítélkezni. Egyébként meg ajánlom az EROTIKUS KULCSSZÓT itt a blogon, mert írtam már pár ilyen könyvről. Van köztük jó, és kevésbé jó, de ez annyira szubjektív, hogy kinek mi jön be, mint maga a dolog, amiről van szó ezekben a könyvekben :) Mindenki csinálja úgy, ahogy neki tetszik, és mindenki olvasson azt, és úgy, ahogy neki tetszik.

Többiek is témáztak: Pupilla, Zenka, Nima
Utóvéd: Bea, Nita

Ezeket is olvasd el

17 komment

  1. Elolvastam mind a négyetek bejegyzését a témában, és hát Csajok, nem vagyok semmik! :D De örülök, hogy így bevállaltátok ezt! Meg érdekes, hogy vannak témák, ami mindannyiótoknál előjön és olyan is, ami csak rátok jellemző.
    Nekem amúgy még mindig Grecsó Krisztián szexjelenet-leírása viszi a prímet a Mellettem elférsz c. családregényében (lásd Ken Follett), de tény, hogy a pasiknak jobban megy ez a dolog, mint a nőíróknak.
    Anett: biztos, hogy fogalmazásgátlót akartál írni? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akkor én most lehet, hogy akarok Grecsót olvasni?

      Delete
    2. Fogalmazásgátló :D :D :D És tényleg! Ezt sikerült elírnom upsz. Amúgy van abban valami hogy a pasik jobbak a szexjelenetek terén, többen írtátok, de azért a női írók írnak több erotikus könyvet, mert talán bátrabbak. A pasik meg félnek, pedig lehet hogy rájuk kéne inkább erotikus piacot építeni. Bár szerintem azok a könyvek jobbak, ahol csak van egy hangsúlyos szexrész, de ez csak hozzátesz a könyvhöz. Pl: ahogy említetted Grecsót. Ez engem is érdekelni kezdett most.

      Delete
    3. Grecsóval vigyázzatok, mert én pölö totál belezúgtam az olvasás idejére. :D Utána persze voltam író-olvasó talin, ahol már az élőkép kicsit enyhített az érzelmeimen. :D Amúgy szerintem azért nem írnak férfiak tömegeknek szóló erotikus könyvet, mert nekik ez nem annyira nagy szám, mint a nőknek. Úgy értem, hogy a férfiaknak nagyon alap a szex, nagyjából az egész napjukat kiteszi, míg egy nőnél ez nem így van, ezért 'menő' ilyet olvasni mostanság - mondjuk rám jellemző, hogy ebből sem veszem ki a részem...

      Delete
  2. Szegény lámáktól bejojózik a szemem. :D
    Ezt a hogyan születik a kisbaba könyvet nem ismertem, aranyosnak tűnik a külseje alapján. :) Szerintem abban nincs hiba általában, hogy a felvilágosítókönyvek nem kertelnek, tényleg kimondják amit ki kell és tárgyilagosan elmagyarázzák a dolgokat. Nem könnyű a szülőknek elmagyarázni ugyanezt, de még felolvasni se szerintem. :D
    Ken Follett is ír szexet? Nahát, nem gondoltam volna, de persze tényleg azért hozzá kell tartozzon egy-egy történelmi időszakhoz is az adott korra jellemző szexualitás.

    Én a pedofíliáról nem bírok olvasni, gyűlölöm. :/ Ha megtudom, hogy valamiben ez kulcsmotívum, akkor nem fogom elolvasni. Utolsó ilyen könyvem (meg talán az első is) a Lovely Bones volt (Komfortos mennyország), azt se szerettem, mondjuk ott szerintem több sebből vérzett a történet is, de a pedofil részt miatt kifejezetten utáltam.

    Haha, tényleg fogalmazásgátlást írtál. :D
    Jajj, a jó öreg Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség rovat... :D
    Ez a diplomamunka projekt meg tök jó, anno beszéltünk is róla, tényleg kár, hogy nem csináltak belőle könyvet is.

    A tökéletes szexjelenetekre a könyvekben: hát, bénázást nyilván nem akarnál nagyon olvasni, inkább csak az a baj tényleg, hogy mindennél mindig ki van hangsúlyozva a tökéletesség. Nem kéne erre kihegyezni. Moningnál például nem figyelek fel arra, hogy hú most akkor mennyire klappol minden, mert le tud kötni a jelenet maga, és teszi ezt anélkül, hogy a kitette, betette, vagy a vég nélküli orgazmus megy folyamatosan.

    A csipkekesztyű és a fasz esete... :D na ezt majd még megírom privátban, nem emlékszel, hogy ezt hol mondtam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A Szex-szerelem-gyengédség rovat best evör, azóta is röhögök sokszor a beküldött sztorikon, pedig sok közülük igaz is volt. Volt interjú pár éve a rovat vezetőjével, érdemes elolvasni: http://hvg.hu/plazs/20141219_Szex_szerelem_gyengedseg

      Delete
    2. De jó ez a cikk, köszi a linket! Nagyon érdekes volt megismerni az embert mögötte. :)

      Delete
    3. Tényleg jó cikk! Köszi, hogy megmutattad.

      Delete
  3. jaja, pedofilos könyveket én se olvasok. lövésérett az összes ilyen, semmi kedvem a lelkükben meg az agyukban turkálni.
    viszont szeretem a kockahasas borítókat. :D (megjegyzem, van kockahasas fever-kiadás is ám. és állati jók.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. De Nima, mi a Fevernek mindent és bármit megbocsátunk. :D Nem vagyunk mérvadóak. :D

      Delete
    2. és mi szeretünk nem mérvadó fever-rajongók lenni. :D

      Delete
    3. Jó a Fevert kockahasasban beszerezném én is, de ott nem bánnám ezt a borítót. De egy ismeretlen írót eladni így, meg Mr Orgazmus színre lép. Hát kössz! Az nem járja! Moning mint erotikaszakértő ő már letett valamit az asztalra, és Barronst én is szexisnek (és izmosnak) képzelem, mert hát ez még a lapokból is süt, mint egy jól megrakott kályha.

      Delete
    4. Nima, büszkén vállaljuk hihetetlen elfogultságunkat. :D

      Zakkant, na tessék, te is csatlakozhatsz lassan. :D Olvasd tovább!
      Jól megrakott kályha, hát kérem, hagyjuk már ezeket az öngerjesztő képeket. :D Így is elég forró a levegő. :D

      Delete
  4. Ez a Hogyan születik a kisbaba, ez annyira jónak tűnik, hogy kedvem támadt beszerezni :D.
    A kockás hasú pasis borítóktól amúgy rosszul vagyok, szerencse, hogy legtöbbször nem látni az arcukat, - biztos mert az kiábrándító. ;)

    Tök jó poszt volt... És ezek a lámák... :D

    A Szex-szerelem-gyengédség annyira menő, a múltkor a kezembe akadt egy bravo? ( abban volt), rögtön oda lapoztam, hogy megnézzem. Amúgy én fogalmaztam oda egy levelet a barátnőm kérésére- tényleg ő kérte :D-, és azt hiszem, meg is jelent...



    ReplyDelete
    Replies
    1. Zenka, szerintem is kiábrándító lehet az arcuk azoknak a hasaknak. De ha az nem is, ha megszólalnak az tuti. :D

      Hűűű, híres voltál, ha benn voltál a sz-sz-gy-rovatban! :D még ha nem is magad miatt. Tök menő. ;)

      Delete
    2. Igen, szerintem is. De egy ideig tartottam tőle, hogy valaki felismer a fogalmazásom miatt :D ( Most meg itt menőzök vele, borzasztó nőszemély vagyok. )

      Delete
    3. Lejárt a szav. idő, most már elmondhattad. :D nem titkos infó többé. ;)

      Delete

Subscribe