Jojo Moyes - Tengernyi szerelem

8:35:00 PM


Jojo Moyes idén már meghódított minket a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek blogturnék során. Év végén a Cartaphilus Kiadó a Tengernyi szerelemmel kedveskedik a Moyes-kedvelők számára. A könyvet a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be Nektek, s ha a turnéval tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is!


Jojoy Moyes: Tengernyi szerelem

Kiadó, megjelenés

Cartaphilus Kiadó, 2016

Oldalszám

512

Fordító

Todero Anna

Önálló kötet


Fülszöveg

1946-ban ​​járunk, amikor szerte a világon fiatal nők ezrei kelnek útra, hogy csatlakozzanak a háború idején megismert vőlegényükhöz, férjükhöz. Sydneyből is több száz ifjú asszony tart Angliába a Victoria fedélzetén. A hajó nem pompás óceánjáró, hanem sok viszontagságot látott repülőgép-hordozó, melyen egész seregnyi tengerész és tiszt szolgál, illetve utazik, szigorúan elkülönítve a női részlegtől. A négy főszereplő – Frances, a zárkózott ápolónő, a gazdag családból való, elkényeztetett Avice, a komolytalan, alig tizenöt éves Jean és az őszinte, nyílt természetű Margaret – egy kabinba kerül, s a hathetes utazás alatt sok mindent megtudnak egymásról és önmagukról. Sorra kiderül, hogy mindenkinek van valamilyen féltett titka, és a múlt bonyodalmait csak még terhesebbé teszik a jelen váratlan fordulatai, melyek akár egészen új irányba terelhetik a lányok életét. Hogy az átélt örömök, félelmek és megpróbáltatások után végül mindenkinek jól alakul-e a sorsa, az csak sok év elteltével derül ki…A világszerte méltán rendkívül népszerű Jojo Moyes ebben a megtörtént eseményeken alapuló, érzelemgazdag regényében is mesteri ügyességgel szövi egymásba a történet szálait. Olvasói ismét bátran a szereplők útitársául szegődhetnek, a közös utazásban bizonyosan nem fognak csalódni.

„Sziporkázó regény barátságról, családról, szerelemről.” (Woman&Home)

 

Ausztrál feleségek menni Anglia


Jojo Moyes kilóra megvett a Miután elvesztettelek, és a Mielőtt megismertelek című regényével, így elég nagy elvárásokkal futottam neki a tengeres könyvének, ami 4 nő történetét mutatja be a háború után. Sokkal több volt ebben a könyvben, mint 4 nő története, de sajnos nem sodort úgy magával, ahogy vártam. Pedig nagyon bizakodtam, hogy majd valahol elkap a hullám, és maga alá temet, de valami meggátolt ebben. Magam sem tudom megmondani mi, mert a Tengernyi szerelem nem rossz könyv, de valahogy kicsit untam. Pedig nagyon jól indult, mert Ausztráliában kezdődik a könyv eleje, ahol kiderül, hogy kik azok a lányok/nők, akik elutazhatnak a Victoria egykori hadihajóval Angliába, ahol leendő férjük várja a háború után őket.

Ugye azzal én is tisztában voltam, hogy sok európai katona szolgált a tengeren túlon, és itt sok lánnyal hozta őket össze a sors, ám azt nem tudtam, hogy anno hajókat indítottak el ezekkel a lányokkal, hogy férjükhöz juttassák őket, pedig logikus lépés. Egy hajónyi nő, és egy hajónyi munkás férfiember valljuk be nem jó kombó, így a Victorián gyorsan elég érdekes viszonyok alakulnak ki, és történik jó sok meglepő dolog. De hát mit is várhatunk? A férjeik után sóvárgó nők, és a sok matróz, és tengeri kiszolgáló személyzet férfitagjai néha szabályokat megszegve próbál napról-napra közelebb kerülni céljaihoz. A férfiak a nőkhöz, a nők férjeikhez. A bezártság és a túlzottan sok szabály, és persze ez a fura élethelyzet sok tanulságot tartogat mindenkinek. 

Érdekes volt arról olvasni, hogy hogyan oldják meg a nők szórakoztatását a hajón, vagy éppen hogyan kell a vizet használni, hogy ne pazarolják el a nők az összeset, és persze az is kardinális kérdés, hogy hogyan és honnan jutnak új harisnyákhoz ezek a nők. Sok olyan történetet olvashattunk el, hogy ki mivel indult útnak Angliába, ki mit pakolt el magával, és mivel a 4 főszereplőnk teljesen más karakter így érdekes volt olvasni, hogy ki honnan jött és ki milyen vágyakkal és tervekkel vágott bele az új életükbe a Victoria fedélzetén utazva. 





4 nő, 4 sors


A történet "főszereplői" 4 nő, Avice, Margaret, Jane és Frances akik mind-mind teljesen más karakterek. A 16 éves Jane kis butácska, akit egyelőre még az alkohol, a dohányzás és a smink köt le. Avice jó módú családból származik, ő nem is a Victoriával szeretett volna utazni, fenn hordja az orrát, és senkivel sem barátkozik. Margaret már jócskán benne jár a terhességében, és nehezen búcsúzott el fiú testvéreitől, és özvegy apjától, akik állatokat nevelnek egy ausztrál farmon. Frances a legtitokzatosabb, ő ápolónőként dolgozott régebben, és szűkszavú és zárkózott nő benyomását kelti. Ez a 4 karakter egy közös picike szobát kap így akarva akaratlanul is szereplői lesznek egymás életének, legalábbis erre a 6 hétre, amit a hajón töltenek. Mindegyikük másként áll az utazáshoz, és mindegyikük másként birkózik meg azzal az idővel, amit együtt kell tölteniük a hajón. 

Sok korabeli dolgot megtudunk az egyes fejezetek elején szereplő cikkekből, jelentésekből, és nem csak a nőkről olvashatunk, hanem sok férfi szereplőről is megtudunk egyetsmást. A sokat megélt kapitányról, a hajó szedett vedett orvosáról, vagy éppen a gépészeket, vagy éppen a hajón szolgáló tiszteket is jobban megismerhetjük. Igazából sajnos egyikük sem került hozzám közelebb, és sokszor ezek annyira szakmai leírások voltak (a hajóról vagy éppen a szolgálatukról), hogy untam ezeket a részeket, és jobban érdekelt, hogy mi van a 4 nővel, mint velük. Persze ahhoz, hogy megismerjük az adott kort, az akkori életet ezek a kis szösszenetek is sokat hozzáadtak.




Értékelés: 5/3.5


Valahogy nem az én könyvem volt a Tengernyi szerelem. Talán túlzottan is vágyam a romantikára, és a szerelmes történetekre, helyette pedig történelmi áttekintést kaptam, abból viszont a legjobb fajtát. Jól tisztába teszi a II. világháború utána ausztrál nők helyzetét a Tengernyi szerelem, ám a karakterek nem nőttek úgy a szívemhez. Margarettel szimpatizáltam legfőképpen, és Frances zárkózott jellemének miértjei foglalkoztattak, de Jane és Avice néha kifejezetten ellenszenves volt néhány tettével. Persze nem lehet őket hibáztatni, mert nekik sem könnyű, de azért nah...

Jó történelmi könyv viszont a Tengernyi szerelem, mert sok aprólékos dolgot bemutat a korról, a nők és a férfiak kapcsolatairól, és az egyes államok szerepéről, és a műszaki dolgok iránt érdeklődők egy sor hajózással kapcsolatos folyamatról is olvashatnak. A történet ráadásul tényleg megtörtént, így ez egy fajta plusz ad a regénynek. 

Nekem kicsit hosszú volt a könyv, én 150 oldallal kevesebbel is beértem volna, főleg ha kicsit több jutott volna a romantikából bele, de a szerencsére a könyv vége azért volt izgalomra is ok és gyorsan elteltek az oldalak. A könyv elején lévő megismert idős hölgy szereplő végig foglalkoztatott, hogy ki ő és hogyan kapcsolódik a Victoria hajóhoz, ám a végén erre is megkaptam a magyarázatot. Sok érzelem jutott viszont a könyvbe a különböző szereplők által, és ezeket a részeket élveztem, és persze ahogy haladt a hajó azért a külvilágból is kaptunk néhány csodaszép leírást. 

A történelmi könyvek rajongói vegyék bátran a kezükbe Jojo Moyes történetét, mert nem fognak csalódni ebben biztos vagyok! Szép történet a Tengernyi szerelem, még ha az én szívemhez most nem is annyira találta meg az utat a 4 szereplő. 
Vedd meg a könyvet itt akciósan!




Nyereményjáték 


Jojo Moyes minden alkalommal elrepít minket a romantika birodalmába. Mit olvastatok tőle eddig? Most teszteljük! Nem kell megijedni, csak egy kis idézetes ki mit tud?-ra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy idézetet Moyes valamelyik könyvéből. A feladat - értelemszerűen - az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből származik az idézet!

Az én idézetem: 

Jól van Will, mondtam magamban. Ha így akartál belelökni egy vadonatúj életbe, hát gratulálok, ez telitalálat volt.




a Rafflecopter giveaway

 

A turnéban résztvevő bloggerek

12.15. - Szembetűnő
12.16. - Zakkant olvas
12.17. - Deszy könyvajánlója
12.18. - Könyvvilág

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe