Matt Haig - A fiú, akit Karácsonynak hívnak

9:42:00 PM



Csodás és nagyon szerethető történetet jelentetett meg a Kolibri Kiadó az ünnepekre hangolva. A Blogtuné klub 6 bloggere a Mikulás nyomába eredt, hogy kiderítse, hogy hogyan vált a gyerekek megajándékozójává ez a kedves öreg bácsi. Vajon ő milyen volt fiatal korában? Hogyan ismerkedett meg a rénszarvasokkal? Milyen kalandokba keveredett? - megannyi kérdés, amire a gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak.

Ha még nem hangolódtál a karácsonyra, akkor ez a turné meghozza az ünnepi hangulatot, mert Matt Haig könyve tele van vidámsággal, tanulsággal és szerethető szereplőkkel. Most érdemes velünk tartani, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a karácsonyfa alá a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Matt Haig - A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kiadó, megjelenés

Kolibri Kiadó, 2016

Oldalszám

270

Fordító

Magyari Andrea

Önálló kötet


Fülszöveg

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat.

 „A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke." Francesca Simon 

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot." Jeanette Winterson.

 

Ünnepi hangulatra van szükséged? Olvasd el ezt a könyvet!


Valahogy idén még nem hangolódtam rá úgy a karácsonyra, ahogy előző években, de igazából nem is olvastam semmi nagyon karácsonyost, se ünnepit. Amikor megjelent a Kolibri Kiadó újdonsága, akkor a borítóra ránézve már tudtam, hogy ezt bizony el kell olvasnom, mert jó lesz. Óh, és de mennyire, hogy jó lett!

Matt Haig olyan kedves és ünnepi történetet adott a kezembe, amitől a szívem túlcsordult szeretettel, legszívesebben megölelgettem volna mindenkit, és világgá kiabáltam volna, hogy olvassátok el ezt a könyvet, mert ettől nektek is nagyon jó lesz. Pedig elsőre A fiú, akit Karácsonynak hívnak nem tűnt világmegváltó olvasmánynak, egyszerű gyerekmesének indult, aztán valami olyasmi történt, ami engem is meglepett.

Az elején még kicsit szomorúan olvastam a Nikolas nevű kisfiúról szóló történet, ami akár mai történet is lehetne. A mélyszegénységben élő fiút egyedül neveli apukája Finnországban, valahol a régmúltban, amikor még alig laktak arrafelé. A fiú édesanyja sajnos egy szerencsétlen medvetámadás következtében elhunyt, így Nikolas apja kénytelen éjt-nappallá téve dolgozni (favágó), hogy megéljenek fiával, de még így sem egyszerű. A szegénység ellenére a kisfiú boldog, mert van egy répababája (répából faragott baba) egy apukája által készített szánkója és általában van mit enniük van mivel fűteniük és együtt vannak. Egyik nap felkeresi őket a helyi vadász, hogy jól fizető munkát ajánljanak Nikolas apjának, ám ehhez 2 hónapra el kéne a messzi északi erdőkbe utazni a favágónak. Karola néni, Nikolas nagynénje ideköltözik addig, amíg az apuka a férfiakkal tart, ám a fiú és a gonosz nagynénje nem jönnek ki jól. Karola néni gonoszságait szemléltetve az egyik leggusztustalanabb eset, hogy egyik este megfőzi és megeteti a fiúval a saját szeretett répababáját levesként. Ezt és még megannyi bántást kap a nénitől Nikolas, hogy arra a döntésre jut, hogy elindul a messze északra, hogy megkeresse apját, aki még nem tért haza. Eddig tart nagyjából a kemény valóságot tartalmazó történet, ezután már mesésebb elemek következtek, amik nagyon jó egyensúlyban voltak a történet "valós" részével.


Nikolas sok kaland árán jut el a koboldok országába, ahol semmi sem olyan, mint amit mi ismerhettünk. A koboldok elég kedvtelenek, ráadásul mióta új kobold vezetőjük van, aki sok mindent megtiltott nekik, sokkal rosszabbul megy a soruk, mint eddig. Pedig régen a Koboldok faluja híres volt vendégszeretetéről és vidám mulatságairól. Hogy mi történt pontosan és ebben kinek milyen szerepe van, arról mindent megtudhatunk Matt Haig könyvében.

Óhajtás sóhajtás és a repülő szarvasok


Nagyon tetszettek a mesés elemek a könyvben, és imádtam melléjük Chris Mould rajzait, aki bár fekete-fehér mintákkal alkotta meg a figurákat, de annyira élethűek, reálisak, hogy mindig vártam, hogy mikor bukkannak fel a rajzok a történetben.

Ő Chris Mould, aki a könyvet illusztrálta, lejjebb még találtok tőle sok-sok rajzot.


Matt Haig + Chris Mould kettős kombója valami olyasmit tett le az asztalra, ami nekem telitalálat volt. Ragozhatnám még tovább, hogy mennyire vicces, kedves, tanulságos mesés, de ugyanakkor mennyire mai ez a könyv. Hiszen ha csak belegondolunk, hogy hány Nikolashoz hasonló fiú él bárhol a világban, vagy mennyi olyan ember él, akik elvesztették a csodákban a reményt. Nyilván nem arról van szó, hogy higgyünk a repülő rénszarvasokban, mert ez biológiai képtelenség, de néha elég a pozitív gondolkodás, és a vidám hozzáállás, hogy szebbé tegyük a világot. És persze fontos, hogy jót cselekedjünk, mert ez elengedhetetlen. Meg, hogy járjunk el a páctáncot, és együnk sok mézeskalácsot, de ezek már csak mellékes dolgok :)

Nem tudom, hogy volt a határ a Mikulásról szóló népmese, és a szerző saját kitalált története között, mert nem ismerem jól ennyire ezt a legendát, de nem is érdekes. Az egész történet úgy volt jó, ahogy volt. A Mikulás története nekem így volt tökéletes, ahogy volt. Tetszett a lezárás is, és persze imádtam az összes illusztrációt. Csak magamat tudom ismételni, meg ömlengeni tudok úgyhogy be is fejezem a posztot.





Értékelés: 5/5


Nem is kaphatna mást nálam Matt Haig elképesztően vicces, kedves és egyben tanulságos története, aminek elolvasása után tényleg beköltözött a karácsony az én szívembe is. Ha nyitottak vagytok arra, hogy meglássátok a világban a szépségeket, és a jót, akkor ti is élvezni fogjátok ezt a Mikulásról szóló történetet. Hiába csak 270 oldal, de bőven van kacagtató rész ebben a történetben, ami egyensúlyban áll a komoly mondanivalóval, amiben ráadásként felváltva keveredik a népmesék világa a látványos illusztrációkkal.

Sok tanulságot rejt a kiskorú olvasóknak A fiúk, akit Karácsonynak hívnak című könyv. Megtanulhatják ebből, hogy mi a szegénység, mi a szeretet (szülői, vagy éppen állatok iránt érzett szeretet) és arról is olvashatnak, hogy mi minden kell ahhoz, hogy a csodák valóra váljanak. Én azt hiszem, hogy ezt a mesét majd szívesen olvasom el majd a saját gyerkőcömnek karácsony közeledtével :)

Felnőtt fejjel olvasva is nagyon lenyűgözött a Mikulás világa, pedig én aztán elég sok filmet és mesét láttam már róla. Tudott bőven újat mondani a könyv, főleg a rénszarvasok, és a koboldok terén, sőt még a grimpliket is megismerhettem és ezért nem győzök hálás lenni Matt Haignek. A fiú, akit Karácsonynak hívnak könyvet ti se hagyjátok ki, karácsonyi ajándékként is nagyon jó választás lesz! Én szóltam!


http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fkonyv%2Fszepirodalom%2Fifjusagi-irodalom%2Fregenyek%2Fa-fiu-akit-karacsonynak-hivnak
Szerezd be 15%-os kedvezménnyel innen a könyvet →

Blogturné extra: 


Chris Mould néhány illusztrációja, amit a könyvben is megcsodálhatsz. Fotók forrása ITT!







Nyereményjáték

Te jól ismered a Mikulás rénszarvasait? Matt Haig történetében Karácsony mellett fontos szerepet kapnak ezek a híres északi állatok is, akikről most egy kis rejtvény találtak. Minden blogon egy-egy rénszarvas leírását lelitek, és összekeverve a rénszarvasok neveit a képeken.

A te feladatod lesz az, hogy kitaláld, hogy melyik blogon melyik rénszarvas bújt el és beírd a Rafflecopter dobozba.

Az én keresett rénszarvasom a Mikulás szánjának fő irányítója, bárhová odatalál és hatalmas szíve van.  Hogy hívják őt?




Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


 

A turnéban résztvevő blogok 


12.04. Zakkant olvas
12.06. Dreamworld
12.08. Olvasónapló
12.10. Deszy Könyvajánlója
12.12. Könyvvilág
12.14. KönyvParfé

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe