Cecelia Ahern - Az üveggolyók titka

10:21:00 PM



Cecelia Ahern már bebizonyította több könyvvel, hogy ért az emberi lélek érzékeny ábrázolásához. Előző könyve A vétkes egy posztapokaliptikus világba kalauzolta el az olvasót, az írónó új könyvében pedig egy különleges család szereplőinek életébe nyerhetünk betekintést.

Kövesd te is a Blogturné Klub 3 bloggerét, akik elmesélik nektek, hogy milyen különleges és egyedi világot mutat be Az üveggolyók titka című könyv, ami nemrég jelent meg Atheneaum Kiadó gondozásában. Szokás szerint, ha a turnéval tartasz, és helyesen válaszolsz a kérdésekre, akkor megnyerheted a könyv 1 példányát a turné végén.


Cecelia Ahern - Az üveggolyók titka

Kiadó, megjelenés

Athenaeum Kiadó, 2016

Oldalszám

317

Fordító

Bottka Sándor Mátyás

Önálló kötet


Fülszöveg

Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára.

Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.

 

Mindent az üveggolyókról


Cecelia Ahern legutóbbi könyvét nem tartottam olyan nagy durranásnak (A vétkes), de mivel a romantikus könyvei meggyőztek, muszáj volt adnom neki még egy esélyt, hogy lássam tényleg tud-e jó történeteket írni. Az üveggolyók titka című könyv nem csak ezt bizonyította be, hanem ennél sokkal többet. Ez a könyv egy jó kis útravaló, egy olyan történet, amiben mindenki talál számára olyat, amivel szimpatizálhat, vagy amin elgondolkoztat. És hát igen, az üveggolyó a borító elején olyan csodálatosan szép, mint maga a történet, ami két szálon kezd kibontakozni a könyv első oldalain. 

Az uszodai szabályokat tartalmazó fejezetcímek Sabrinához kapcsolódnak, aki egy 3 gyerekes lestrapált családanyuka. A nő már egy ideje úszómesterként dolgozik, főként öregek járnak a medencébe (legalábbis ő ezekre figyel), de egyébként sok dolga nincs. Egy unalmasnak tűnő napon Sabrina élete azonban megváltozik és ő nem is veszi észre. A nő édesapjának küldött csomagjait kell átvenni az öregek otthonában, ahová azokat szállították. Sabrina apja ugyanis állandó felügyeletre szorul a szélütés után, mert tolószékbe került és a memóriája sem úgy működik mint eddig. Konkrétan elfelejtett mindent, ami a szélütés előtt történt. Ez az "áldásos" memóriavesztés a férfinak jól jött, hiszen nem kell mindarra emlékezni, ami egykoron vele történt.

A történet másik szálában megismerkedhetünk Fergussal, aki Sabrina édesapja és megtudjuk, hogy hogyan került kapcsolatba az üveggolyókkal, és a golyózással. Fergus élete nem éppen egyszerű, sok fiú testvérével anyjukkal és nevelőapjukkal élnek együtt. A fiútestvérek között sok a vita, anyjuknak kevés ideje jut rájuk, nevelőapjuk folyton a kocsmába jár, és persze a nagyobb fiúk állandóan verik a kisebbeket. Elég agresszív és veszekedős családban nő fel tehát Fergus, aki a golyózásban igazi hobbit talál magának. A fiú a legjobb lesz a környéken, és bátyjával Hamishsel sokszor nyernek pénzt is a golyópárbajokkal. Hamish a menedzser, Fergus dobja a golyókat és megy minden mint a karikacsapás, de aztán egy (vagyis inkább több) családi tragédia beárnyékolja a család helyzetét és Fergusét.  




Emlékek, emlékek mindenhol


Fergus emlékei között elolvashatunk minden olyat, amivel viszonylag jól megismerhetjük a kisfiút, akiből szép lassan férfi válik. Fura volt olvasni ezzel párhuzamosan a Sabrina részeiben szereplő Fergust, akiről kb semmit sem tudunk, hiszen a lánynak titok és emlékfoszlányok útvezetőjén kell rájönni arra, hogy apja mit titkolt előle. Fergus kettős élete bontakozik ki a váltott fejezetekben, ahol az egyikben mint résztvevőről olvashatunk a másikban pedig Sabrina próbálja összerakni a kirakós darabjait, mert a jelenlegi Fergus nincs tudatában az emlékeinek. Érdekes volt ez a kettős összetétel, de pont ezért is jó volt olvasni. Amit az egyik fejezetben elolvastunk, az visszatér a másikban és így tovább. Egymásba függő kis novellák voltak szinte az egyes fejezetek, csak az egyikben Sabrina szemszögéből, a másikban pedig Ferguséból. 

Bevallom az elején Sabrina nagyon ellenszenvesnek tűnt, míg Fergus csak egy sanyarú sorsú gyereknek, a végére már teljesen másként éreztem. Fergus és a tettei, és hobbijának a golyózásnak eltitkolása zavart, de a történeteiben is találtam bőven olyat, ami miatt nem szimpatizáltam vele (csalás, megcsalás, mániákusság, titkolózás és mások becsapása), ráadásul a stílusa sem tetszett. Sokat káromkodott, és becsapott másokat azzal, hogy nem mesélte el a golyózást, és bőven volt ott még egy-két olyan dolog, ami miatt felhúztam a szemöldökömet. Persze az, hogy a szereplőkkel mennyire szimpatizálok nem vont le sok dolgot a könyvből, ami tényleg nagyon érdekes és tanulságos volt. 



Értékelés: 5/4.5 


Ha valaki szereti a két szálon egymásba futó történeteket az nagyon fogja élvezni Az üveggolyók titka című könyvet, mert a végén mindenre választ kap. Sabrina és édesapja Fergus szemszögei sok különleges dolgot megmutatnak a világból, és abból, hogy ők hogyan látják a jelenben és a múltban is. Sok párhuzam van az életükben, de teljesen másként éli meg az egyikük, és a másikuk ugyanezeket.

Fergus gyerekkori történetei és a golyózásról szóló részek nagyon érdekesek voltak, és bár én nem játszottam ilyet soha, jó volt olvasni a golyózás szabályairól, és a különböző golyókat elképzelni. A leltár, amit Fergus készített, és amit Sabrina megtalál a történet igazi kiinduló pontját adják. Ez a tényleges titok, ami foglalkoztatja Sabrinát, hogy rájöjjön édesapja listájáról miért hiányzik a 3 legértékesebb golyó és azok vajon hol lehetnek. Vajon erre hogyan tud válaszolni az az ember, aki történetesen elvesztette az összes emlékét ezekből az időkből? Vagy talán mégis emlékszik egy-két dologra? 

Az emlékek néha fájóak voltak a könyvben, és bár hihetetlennek hangzik, de egyszerre utáltam, és szerettem Fergust, és hasonlóképpen voltam Sabrinánal is. Esendő emberek voltak, akik hibáznak, akik titkolóznak, akik hazudnak, vagy akik éppen a hátuk közepére kívánják az egész életet, és valahogy meg tudtam őket érteni. Egyiküknek sem volt könnyű, de ahogy egyre jobban halad a könyv a vége felé minden a helyére kerül. Sőt! Az utolsó mondatok is nagyon sokatmondóak, de nem szeretnék spoilerezni. 

Ahern újra visszaadta egy kicsit a hitet a munkásságában, mert Az üveggolyók titka egy nagyon érdekes, és nagyon tanulságos könyv volt. A szereplők igazán emberiek voltak, és bár ambivalens érzéseket váltottak ki belőlem, de ez nem zavart. Jó volt a fejükben turkálni és néha borzongani a dolgaikon. A könyv 313 oldala egyébként egyben nem csúszott le, mert eléggé nyomasztó volt, de több részletben simán fogyasztható, a kevésbé érdekes részeket feldobták a golyózásról szóló részek. 

Ha szeretnétek egy elgondolkodtató és mondanivalóval rendelkező könyvet, aminek 2 főszereplője is van akkor szerezzétek be Az üveggolyók titkát, mert tényleg van titok ebben a könyvben, még akkor is, ha az elején nem úgy tűnik :)

Itt megrendelheted akciósan a könyvet!

Blogturné extra: A könyv különböző borítói


Minden kiadásban főként a golyók köré csoportosították a borítót. A nagyon színes 3. a horvát kiadás, a német verzió (2. a képekből) talán Fergust akarták ábrázolni. A negyedik asszem spanyol, borító, igaz ebben a verzióban inkább olyan, mintha valami csillár lógna a képen, de a szív alakú golyó fontos momentum a könyvben, gondolom arra akartak utalni.

Az orosz verzión is színes golyók vannak, míg a lengyel borítóra embereket pakoltak. Bár nem tudom, hogy pontosan kiket akar ábrázolni, de gondolom Fergust fiatalkorában, talán az első feleségével Ginával...











Nyereményjáték



Cecelia Ahern eddigi történeteiben mindig megmutatta, hogy milyen különleges és egyedi az emberi lélek, pont mint az üveggolyók, amikkel a történet főszereplője Fergus játszik. A turnéban minden blogon találsz egy idézetet, amiből arra kell rájönnöd, hogy melyik másik Ahern könyvből választották a bloggerink az idézetet. 


Az én keresett idézetem honnan származik? 

Mindig is úgy gondoltam, hogy ha az embernek segítenek, az azt jelenti, hogy kiengedte a kezéből az irányítást, hogy elvesztette az élete feletti kontrollt; pedig muszáj hagynod, hogy valaki segítsen rajtad, muszáj akarnod, hogy valaki segítsen rajtad, s maga a segítség aktusa csak ezután veheti kezdetét.

Ha tudod a könyv címét akkor nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter dobozba és máris részt veszel a sorsoláson, ahol 1 példányt kisorsolunk az Athenaeum Kiadó jóvoltából felajánlott Az üveggolyók titka című könyvből.a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


12.12. Szembetűnő
12.14. Zakkant olvas
12.16. Könyvvilág blog

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. A csilláros, meg a lengyel borító elég fura. :)
    Érdekes lehet a történet, szeretem a memóriával, amnéziával kapcsolatos sztorikat. Jó rég olvastam már Ahernt... Lehet, hogy majd előveszem valamelyik régebbi, még olvasatlan könyvét. :)

    ReplyDelete

Subscribe