Max Brooks - Zombiháború

12:17:00 AM

"Sokan csak akkor hiszik el, hogy valami megtörténhet, ha tényleg megtörténik. Ez nem ostobaság vagy gyengeség, egyszerűen csak ilyen az emberi természet."

Igazából nem is én happoltam ezt a könyvet, hanem egy twitteres ismerősöm Lackó. De én vettem át helyette, így kaptam lehetőséget arra, hogy végre kiolvashassam azt a könyvet, ami miatt Brad Pitt itt tartózkodott Budapesten pár hónapig. Mert, hogy a World War Z (későbbiekben WWZ) könyvből lesz egy film. (Kíváncsi leszek rá, hogy valósítják majd meg azt a mérhetetlen sok erőszakot, megtört embereket és a sok sok zombit, amivel találkoztam a regény olvasásakor.)

Max Brooks könyve napjainkról szól, amikor is kitör egy egészen újfajta háború, ami az egész emberiséget fenyegeti. De itt nem nemzetek és katonái vívják egymás ellen a háborút, hanem a megmaradt Föld népessége és az élőhalottak.

A bolygón elterjed egy vírus, amit "afrikai veszettségnek" hívnak és nem tudnak róla semmit. A nulladik áldozatot kezelő orvos nagyon ijesztő dolgokról számol be a jelentésében, amikor egy kis faluban kezel egy beteget, aki folyamatosan harap és fekete trutyi folyik a sebeiből. Egyre több helyen üti fel a fertőzés a helyét a megharapott emberek betegekké válnak, majd alig 24 óra múlva meghalnak. Vírusnak, fertőzésnek tűnik, mint a spanyol nátha, vagy a pestis - nyállal, harapással és vérfertőzéssel terjed. És nagyon gyorsan. Akik elkapják (akiket megharapnak a fertőzöttek) nem élik túl. (Pár túlélőről esik szó a regényben, erről nem adnak később pontos magyarázatot). A fertőzöttek meghalnak, majd feltámadnak, ám már nem élnek. Csak testek, akiknek egyetlen céljuk van. Szétharapni, szétszaggatni minden élő és mozgó embert.

Zombik. Élőhalottak. Zék. Zack.

"A történelemben először olyan ellenséggel álltunk szemben, aki tényleg megvalósította a totális háborút. Számukra nem létezett tűréshatár. Nem tárgyaltak, és soha nem adták meg magukat. A végsőkig harcoltak, mert velünk ellentétben ők mindannyian, a nap minden percében arra törekedtek, hogy minden élőlényt elpusztítsanak a földön."

Nem a zombik ijesztőek a könyvben, hiszen ők (is) elpusztíthatók. Az az ijesztő, hogy Brooks annyira valóságosan szedte össze az történetet, az adatokat és annyira elképzelhető az egész helyzet, hogy arra nincsenek szavak. A könyvben egy ENSZ megbízott beszélget a WWZ-ben fontos szerepeket betöltött emberekkel a háború után. Túlélőkkel, háborús hősökkel, magánemberekkel, orvosokkal, asztronautákkal, családanyákkal, katonákkal, pilótákkal, de még egy japán hekkerrel is, aki túlélte a Nagy Pánikot (a zombik elterjedése utáni időt).

Minden egyes rész, egy-egy különböző nézet, hozzáállás és egy-egy megdöbbentő sztori, néhol csak egy hosszú monológban (visszaemlékezésben), néha egy interjúban. Ezekből kiderült, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az embereknek, milyen dolgokat kellett megoldaniuk és mennyire volt szervezett az ellenállás és a különböző államok hozzáállása a WWZ-hez.

Valóságos. Félelmetes. Megrázó. Sodró. Lebilincselő. Megdöbbentő. Érdekes. Izgalmas.


Értékelés: 5/5 

Nagyon sok zombis filmet láttam már (Romero klasszikusain nőttem fel), ha tehetem elolvasom a kezembe kerülő zombis regényeket, de eddig könyv sem volt ennyire érdekfeszítő mint a Zombiháború. Talán azért, mert Brooks úgy fogja meg a történeteket, hogy egy pillanat alatt bele tudod képzelni magad abba, hogy ez a valóság. Elképzeled, hogy a zombik tényleg elárasztották a Földet és minden nemzet azért küzd, hogy uralja ezt a világméretű katasztrófát. Van akinek sikerül, vannak azonban olyan államok, akik hozzáértése és szervezettsége hiánya miatt szinte eltűnnek a bolygóról.

Ha most kitörne egy ilyen világméretű járvány és a zombik elárasztanák a világot ez a könyv szerintem megegyezne a valósággal. És ezért ilyen ijesztő a WWZ. Mindemellett nagyon emberi is.

Brooks könyve igaz, hogy alternatív történelmi fikció, de nagyon alaposan (adatokkal alátámasztva, sok sok magyarázattal és jegyzettel a könyv oldalai alján) bemutatja az államok helyzetét, politikai hozzáállását a WWZ-hez, a katonaságukat, a felkészültségüket, a politikusait, de leginkább az ezek mögött húzó embereket. A döntéseiket, a kudarcaikat, a szenvedéseiket és a borzalmakat, amiket átéltek a nulladik beteg megfertőződése után kialakult háborúban, majd a Nagy Pánikban és a bolygó újjáépítése közben.

Itt bele tudsz olvasni a könyv első 60 oldalába
Kiadó: Könyvmoly kiadó
Oldalszám: 408

Max Brooksnak amúgy van egy Zombis túlélő könyve. Rimánkodok, hogy kiadják azt is, mert nagyon érdekel!

(a videó egy fanmade összevágás, nem a készülő filmből vannak benne jelenetek, de elég jól bemutatja a témát. 18 éven alattiak ne nézzék meg! Nehogy nekem a párnátokba zokogjatok, ha jönnek a gonosz zombik majd az álmaitokban :D A videó alatt van egy két kép is a témában. Ezekért se hajtsatok tovább, ha frusztrálnak az élőhalottak)





 fotók: weheartit.com, tumblr

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe